Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 11:10 - Вяра Анкова е новият шеф на БНТ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3246 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 15.07.2010 11:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вяра Анкова е новият шеф на БНТ. Оптимално ще бъде съкратен щатът на хората в БНТ, обяви Анкова веднага, след като СЕМ обяви избра за  шеф на телевизията.


За поста на Уляна Пръмова, се състезаваха Радомир Чолаков, Радослав Главчев, Светлана Божилова, Любица Кулезич, Александър Бешков и Вяра Анкова. Aлександър Бешков е бил сътрудник на ДС и автоматически отпадна от конкурса.


Вяра Анкова е родена на 5 февруари 1966 г. Завършва Английската гимназия в София и английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". През 1991 г. започва работа в БНТ в редакция "Обмен за чужбина". Дълги години работи като репортер, редактор в БНТ, един от първите водещи е на новините в сутрешния блок "Добро утро" с Александър Авджиев и в съботно-неделния екип на новините.

Специализира журналистика в САЩ, щата Уисконсин, малко след това спечелва конкурс за специализация по журналистика в Си Ен Ен, след това става стрингер на Си Ен Ен от България в програмата "World report". Специализира и журналистика в Би Би Си. От 1994 г. е водеща на централната емисия новини "По света и у нас". След като заминава със семейството си в Гърция, е кореспондент на БНТ в Атина.

От 1 октомври 2004 г. до момента е директор на Дирекция "Информация" в телевизията. Зад кандидатурата й за поста генерален директор застава коалиция "Гражданско участие - устойчиво развитие" от 13 неправителствени организации от страната.


Вяра Анкова посочи по време на представянето на концепцията си също, че ще ползва европейския и световен опит на обществените телевизии. За разлика от тях обаче не каза как точно ще го внедри. Плътно зад гърба й през цялото време седеше водещият на „Панорама” Бойко Василев, който бе инициатор на подписката в нейна подкрепа, събирана преди две седмици. В залата бяха и повечето хора от екипа на новините и актуалните предавания на държавната медия, които очевидно искаха да вдъхнат кураж на своя фаворит по служебна линия, пише Фрогнюз.

Анкова, подобно на Светлана Божилова, Люба Кулезич и Радомир Чолаков, също изтъкна решаващата роля на продуцентското начало за реформата в БНТ. В момента отговорностите в отделните редакции били разпиляни, не се знаело кой за какво отговаря. На това трябвало да се сложи край.

Ако стана генерален директор, ще помоля всички на ръководни длъжности, на всички нива, да си подадат оставката. Това щяла да е първата стъпка към голямото реформиране. Нямало обаче да има чистка, а подбор по качества. Бойко Василев например щял да остане в „Панорама”, рече още Анкова.

Шефът на СЕМ Георги Лозанов запита кандидатката Анкова за двата „чадъра”, които общественото мнение коментира от доста време. Става въпрос за „чадъра”, който тя е опънала над своите хора в телевизията и който може да простре и над ревизиите на финансовото неблагополучие. Другият чадър бил политическият и е опънат над нея. Шефката на "Новини и актуални предавания" отрече да има подобно нещо. Отрече също някога някой да й се е обаждал за тази или онази новина или за участие на определени хора в предавания.
Малко по-късно тя уточни, че с президента Първанов се е чувала за последно заради "Българската Коледа". С Бойко Борисов се познавали отдавна, но също не била се чувала скоро с него.

На всички въпроси за финансови злоупотреби, за фирми, близки до нея, които изпълняват поръчки на БНТ, за нейни подписи под решения за отпускане на огромни финанси на Димитър Цонев и неговото предаване „В неделя със...”, Вяра Анкова отговаряше уклончиво и предлагаше да се изчакат одитите и да се направи анализ. „А не е ли направен такъв анализ досега”, изрази учудването си Георги Лозанов, но получи отрицателен отговор от Анкова.

Най-интересно стана след като събеседването завърши, пише Фрогнюз. Тогава Сашо Диков от Канал 3 поиска да уточни някои детайли с Анкова. Тя с усмивка му отговори: „Знам кога ще почнеш да говориш. Когато нещата започнат да не се случват, защото има свръх очаквания.” Остана усещането, че Вяра Анкова всъщност знае със сигурност кой ще е победител в конкурса.

На излизане от залата тя се разцелува с продуцента Мартин Захариев, което предизвика усмивки у повечето присъстващи. Тя побърза да поясни, че се познавала със Захариев още от детските години и че той бил гадже на нейна приятелка. Плодовете на тази детска дружба ще проличат след месец-два, ако Анкова стане шеф и БНТ почне да финансира предавания на Захариев, коментираха иронично журналисти.

Преди Анкова в залата се разигра трагикомично шоу. Кандидатът за шеф на БНТ проф. Александър Бешков поднесе по особено пикантен начин спомени и случки от своя живот и кариера. Той обясни как е станал офицер, как тайните служби са го забъркали в своите интриги и как се е озовал в списъците на сътрудници на Държавна сигурност. В един момент обяви, че гледал една от членкте на СЕМ непрекъснато, защото била много хубава. След това обясни, че според комунистите агентите били разузнавачи, за какъвто се представял полковник Хачо Бояджиев. Намеси и Иван Славков в обърканото си повествование. Заяви, че познавал Тодор Живков още преди Батето да го е познавал и преди Людмила Живкова да го е познавала... Познавал и Вълко Червенков. Именно той, Александър Бешков, бил създал предаванията „Панорама” и „Всяка неделя”. Също така научил на английски език Тома Томов, който дотогава не знаел една буква. Бившият шеф на БНТ Павел Писарев пък бил умен, циник и фашист, в най-хубавия смисъл на думата. По едно време обяви, че ще съди мръсниците, които са му скроили досие в ДС. Синът на художника и писателя Илия Бешков не пропусна да охарактеризира и присъстващия Сашо Диков, който бил спасил навремето от Огнян Сапарев. Диков като млад не можел да спира там, където в текста имало точка, а спирал на запетайките. После му се скара, че го пита за баща му и за ДС.
Хаосът от думи, фрази и разхвърляни спомени проф. Бешков завърши с това: „България е една просташка държава. За мен няма 9 септември, нито 10 ноември”. След което си тръгна, мърморейки, че вече му било ясно, че няма да спечели конкурса.
Присъстващите, както и зрителите на Канал 3 така и не разбраха, защо всъщност Бешков разказва всички тези объркани истории и защо няма процедура, която да ограничава подобни изпълнения, завършва Фрогнюз.



Гласувай:
4




1. apologetic - Как няма да стане генерален дире...
15.07.2010 12:36
Как няма да стане генерален директор ато Томас Лафчисй е съпруг - разбира се че ще стане
цитирай
2. injir - Изобщо ... шоу.
15.07.2010 14:14
Изобщо ... шоу.
цитирай
3. анонимен - бахти помията
16.07.2010 08:58
А този "достоен"син на баща си,по какво е професор,ако не е секретно,де!?
цитирай
4. demonwind - Мъжът й
16.07.2010 10:12
ликвидира Левски едно време, сега жена му може пък да ликвидира и БНТ ;)
цитирай
5. mayakulisheva - Стана както казаха...
16.07.2010 17:37
Вяра Анкова е човекът на управляващите и на новинарите.Тя обаче освен от новини от друго не разбира.И нещата ще си вървят по старому и мухъла в БНТ -то ще продължи да обхваща цялата медия,докато не вампиряса...
цитирай
6. анонимен - Знаем Вяра и СЕМ какво направиха това лято
18.07.2010 10:45
целият избор е еда отдавна подготвена лъжа - на никой от тия не им пука нито за БНТ, нито за зрителя, нито за хората в БНТ. Ангажиментите, които са поели не са към обществото, а към конкретни чичко паричковци и едни политици. Ще ви гледаме сеира.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997737
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031