Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 20:47 - БНТ и БНР спряха 1-майски клип на БСП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1143 Коментари: 0 Гласове:
0



БНТ и БНР са отказали днес да пуснат клип на БСП за организирания от левицата протестен митинг на 1 май под мотото "Солидарни за труд и демокрация", пише "Дневник", позовавайки се на пресцентъра на БСП.

От "Позитано" 20 обясниха, че БНТ са им поискали документ за уредени авторски права с МВР за използваните в клипа кадри, разпространени от пресцентъра на вътрешното министерство по повод на различни полицейски акции и арести. Кадрите са взети от мрежата и в тях личи, че са от пресцентъра на МВР, обясниха социалисти. Те попитаха дали телевизиите уреждат всеки път с МВР въпроса за авторските права, когато разпространяват видео на пресцентъра на министерството. 

Във връзка с казуса БНТ разпространи официално съобщение, в което се цитира разпоредба от Закона за радиото и телевизията. Медията се позовава на чл. 9  от него, който гласи:"Доставчиците на медийни услуги разпространяват програми и предавания само с предварително уредени авторски и сродни на тях права."

БНТ уточнява, че в заявения от Коалиция за България клип се съдържат кадри, за които недвусмислено може да се прави извод, че авторските права принадлежат на Пресцентъра на МВР, тъй като съдържат неговото лого. "Вече имаше аналогичен случай при отразяването на предизборната кампания за народни представители на коалицията и на БНТ беше издадено наказателно постановление № 56/ 20.10.2009 г. от СЕМ", твърди медията.

БНТ е задължена по закон да изисква доказателства за уредени авторски права за всеки предоставен за излъчване в телевизията материал, вкл. и рекламните клипове, независимо кой ги предоставя. С оглед избягване на незаконосъобразно поведение БНТ изиска доказателства за уредени авторски права от страна на Коалиция за България по отношение на използваните кадри в предоставения за излъчване рекламен клип".

В 30-секундния клип се посочва, че в кризата САЩ въвеждат социална здравна система, Франция създава нови работни места, Германия увеличава своето производство. "Какво правите в кризата вие, господа, управляващи на България", пита гласът зад кадър, докато в това време се вижда картина от акции на МВР.

Аргументът на държавното радио е, че клипът на левицата не отговаря на изискванията за търговска реклама, тъй като в него имало текст с политически елемент. Становището на юристите в БНР е или клипът да бъде променен, или да не се пуска в този вид, каза за "Дневник" генералният директор на държавното радио Валерий Тодоров.

От БСП заявиха, че утре ще излязат с позиция по случая.



Тагове:   политика,   БСП,   протест,   бнт,   клип,   БНР,   медии,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029453
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930