Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2010 20:52 - БСП отбеляза Деня на труда с протести
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове:
5



С първомайско протестно шествие левицата отбеляза Международния ден на труда 1 май. Хиляди червени се събраха в столицата, на площад „Народно събрание”, за да изразят отношението си към политиката на управляващите и за да дадат своя отговор срещу кризата. Младежкото обединение в БСП обяви началото на националната си кампания срещу младежката безработица „Дянков, назначи ме”.

Младите социалисти подемат инициатива през май и юни пред Бюрата по труда в цялата страна да събират молби за назначаване на работа от безработни младежи. Накрая те ще бъдат връчени на финансовия министър. В Борисовата градина, на Лятната естрада в Борисовата градина ще отбележат празника на вестник „Дума” и левия печат.

Протестно първомайско шествие бе проведено и в Пловдив.

Червената колона тръгна от Джумаята и спря в Цар Симеоновата градина. Там лидерът на пловдивската левица д-р Илия Баташки заяви, че трудовите хора няма да позволят на тинята, в която за затънали, да ги затрие. Днес не само БСП, а и много други трезвомислещи партии по света развяват червени знамена, защото това е светът на кръста ни. В момента хората в България изживяват най-тежките моменти в живота си - да са емигранти в собствената си държава, каза Баташки.

Днес няма как да не протестираме, щом денят започва и завършва с подвизите на Цветан Цветанов, с това да гледаме трагикомичните изпълнения на премиера Бойко Борисов. България има най-некадърното управление през целия преход, заяви председателят на градския съвет на БСП-София Румен Овчаров на митинга. Според Овчаров България има министър-председател, който иска да угоди на всички, но разваля всичко. Овчаров подчерта, че от настоящото управление ще има тежки социални последици. Тези негови думи бяха посрещнати от присъстващите на митинга с възглас „Оставка”.

„Тези управляващи си мислят, че са дошли с малко, но завинаги. Те ще си отидат с много и завинаги. Има алтернатива, и това е БСП, Коалиция за България и левицата. Има и управленска алтернатива и това е левицата, която не бяга от отговорност”, Овчаров.

Галя Асенова от Младежкото обединение пък изрази несъгласието си с политиката на финансовия министър Симеон Дянков. Тя посочи, че през 2009 г. 69 000 млади хора са останали без работа. За сметка на това са разкрити 1000 работни места по насърчителни програми за работодатели и 1000 места по стажантски програми. Асенова попита какво ще правят останалите 67 000 млади души без работа.

Вдигането на ДДС ще повиши с 20% цената на всяка стока, която купува българинът. Правителството иска да прехвърли тежестта от кризата на ваш гръб. Този данък ще вземе повече доходи от бедните. Всеки ден в повече на това правителство носи щети на България. То трябва да си ходи, обърна се Сергей Станишев към протестиращите пред храм-паметник „Св. Александър Невски”.

Станишев припомни, че предишните години левицата е празнувала 1 май с чувство на съзидание. Настроението в страната сега е различно – хората чувстват несигурност. Бизнесът и обикновените хора живеят в несигурност за доходите си, за това каква антикризисна мярка ще предложи правителството, с какво ще ни изненада, каза лидерът на БСП. Според Станишев хората живеят в страх от полицейщина и от това че всеки е незащитен от една репресивна държавна машина. С приказки правителството няма как да обясни защо икономиката се срива и бюджетът се оголва. Ние сме против тази политика и ще се борим за всяко социално право, което искат да отнемат. Ние сме алтернатива на това управление, продължи Станишев.

Велислава Дърева акцентира върху съдбата и развитието на медиите.За тези 20 години медиите са се потопили в една много тежка криза – творческа и професионална и все повече българските медии пожълтяват и прежълтяват. „Повечето медии подмениха истината с интригата, каузата с клюката, подмениха знанието с неграмотността, просветата с невежеството. По тази причина медиите, едно че стават все по-жълти, второ, те разчитат на комерсиалното и разчитат на скандала. Дори да няма скандал, медиите са в състояние да го измислят. В този контекст голямото мнозинство от българите, които са с ляво мислене, нямат своя говорител в медиите, освен вестник „Дума”, коментира тя.

Тя определи медиите като добре гледани куртизанки на всяка власт, във фаворитки на всеки нов фаворит. Според Дърева всичко ляво в България е било демонизирано и беше превърнато в нещо лошо.



Тагове:   БСП,   Ден на труда,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030028
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930