Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2010 21:54 - Алексей Петров остава в ареста
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 787 Коментари: 0 Гласове:
0



На петия месец от задържането на Алексей Петров - Трактора, пред съда беше представено и кадровото му досие на агент под прикритие, което стана причина съдебното заседание в четвъртък по мярката му за неотклонение да бъде закрито за медиите.

Това обяви след края на заседанието съдия Емилия Колева, независимо, че преди да засекрети делото, не прочете определение на какво основание прави това.

Журналистите не успяха да проследят продължилите 4 часа пледоарии по искането на Алексей Петров да бъде пуснат от ареста по здравословни причини, но молбата му така и не бе удовлетворена. Бившият висш съветник в ДАНС отново се възползва с оскъдната възможност за контакт с медиите, за да "докаже" твърденията си от предния път, че в спецагенцията имало организирана престъпна група, която е стъкмила обвиненията срещу него.

Алексей Петров е в болницата на МВР за рехабилитация заради стари травми на краката. Той беше задържан на 10 февруари, заедно с още 12 души при специализираната полицейска акция "Октопод" в София.

Според обвинението той е ръководител на престъпната група, занимавала се с изнудване, рекет и други тежки престъпления повече от десет години.

В кратък коментар на излизане от съдебната зала, Алексей Петров заяви, че заседанието е било засекретено, "за да не се чуе истината". Той уточни, че говори за "единствената истина".

Досега той винаги е твърдял, че всичко, което е вършил, е било част от задачите и дейността му като секретен сътрудник на Национална служба "Сигурност" (НСС). Съдът настояваше кадровото му досие да бъде приложено към документите по делото, за да се изясни какво наистина му е било възлагано и изисквано от службата.

И съдът се чуди какво е правил Трактора като секретен офицер

Мотивирайки решението си да остави Алексей Петров в ареста, съдът посочи, че остава обоснованото предположение за участието му в организирана престъпна група. Цитирани бяха показания на явни свидетели, че чрез изнудване и заплахи бившият офицер под прикритие ги е заставил да му прехвърлят фирмени дялове.

Съдът се позова отново и на свидетелка, която говори за "черно" счетоводство и укриване на ДДС в таксиметровата фирма "С експрес", която се смята за свързана с Петров.

Показания на анонимни свидетели с номера 2 и 3 които говорят за мрежа от незаконна дейност и собственост на Алексей Петров, а свидетел № 3 обяснява връзката между Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марлечо Джотолов и Николай Велков (последните трима бяха сред задържаните при "Октопод", но Хамстера и Велков бяха пуснати поради липса на доказателства).

От приложеното кадрово досие съдът е разбрал, че Ал. Петров е бил назначен в НСС на длъжност офицер за внедряване. Свидетелите Иван Драшков (бивш шеф на НСС, сега зам.-шеф на ДАНС), Атанас Атанасов (бивш шеф на НСС, назначил за пръв път Ал. Петров) и отговарящият за него офицер казват, че неговата дейност не е имала почти никакво значение за националната сигурност и е извършвана по-скоро по негова инициатива.

Съдът не може да отговори на въпроса защо Алексей Петров е назначен и държан на работа в НСС, след като характеристиката на дейността му е била известна.

Съдебният състав отчете и факта, че от предишното до сегашното заседание прокуратурата е свършила доста работа и са внесени допълнителни материали.

Защитата не вижда доказателства за престъпна дейност

Защитата на Алексей Петров твърди, че са внесени 20 нови тома по делото "Октопод”, но в тях няма никакви доказателства, свързани с обвиненията за организирана престъпна група. В десет от томовете били събрани документи от застрахователната компания "Лев Инс”. Според адвокат Васил Василев исканите документи от кадровото досие на Алексей Петров не били представени в цялост. По думите на другия адвокат на Алексей Петров – Ина Лулчева - срещу останалите задържани в операция "Октопод” няма събрано нито едно доказателство, което на практика означавало, че няма и организирана престъпна група.

Защитата на Петров ще обжалва наложената му мярка за задържане.

"Залог за кариерата на един прокурор и поста на един министър"

Самият Петров коментира след съдебното заседание, че престоят му в ареста е "залог за кариерата на един прокурор и поста на един министър", но не се въздържа да спомене имена.

Независимо от натиска, който има върху съда, оставам с вярата, че той е независим, допълни той.

Алексей Петров, който още откакто го уволниха от ДАНС миналата есен обещава да разкрие страшни тайни за истинското състояние на службите, този път се хвана за горещата тема с енергетиката.

Организация прикривала престъпно поведение в енергетиката

"Разкритията в последно време в областта на енергетиката са доказателство за съществуването на организация, която е прикривала престъпно поведение и е фабрикувала негативна информация за неудобни хора или опоненти", каза той.

"Има хора, които носят лична отговорност и са работили по линия на икономическата сигурност и във връзка със затаяването на информация", заяви Петров и допълни, че пред комисията за контрол на ДАНС в парламента е изразил съмнението си, че служителят на ДАНС Веселин Марков е съпричастен за изнасянето на класифицирана информация. Той сега е на прикрита ключова позиция в агенцията, а повече от 10 години със свои колеги имаше отговорност за тази критична инфраструктура (енергийната -бел.ред.), посочи Петров.

Друг служител от ДАНС - Владимир Писанчев, ми направи най-детайлно проучване за достъпа до строго секретни данни. Сега той се опитва да ми фабрикува досие и такова може да се фабрикува на всеки български гражданин, заяви още Алексей Петров.

По думите му визираната от него организирана престъпна група в ДАНС в период от 10 години "си е присвоила индулгенция от различни посолства и партньорски служби с цел да се злепоставят или отстраняват неудобни хора, в това число и за участие в престъпна дейност".

И Веселин Марков, и Владимир Писанчев бяха отстранени от ДАНС по времето на бившия председател на агенцията Петко Сертов, чийто съветник бе Алексей Петров. Това стана покрай скандала с разработката "Галерия", свързана с подслушване на журналисти и политици. Тогава бившият премиер Станишев взе главата и на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков, който обаче след смяната на властта се върна на поста, а заедно с него и служители, махнати покрай предишните скандали.

Преди да бъде отведен обратно в ареста, Алексей Петров  повтори, че всичко, което се прави срещу него, е една голяма манипулация.

След съдебното заседанието съдия Колева обясни, че то е протекло при закрити врата, тъй като не било редно кадровото досие на Алексей Петров да става достояние. В него нямало толкова държавна тайна, колкото данни за дейността на Петров като лице под прикритие.

Преди време Наказателната колегия на СГС излезе със становище, според което самото наличие на материали от специални разузнавателни средства (СРС) не е достатъчно основание за засекретяване на дадено дело, а e необходимо събраната чрез СРС информация да представлява държавна тайна.

Делото, което върви при засилен медиен и обществен интерес, не носи гриф за секретност и досега е било обсъждано само в открити заседания. По закон съдебните заседания са публични, докато съдът не прочете определение, което да посочи причините за засекретяване.

Кадровото досие на Алекщсей Петров вече бе обсъждано в парламентарната комисия за контрол на ДАНС, чийто председател Волен Сидеров се е изказвал нееднокартно за него, а в медиите са излизали обстойни информации за съдържанието му. От изслушването на бивши министри на вътрешните работи и преки ръководители на НСС се разбра, че Алексей Петров е взет за сътрудник по неясни причини, че не е свършил никаква работа и не са му възлагани сериозни задачи.

Освен това, всички съдебни състави досега гледаха мерките за неотклонение на Петров при открити врата, като бяха обсъждани и детайли от оперативната му работа.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034695
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930