Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2010 16:50 - ДПС: Застрашават се права и свободи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1223 Коментари: 1 Гласове:
0



"Прави се опит за криминализиране на ДПС от гледна точка на това след пет-шест месеца да строят представителите на движението в местната власт  и всеки от тях да бъде подсъдим,  да се започнат от следващата година сума ти дела, за да се създаде недоволство". Това заяви пред журналисти лидерът на ДПС  Ахмед Доган в коментар за проверките за дейността на кметове от партията.

По думите му обаче управляващите си губели времето. "Нямате представа колко ни помагат с това, ние нямаме нужда от пропаганда, както виждате и аз не говорих за политика тук", каза той.

Доган говори пред журналистите минути след като отправи поздравления по време традиционния събор в местността Демир баба текке. На събора се отбелязва годишнината от т.нар. Майски събития (мирните протести за връщането на рождените имена на българските мюсюлмани през 1989г. - бел. ред.)

Лидерът на ДПС наистина беше лаконичен в изказването си пред събралите се на Демир баба текке и единствено повтори тезата си, че без ДПС не може и че партията има тежък глас в българската политика.

Посланията на събора отправиха водещи политици от движението, които се изказаха от трибуната преди лидера си. Основната им теза беше, че в последната година се правят опити за нарушаване на правата и свободите в страната. Това, по думите им, застрашава демокрацията и е необходимо единение, за да се даде отпор на тези тенденции.

В същия дух беше и мотото на тазгодишния събор: "Без права и свободи няма демокрация, няма сигурност".

"Няма едно списание на майчин език, има натиск от парадемократи срещу изучаването на майчин език", заяви пред събралите се депутатът Ремзи Осман. Той добави, че е време в съдебната власт и полицията малцинствата да намерят своето достойно представителство и допълни, че държавата не може да гледа на някои свои граждани като на второ качество хора.

В последната година се правят опити да се посегне на правата и свободите, каза и колегата му Хасан Адемов. Евродепутатът Метин Казак пък предупреди, че при всеки опит за нарушаване на права ще бъде сигнализиран Брюксел и посочи като пример новините на турски език и натискът върху местната власт, подложена на проверки от управляващите.

Кметът на Кърджали Хасан Азис се оплака от множеството проверки, които извършват срещу кметове на ДПС и отбеляза, че представителите на други партии не са инспектирани изобщо.

"В понеделник следобед съм на разпит в полицията, във вторник, за разнообразие, съм в националното следствие, а в сряда и четвъртък - на разпит в общинската администрация", каза Азис. "Би изглеждало нормално, ако всеки от останалите кметове имаше същата работна седмица", допълни кметът на Кърджали и заяви, че демокрацията е в опасност, защото има двоен стандарт. За двоен стандарт при проверките говори преди седмица и президентът Георги Първанов.

Пред събралите се пък кметът на Гърмен Ахмед Башев припомни за показния му арест през март миналата година, когато беше отведен призори от представители на Държавната агенция "Национална сигурност" на разпит по подозрения за насаждане на радикален ислям, и заяви, че посланието на събора трябва да се допълни, като се посочи, че "без ДПС няма права и свободи, няма демокрация".

След края на политическите изявления в отговор на въпрос дали не се преекспонира темата за нарушените права и свободи лидерът на ДПС коментира, че ако се наблюдава добре целият процес в страната, има основание за подобни послания и твърдения. "Питате ме дали не се прекалява, аз мисля, че правата и свободите на човека са толкова важни, че при най-малката индикация за нарушаването им, трябва да се алармира обществото. В този смисъл, няма преувеличение от гледна точка на превенцията", каза Ахмед Доган.

Лидерът на ДПС заяви, че правителството е в много тежко положение заради възникналите в следствие на световната икономическа криза проблеми. Нещата се утежнявали още повече от "ненавременните и неадекватни" действия на правителството, което имало "загубен работен луфт" от най-малко 6-7 месеца. /Дневник



Тагове:   ДПС,


Гласувай:
0



1. bowman - ...
29.05.2010 16:57
Като не иска да поема отговорност да не става кмет
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030465
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930