Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 09:51 - Биопродуктите в ЕС са с ново лого от днес
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 677 Коментари: 0 Гласове:
0



От днес в Европейския съюз (ЕС) влизат нови правила за етикирането на биологичните продукти. На всички тях ще се поставя ново лого, известно като "Европейско листо", съобщиха от Европейската комисия (ЕК). За пръв път в ЕС от днес се въвеждат и правила за производството  на биологични аквакултури.

Знакът ще бъде задължителен за биологичните хранителни продукти, произведени в държава-членка на ЕС и отговарящи на съответните стандарти. Заедно с логото на ЕС ще могат да се поставят и други частни, регионални или национални знаци. Не е задължително "Европейското листо" да се поставя на неопаковани и внесени от трети страни биопродукти.

Освен логото новите правила за етикетиране включват и задължително посочване на мястото на производство на съставките на продукта и на кодовия номер на органа, отговарящ за контрола. Операторите разполагат с двегодишен преходен период, през който да се съобразят с новите правила за етикетиране, посочват от Еврокомисията.

Друга промяна е въвеждането за пръв път на правила на ЕС за биологични аквакултури. Те обхващат биологичните аквакултури като риби, черупкови организми и водорасли. Правилата определят условията в целия ЕС за средата на производство на аквакултури, разделянето на органични и неорганични единици и посочват условията за хуманно отношение към животните, включително максимална гъстота на отглеждане, което е измерим показател за добри условия.

Европравилата изискват зачитане на биоразнообразието и не позволяват извършването на предизвикано размножаване чрез изкуствени хормони. Следва да бъдат използвани органични фуражи, допълнени от рибни фуражи, получени от рибни стопанства, които се управляват по устойчив начин. Специални разпоредби се предвиждат за производството на двучерупчести мекотели и за водорасли.

Повече по темата за биопродуктите в ЕС и еврозаконодателството, което ги регулира, можете да прочетете на специалния сайт на ЕК по темата.

image

Новото лого за биопродуктите в ЕС

[European Commission]



"Европейското листо" показва звездите на ЕС под формата на листо на зелен фон, като внушава на потребителите две идеи - за природата и Европа. Логото е регистрирано от ЕК като обща търговска марка. Създадено от немския студент Душан Миленкович, логото стана неоспорим победител в онлайн проучване след конкурс сред европейски студенти по изкуство.


Тагове:   ново,   лого,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996380
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031