Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2010 18:07 - Прецакаха Меглена Плугчиева за ЕБВР
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1055 Коментари: 0 Гласове:
0



Меглена Плугчиева няма да стане вицепрезидент в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това е потвърдила самата Плугчиева пред електронното издание “Всеки ден”.

Миналата седмица пък настоящият премиер на Чехия Ян Фишер обяви, че е приел предложение да заеме този пост след изборите през май.

“Президентът на банката ми се обади и ме информира, че действащ министър-председател е също кандидат”, обясни Плугчиева. “Той стои йерархично по-високо от мен и неговата кандидатура ще бъде разгледана от борда на 6 май, когато ще приключи и процедурата”, допълни тя.

Макар че теоретично са възможни изненади в последния момент, защото в борда на ЕБВР участват не само страни-членки на ЕС, самата Плугчиева не смята, че кандидатурата на Фишер е под въпрос. “Аз лично си признавам, че не очаквам, още повече, че се предлага само една кандидатура, няма състезателен характер”, коментира червената депутатка и бивш вицепремиер.

Европейската банка за възстановяване и развитие е финансова институция, която използва инвестиции като инструмент за развиване на пазарни икономики и „демокрации“ в 27 страни от Централна Европа до Централна Азия. Създаването на ЕБВР първоначално е предложено от Франция през 1989 г. след разпадането на социалистическия блок, за да подпомогне бившите социалистически страни в прехода им към пазарна икономика. Споразумението за създаване на банката е подписано на 29 май 1990 в Париж, а самата тя започва да функционира през следващата, 1991 г.

Президент на ЕБВР е Томас Миров. Банката има четирима вицепрезиденти, става ясно от официалната й страница в интернет. Първи вицепрезидент е Варел Фриман. Останалите са Бригита Шмогнерова, която е била финансов министър на Словакия, холандецът Манфред Шеперс и германецът Хорст Райхенбах. По традиция един от вицепрезидентите е родом от страна от Източна Европа. При ротацията обикновено се спазва и негласното правило едни от заместниците на президента да е жена.

Че Плугчиева кандидатства за високата длъжност стана ясно в края на януари тази година. Първоначално конкурентите за поста са били 8. Процедурата е минала през няколко етапа, като в крайна сметка на годишната среща на банката на 6 май ще бъде представена финалната кандидатура и ще бъде взето окончателно решение.

Изборът на Ян Фишер предизвиква леко недоумение, като се вземе предвид неговата биография, коментират запознати. Преди да стане премиер на Чехия, той беше ръководител на Чешкия статистически институт, където е преминала почти цялата му професионална кариера.

Портфолиото на вицепрезидентския пост, за който се състезаваха Фишер и Плугчиева в доста по-голяма степен отговаря на биографията и опита на бившия вицепремиер по усвояване на еврофондовете. То е свързано с екология, връзки с ЕС, политика към страните от Западните Балкани и Черноморския регион, политика за равнопоставеност на половете.

Без задоволителен отговор е и въпросът защо именно представителят на Чехия ще бъде “възнаграден” с високия пост след всички проблеми, които страната създаде на ЕС през изминалата година. Правителството на Ян Фишер дойде на власт през май 2009 г., след като коалиционният кабинет на Гражданската демократическа партия, Християндемократическата партия и “Зелените”, начело с Мирек Тополанек падна при вот на недоверие през март по средата на ротационното председателство на Чехия на ЕС. По имиджа на страната в Европа удари и екстравагантното поведение на президента Вацлав Клаус, който направи всичко възможно, за да забави максимално влизането в сила на Лисабонския договор.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997774
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031