Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2010 18:54 - Официално: Цветанов е кандидатът на ГЕРБ за президент. Анализатори: Изместват вниманието от икономическите пролеми
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 508 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 02.05.2010 19:00


"Цветан Цветанов ще е кандидатът ни за президент", обяви пред "24 часа" лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов.

В петък той съобщи, че един от двамата вицепремиери (Цветанов и Дянков) ще се кандидатира на предстоящите президентски избори.

"Вбесих се на анализатори, които се упражняваха на мой гръб, че ще избягам от отговорност в президентските избори. Аз не бягам, останах кмет, докато си свърших работата. Сега ще остана премиер до края. Ако исках да бягам, още миналата година нямаше да съставям правителство с несигурни партньори в парламента и щях да предизвикам предсрочни избори, а сега щях да имам мнозинство от 2/3", казва още Борисов.

Той опровергава и слуховете, че около 13 май ще има ремонт на правителството и ще отстрани министъра на финансите Симеон Дянков и шефа на митниците Ваньо Танов заради спадналите приходи, както и че шефът на данъчните Красимир Стефанов ще влезе като зам.-министър, а неизвестният Филип Тодоров поема митниците.

"Това, че се карам заради спадналите приходи, не значи, че ще махам хора. На Дянков съм му възложил да намери нов, трети зам.-министър на финансите, който да отговаря лично за приходите", каза Борисов.

Премиерът продължава да е против вдигането на ДДС
, но решение ще се вземе в сряда след задълбочен анализ.

 

Анализатори разтълкуваха ранната номинация като опит за преместване на вниманието от сериозните икономически проблеми в страната.
Бойко Борисов се стреми да потвърди еднозначно, че ще остане докрай на премиерския си пост и приема предизвикателството за съревнование с очертаващия се политически проект на Първанов, коментира пред "Дневник" Геновева Петрова от социологическа агенция "Алфа рисърч".

Според нея повдигането на въпроса за президентската кандидатура има още един ефект - отклонява вниманието от сериозните икономически проблеми, които напоследък изострят критиката на хората към управлението.

"Лансирането точно на Цветан Цветанов излъчва два много важни сигнала - веднъж към политическите опоненти и избирателите, тъй като след Борисов Цветанов е министърът с най-високо обществено доверие, и втори път към съдебната система - с възможностите на бъдещия президент да определя част от назначенията на висшите магистрати", отбеляза тя.

Според социолога от "Галъп" Живко Георгиев, който работи в предизборната кампания на Първанов, репликата на премиера, че Цветанов ще е кандидат-президентът на ГЕРБ, е случайно изпусната и ако има новина, то тя е, че Борисов няма да се пробва за президент.

Той обаче изрази съмнение, че премиерът наистина се е отказал от президентската надпревара и допълни, че изборите са достатъчно далеч, "за да се смени няколко пъти кандидатът на ГЕРБ". Такива опасения има и членът на Националния съвет на БСП и социолог от "Афис" Юрий Асланов.

Годината ще приключи със слаб икономически растеж и огромен бюджетен дефицит, с ранната номинация премиерът отвлича вниманието, за да надмогне паниката на управляващите от некомпетентността им да се справят с бюджетната криза, смята той.



Тагове:   избори,   кандидат,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035231
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930