Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2010 21:27 - Светлана Божилова атакува в съда избора на Вяра Анкова за шеф на БНТ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 897 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.07.2010 21:27


Само седмица след като БНТ вече има нов генерален директор, един от кандидатите за поста – Светлана Божилова отиде във Върховния административен съд (ВАС), а след това и в прокуратурата, и предостави на вниманието на магистратите папка от 80 страници с нарушения извършени от страна на СЕМ при избора на Вяра Анкова.

“Основните са в прилагането на Закона за радио и телевизия, както и в приетата процедурата за избор на генерален директор на БНТ”, заяви Божилова пред “Всеки ден”. Според нея сегашният шеф Уляна Пръмова е трябвало да подаде писмена заявка, че се оттегля предсрочно от поста преди СЕМ да обяви конкурса, а е станало точно обратното.

“Винаги се обявява конкурса преди да изтече мандата на действащия генерален директор, за да може като му изтече да дойде на поста новият”, обясни пред „Всеки ден“ председателят на Съвета доц. Георги Лозанов и коментира реакцията на Божилова така: “И друг път е имало жалби около такива конкурси, но никой не ги е огласявал в медийното пространство, друг е въпросът доколко имат основания тези жалби. Разбирам я -  тя се чувства разочарована, но за съжаление може да се избере само един генерален директор”.

Другото основание, с което Божилова иска да се обяви за нищожен избора на Анкова е, че не се е провело двустепенно финално гласуване. “Първо, трябва да има мотивирана оценка от страна на всеки един член на СЕМ за всяка една от концепциите и след това да се гласува за номинираните кандидати, а стана така, че се направи анализ само на концепцията на Вяра Анкова и двама казаха по нещо за Люба Кулезич, а останалите все едно ни е нямало, не сме участвали и така на практика аз получих 0 точки. Хората, които участват трябва да бъдат уважавани независимо дали са известни или не – това е принцип. Липсата на мотиви води до опорочаване на избора и това съм описала в жалбата си до ВАС”, обясни Божилова.

“Тя може да иска да чуе оценка за концепцията си и такава имаше в хода на дебатите и въпросите, които й бяха зададени. Уважавам Светлана Божилова, но това наистина са просто формалности. Толкова публична процедура досега не е имало и не мога да си представя, че някой ще се осъмни в обективността й”, контрира Лозанов.

Извън процедурата по самия конкурс Светлана Божилова не подминава и темата за бюджетния дефицит в БНТ, който както вече се чуха мнения, е резултат на управлението на Уляна Пръмова, но не и без участието на Вяра Анкова, присъствала на няколко бюджетни комисии в качеството си на шеф на Дирекция „Новини“. “За всичко имам документи и протоколи. Нищо не е анонимно, затова си позволих да се обърна към прокуратурата и да поискам да бъда направена проверка, след което да се образува досъдебно производство”, каза Божилова, а Лозанов отговори: “Около Вяра винаги е имало обвинения, но това е извън компетенцията на СЕМ – има други институции, които да го докажат. Ако има реални обвинения, то би повлияло на избора, засега обаче няма такива”.

“Аз имам своята биография и смятам, че тя е най-добрият ми защитник. Дори и да има нов конкурс за директор на БНТ няма да се явя, а ще работя в полето на медийната регулация, и винаги ще слагам пръст в раната, когато се налага”, обеща Божилова. Лозанов от своя страна също призна, че силата й е именно там и по-добре да насочи енергията си в тази посока.

За да докаже готовността си да се бори до край, Божилова ще сезира за казуса с избора на Вяра Анкова Европейския съюз за радио и телевизия, както и Еврокомисията.

Вяра Анкова трябва да встъпи в длъжност в началото на август. Според Закона за радиото и телевизията обжалването на решенията на Съвета за електронни медии за избор и освобождаване на генералните директори на БНР и БНТ не спира изпълнението им.
ВСЕКИ ДЕН




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999812
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031