Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 21:08 - България на опашката по доходи в ЕС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1498 Коментари: 1 Гласове:
0



Три години след влизането си в Европейския съюз България продължава да е на опашката по доходи не само сред останалите членки, но и сред съседите си на Балканите. През 2009 г. средната заплата у нас е била 302 евро, показват данните на Виенския институт за международни изследвания. По този показател от страните на Балканския полуостров България изпреварва единствено Албания и значително изостава от северната си съседка Румъния, с която беше приета заедно в ЕС през 2007 г.

Негативната тенденция се подсилва от данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, които показват, че всяко пето домакинство у нас живее под границата на бедността, или с под 95 евро на месец на човек. Данните на профсъюза се подкрепят и от Министерството на труда и социалната политика, според което през 2008 г. една пета от населението на България живее около равнището на бедност. Според статистиката в държавите от Европейския съюз този дял е средно 17%.

Същевременно икономическите експерти на синдикалната организация изчислиха, че за да покрива всичките си разходи, едно четиричленно семейство от двама възрастни и две деца през март 2010 г. се е нуждаело от около 980 евро, което е с 2.1% повече спрямо същия период на миналата година. Според синдикатите едва 11 на сто от домакинствата у нас обаче надвишават този стандарт.

Данните на Националният статистически институт показват, че българите обедняват и свиват все повече потреблението си. През декември 2009 г. на всяко домакинство е разполагало средно с по около 415 евро, което е с около 60 евро по-малко спрямо същия месец на предходната година. Въпреки че традиционно разходите за храна са най-голямото перо от семейния портфейл, официалната статистика отчита, че те намаляват. Това означава, че хората купуват по-малко или по-евтини, но некачествени продукти, отбелязват експертите. Намаляват и разходите за облекло и обувки, за обзавеждане и поддръжка на дома и транспорт. В същото време макар и незначително са се увеличили парите, похарчени за алкохол и цигари, както и за здравеопазване.

Синдикатите отбелязват и друга тревожна тенденция - че около 636 хил. души, или близо една трета от всички наети в България, попадат в контингента на "работещите бедни", тъй като средната заплата в техните отрасли е значително по-ниска от тази за страната. В тази категория попадат работещите в производството на облекла, на дървен материал, ресторантьорството, обслужването на сгради и озеленяването. Данните на НСИ показват, че средните възнаграждения в здравеопазването и образованието са около 350 евро четвъртото тримесечие на 2009 г. За същия период най-високи средни заплати, по около 690 евро, са получавали заетите в икономическите дейности "Финанси и застраховане" и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия".

Основните причини за обедняването на българите през миналата година са забавянето, замразяването и дори намаляването на заплатите в много предприятия в държавния и частния сектор, както и стръмно нарастващата безработица. През последните 18 месеца хората без работа се увеличиха с около 160 хил., а делът им надхвърли 10% от икономически активното население. Въпреки намаления бюджет за програми за субсидирана заетост през тази година министърът на труда Тотю Младенов заяви, че това ще се компенсира от новите операции от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Последната програма, започна в началото на март и предвижда 65 хил. безработни да преминат курсове по квалификация, след което 52 хил. от тях да започнат работа.

Заради финансовите проблеми през последните месеци правителството отложи една от мерките за подпомагане на друга уязвима група от обществото - пенсионерите с най-ниски доходи. От 1 юли възрастните над 75 години, които получават до 300 лв., трябваше да вземат добавки към пенсиите си. Преди седмици обаче кабинетът реши да я отложи и да пренасочи средствата за нея за плащане на други социални помощи.
 

Европейски конкурс за видео на тема живот без бедност 

Журналистически конкурс по повод на Европейската година за борбата с бедността




Гласувай:
0



1. анонимен - кольо бис
28.04.2010 22:05
Процентите в горните статистики разбира се като официални не са верни и са занижени. Истината е много по лоша и никой няма да я публикува ! Мисля че 90% от хората са много зле.В тези времена е абсурд да се намери работа,пък и какво ли в България работи ? Гореспоменатия Тотко плещи глупости ,как безработните ще се преквалифицират ище започнат работа- незнам само дали си вярва ? Едно време като синдикален лидер говореше едни приказки но като го направиха министър взе да приказва глупости разбира се не в полза на народа ! Измислените антикризисни мерки се оказаха спукан балон и днес стана ясно Че ДДС-то ще се вдигне,което означава още по голямо нарастване на цените,които и без това са много високив сравнение с цените в ЕС.Само дето никой не говори за нарастване на заплатите! И каква ни е ползата от влизането ни ЕС ? От 20 години ни обещават светло бъдеще а то така и не идва ! Какво от това че някога ще ОПРАВИМ когато днес живеем зле а после няма да ни има на този свят ,в мизерия и нищета ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038378
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930