Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2010 15:09 - Деца вещери - нова мода обвинение в Африка
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 707 Коментари: 0 Гласове:
1



Когато малкият брат на Паскал се разболял, семейството му го обвинило във вещерство и го завело при пастор, който го накарал да пие кръвта на гълъб и олио.

Подложено на глад и бой в продължение на три дни, 10-годишното момче успява да избяга и става едно от 250-те хиляди бездомни деца в Конго, а след три години е прибрано в център за деца в проблемния източен район на Киншаса.

Пасторът не ми даваше да ям и да пия вода - каза, че иначе силата на вещицата ще нарасне, разказва Паскал, което не е истинското име на момчето.

Още близо 100 деца, обвинени във вещерство, също са потърсили подслон в центъра.

Според Фонда на ООН за подпомагане на децата УНИЦЕФ обвиняването на деца в магьосничество е сравнително нова тенденция в Африка, въпреки отколешните традиционни и мистични вярвания на континента.

Феноменът "деца вещици" възниква в градските райони, където се разраства непрекъснато през последните 30 години, отчита проучване на УНИЦЕФ, публикувано този месец. Докато преди обвиненията падаха върху по-възрастни жени, сега все по-често се насочват към деца, често от най-уязвимите групи, като сираци, бедни или с увреждания.

Според проучването на ООН много от малките, изгонени от домовете си заради "вещерство", са

обвинявани за семейните нещастия, болести и бедност

Някои религиозни секти взимат пари за прогонване на злите духове.

Това е проблем, който се засилва всеки ден, казва отец Джъстин Онганга, атолически свещеник, който управлява друг център. По думите му проблемът няма нищо общо с вещерството, а е свързано с градската бедност.

Конфликтът в Конго през 1998-2003 г. си спечели името на Африканска световна война, след като в него бяха въвлечени шест армии на съседни страни и той доведе до смъртта на 5,4 млн. души, главно в резултат на недохранване и болести. Близо 80 на сто от населението все още

живее с по-малко от два долара на ден

Конфликтът се разраства най-вече на изток, но според Онганга феноменът "деца вещици" е симптом на столица под изключително голямо напрежение.

"Това се дължи на икономически причини - когато хората не могат да се грижат за домакинството, намират причина да се отърват от децата си."

12-годишниян Оливие е бил изхвърлен от дома си от съпругата на чичо си, която го обвинила, че иска да убие по-малкото си братче.

"Извикаха един фетишист, който каза: "Чието лице се появи в огледалото - той е виновен." Постави огледалото пред мен и лицето ми се появи в него. Семейството ми ме изхвърли", разказва детето.

Киншаса, чието население е между 8 и 12 млн., е много оживен град, който е най-опасен през нощта.

Момичета си съперничат да хванат мъж за секс за 1 долар на сеанс,

с надеждата да се уредят с поне петима на нощ. Едно момиче, което е на улицата вече 10 години, казва, че е загубила зъб, когато мъж я изнасилил и ударил, за да не вика и да не се съпротивлява.

Посред нощ в квартала Матете бебе момченце лежеше кротко в мръсотията, а куче притича над тялото му.

Британската благотворителна организация "Дете на войната" установи в проучване тази година, че 41% от бездомните момичета са били обвинени в магьосничество. Някои от жените упояват децата си и ги оставят в странични улички, за да кротуват, докато те работят, твърди организацията.

Макар да не посочва цифри, проучването на ООН цитира такива случаи от целия континент - от Ботсвана и Южна Африка до Гана на запад и Танзания на изток.

Авторката Александра Кимприк е установила, че 70% от хората в затвора в столицата на централноафриканската република са там по обвинения в магьосничество.

Някои деца признавали, че са летели в черупки от фъстъци,

на кори от дърво манго и на обелки от авокадо. Макар ние, африканците, да вярваме в магии, всички тези случаи са фалшиви, категоричен е Онганга.

Някои деца били прибрани обратно по домовете си, след като преуспявали или ставали по-богати от родителите си.

ООН призовава за декриминализация на магьосничеството в страни, където то е престъпление - като Бенин, Мали и Уганда.

"Не искам да се върна при семейството си. Но се надявам един ден да имам къща и жена", казва Паскал, който все още няма дом.
Вести


Тагове:   Африка,   мода,   обвинение,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996646
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031