Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2010 15:33 - Нов ултиматум на Гергов към държавата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 468 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.05.2010 15:33


Ръководството на Пловдивския панаир постави нов ултиматум на държавата за отпускане на средства за представянето на България на Световното изложение Експо 2010 в Шанхай. Ако до 14 май правителството не даде на „Международен панаир Пловдив“ необходимата сума за участието в изложението, ще се наложи родният павилион да бъде принудително закрит, заяви изпълнителният директор на МПП Богомил Бонев.   Преди две седмици ръководството на Пловдивския панаир съобщи, че участието на България в Световното изложение било пред провал, тъй като икономическото министерство спряло държавното финансиране. Общата сума била 4.6 милиона лева, от които миналата година държавата е дала 1.3 милиона, а страната съорганизатор Китай е отпуснала финансова помощ от $650 000 (около 910 000 лева).

Богомил Бонев днес обясни, че Панаирът е главен организатор на българското участие в Китай и до момента дружеството изцяло финансира представянето със собствени средства. Регламентът на ЕКСПО-2010 забранявал на МПП да реализира всякакви търговски приходи и на практика се разчитало единствено на субсидията от 650 000 долара от страната домакин и държавното финансиране. Бонев смята, че е нормално правителството да участва със средства, тъй като смисълът на подобни представяния е рекламиране на държавата България. Тъй като на досегашните молби не е получен отговор, Бонев бил изпратил ново писмо до икономическия министър Трайчо Трайков.

Че държавата няма намерение да дава още пари за изложението в Китай, стана ясно от съобщение на икономическото министерство до медиите миналата седмица. В него се казва, че поради финансовата криза предоставените 1 321 650 лв. от бюджета на ведомството са максималният ресурс, който може да се осигури от хазната. Отделно от страна на Китай били отпуснати 910 хил. лв., с което изхарчените за българския павилион в Шанхай пари стават 2 231 650 лв. Миналата есен МИЕТ поискало от Министерството на финансите допълнително финансиране, но били отрязани.

Богомил Бонев отправи още едно обвинение към държавата – че в лицето на икономическото министерство открито и толерира една определена частна фирма. Той съобщи, че това е „Експо Център“ и, според него, тази фирма напълно нелоялно се е присламчила сред организаторите и развива агресивна търговска дейност, откривайки български ресторант на изложението в Китай. От това тази фирма реализира солидни печалби, без обаче да се ангажира с никакви разходи по държавното представяне, които изцяло са поети от Пловдивския панаир.

ЕХРО-2010 е с тема „По-добър град, по-добър живот“ и се провежда от 1 май до 31 октомври. Националният ден на България ще бъде на 14 юни. Поради силно ограничени средства, българската делегация най-вероятно ще пътува с президентския самолет и ще остане в Шанхай само 3 дни.

Разправията за пари е част от войната за собствеността на „Международен панаир Пловдив“ АД, водена от мажоритарния собственик Георги Гергов и представителя на държавата – министърът на икономиката Трайчо Трайков. Публичната размяна на реплики започна в средата на април, когато министър Трайков съобщи на пресконференция, че е завел дело за възстановяване на собствеността на държавата върху Международен панаир Пловдив. Заедно с това министър Трайков сезира Висшия съдебен съвет и поиска проверка на действията на съдиите, вписали увеличението на капитала на дружеството, посредством което Гергов стана мажоритарен собственик на иначе включеното в т.нар. Забранителен списък предприятие. Бизнесменът твърди, че не е осъществена приватизация, а само е извършено преструктуриране на Международен панаир Пловдив АД. Междувременно проверката на съдиите завърши със заключение, че не са извършили нарушение при вписванията на увеличението на капитала. /БЛИЦ


Тагове:   Шанхай,   държава,   експо,   ултиматум,   МПП,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033123
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930