Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2010 15:24 - Отвориха реликвария с мощите на Св. Йоан Кръстител в Созопол
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 8831 Коментари: 16 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Мощите, открити на остров Свети Иван, са на Свети Йоан Предтеча и Кръстител обяви след отварянето на мощехранителницата проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на екипа открил реликвата, съобщиха от пресцентъра на Община Созопол.

Реликварият е от алабастър и съдържа части от ръка, лицева част и зъб. Предстои да бъде направен антропологичен анализ. Преди комисията от археолози да отвори реликвария Сливенският митрополит Йоаникий прочете молитва.

Свещената кутия бе отворена от проф. Попконстантинов в присъствието на членовете на комисията проф. Божидар Димитров, ст.н.с. Александър Минчев, кмета на Созопол Панайот Рейзи и кмета на Бургас Димитър Николов.

На събитието присъстваха областния управител Константин Гребенаров, бургаски депутати, археолози и граждани.

По време на брифинга проф. Константинов заяви , че стойността на открития реликварии и малката кутия с надпис на гръцки е особено голяма и ще даде тласък за следващите археологически открития на созополския остров.

Божидар Димитров припомни , че преди 25 години вече е имало сериозни данни за наличието на множество археологически находки, които чакали да бъдат открити. Тогава той и екип от водещи български археолози за започнали първите разкопки на острова, който дълги години е бил под юрисдикцията на военните. Това според министъра е много важно, защото по този начин намиращите се на остров Св. Иван археологически паметници са запазени за по-добри времена. „Годината, в която Созопол отбелязва 2 620 г. от основоването си, ще бъде запомнена с две исторически събития- посещението на патриарх Вартоломей и откриването на мощите на Свети Йоан”, заяви кметът Панайот Рейзи. Според него обстоятелството, че в Созопол има частица от Божия кръст, мощи на Св. Андрей Първозвани и сега вече и мощи на Свети Йоан Предтеча,поставя пред екипа му сериозната задача да създаде условия и популяризира поклонническия туризъм в града.

Мощите ще бъдат пренесени и оставени за съхранение в църквата „Св. Георги”- препоръча Сливенският митрополит Йоаникий.Алабастровата мощехранителница и мраморната кутийка, чийто надпис на гръцки гласи: „По божията воля раба Тома да пренесе мощите на Св. Йоан” ще останат в Археологическия музей в Созопол.
Часове след отварянето на мощехранителницата граждани и гости на града се тълпяха пред свещената реликва.



Реликварият беше открит на 28 юли в 13,30 ч по време  на сондажни изкопи в основите на най-старата църква на острова, построена в края на ІV – нач. на V в.. При разчистването на основата на олтарната маса на дълбочина 0,6 м под пода е открит мраморен реликварий (мощехранилница) с форма на малък саркофаг, дълъг 18 см и висок 14 см. Той беше изваден от леглото му и пренесен в касата на Археологическия музей в Созопол. Според характеристиките му и другите находки в пласта около него, той се датира в края на ІV век.

При проучване на хоросановата му подложка беше открита втора малка кутийка с размери 6 см дължина, 4,5 см ширина и 3 см височина, която прилича по форма на кибритена кутия, изработена от бледожълт пясъчник (характерен за територията на Палестина). По външните й стени има надписи на старогръцки.
Единият е "Господи, помагай на твоя раб Тома", а на другата страна на кутийката пише "Свети Йоан". Проф. Попконстантинов смята, че въпросният Тома е човекът, донесъл кутийката от Цариград в Созопол. По начина на изработката и орнаментите върху нея специалистите съдят, че тя е изработена около V век. Предположенията, че в нея са скрити мощите на Кръстителя пък, идват от факта, че манастирът и църквата на острова, са носели името на Йоан Предтеча.


Тагове:   мощи,


Гласувай:
12




Следващ постинг
Предишен постинг

1. mglishev - Информативно, благодаря.
01.08.2010 18:21
Ако БПЦ следваше традициите на Търновската патриаршия, денят следваше да бъде обявен за празник на "Честното намиране на мощите на св. Йоан Предтеча" или нещо подобно, да се поръча и напише похвално слово за светеца и патриархът лично да присъства на отварянето на реликвария.
цитирай
2. tili - Видях!
01.08.2010 21:52
Не му е мястото в музея.
цитирай
3. semtomovi - 1 ръка и зъб! Ужас!
02.08.2010 12:44
Този светец е бил разчленен и разнасян по света като Храна за Гарги! Отвратително е!
цитирай
4. анонимен - Откриха...
02.08.2010 13:01
А какво всъщност откриха? Не е научен подход да обявяваш нещо преди да си направил каквито и да е било изследвания. Срам за археологията е на базата само на едно име да изгражда цяла теория. Да не стане, както стана с частицата от Ноевия ковчег? Преди каквито и да е било изследвания се обяви нещо което е с епохално значение за християнския свят. така доводите ни олекват и ставаме за смях!
цитирай
5. boristodorov56 - Нещо да пи подсказва тази находка?
02.08.2010 17:16
mglishev написа:
Ако БПЦ следваше традициите на Търновската патриаршия, денят следваше да бъде обявен за празник на "Честното намиране на мощите на св. Йоан Предтеча" или нещо подобно, да се поръча и напише похвално слово за светеца и патриархът лично да присъства на отварянето на реликвария.

цитирай
6. анонимен - Да се радват бабите и созополецът ...
03.08.2010 07:25
Да се радват бабите и созополецът Божидар Димитров. Като се пенсионира може да стане директор на Созополския музей вместо на Централния. Каква благодатна старост.
цитирай
7. анонимен - Боже, Боже
03.08.2010 11:01
Видяхте ли как огвориха реликвария? С гнусните си мазни ръчици - какви ти ръкавици, какви ти 5 лева. Такива неща се отварят в барокамери, при специални условия. И ако наистина са мислили, че са свети мощи, къде бяха учените, представители на църквата - и Католическата и Православната? Къде беше Висшия клир? Това беше едно театърче, от най-лошия самодеен вид, с показност и припряност, каквато не би трябвало да е присъща на едно ъбитие от световно значине. Дори западните информационни медии отсъстваха. Па смех, па смех, па голем смех!
цитирай
8. tareva - за мощите
05.08.2010 09:10
Добре ще е, ако е истина!
цитирай
9. apollon - няма такова нещо - докато не видим ...
06.08.2010 13:15
няма такова нещо - докато не видим надпис върху мощите, всичко е лъжа и не е истина - всеки има право да вярва и да не вярва - грешката е в надменните научни среди, които искат да въвеждат в заблуждение достатъчно образованото българско общество
цитирай
10. saradiva - тъй, тъй
06.08.2010 13:18
анонимен написа:
Видяхте ли как огвориха реликвария? С гнусните си мазни ръчици - какви ти ръкавици, какви ти 5 лева. Такива неща се отварят в барокамери, при специални условия. И ако наистина са мислили, че са свети мощи, къде бяха учените, представители на църквата - и Католическата и Православната? Къде беше Висшия клир? Това беше едно театърче, от най-лошия самодеен вид, с показност и припряност, каквато не би трябвало да е присъща на едно събитие от световно значине. Дори западните информационни медии отсъстваха. Па смех, па смех, па голем смех!


Взе ми думите от устата уста! Тю-ю-ю, закъснех.......:/
Тя цялата й битност на БПЦ си е театро!!! С порутени декори, с избелели имитации на ритуали и с мърляви космясали попчета, каращи БМВ-та и Мерджани по дънки и с ризи "Марко Поло"...

Глишев, традициите на Търновската патриаршия нямат нищо общо с това, което е днешния аматьорски остатък в БПЦ. Така че подкрепям условното наклонение, в коментара ти.

Всъщност каква е връзката на БПЦ днес с българските християни!?

Каква е връзката на БПЦ с българската християнска църква преди да НИ ДАДАТ на турчалята?!

А за връзката Първохристиянство и днешно хич не отварям дума, че Манол пак ще ме обвини, че "на едро го давам" :/:/:/

Макар че Предтечата, ако гледа поповете ни сега от някъде, ще си рече, че някоя мощна секта е хакнала визията на Сина Божи за последователи, църква и отчета...

Ама нейсе...

Дано поне поклоническият туризъм да тръгне към България! Щото другият, дето е с дарове от Господ - море, планина и храна, го разсипаха.
Само трябва да намерят по-добри изпълнители на главните роли. Щото Божо вървеше като в паници, пък сливенското митро-попче беше като шут от миманса.....

Тъй де - нямаме опит в архео-представленията.
Гърчулята са идеален пример!
Той Божо се има с тях.
По гръцко един камък на Афродита пет хотела пълни.
Тъй че с двата кокала може и половин България да се нахрани.....

Поздрави!

цитирай
11. reporter - По-правилно е да се каже "м...
06.08.2010 13:43
По-правилно е да се каже "мощите, за които се смята, че са на Свети Йоан Кръстител". Археологията не може да докаже по безспорен начин чии са или не са едни мощи. Археологията е наука на обоснованите предположения.
цитирай
12. saradiva - Тъй ще е.....
06.08.2010 14:59
reporter написа:
По-правилно е да се каже "мощите, за които се смята, че са на Свети Йоан Кръстител".


Да де, ама преди малко слушах профито Казимир по едно радио да казва "300% сме сигурни, че това са мощи на Предтечата, защото на кутийката пишело на "старогръцки /?!?!/ ""Господи, помагай на твоя раб Тома, КОЙТО ПРЕНЕСЕ МОЩИТЕ НА Свети Йоан"./???/
Май това подчинено изречение профито го добавя за първи път, а?!
Ще се навърже фолклор - няма начин. БГ- професорите знаят как!
Тъй че - няма барокамери, няма анализи - професорът каза 300%! Дотук със съмненията!!! :/:/:/:/

reporter написа:
Археологията не може да докаже по безспорен начин чии са или не са едни мощи.


Археологията, репортер, не може нищо да докаже по безспорен начин, ако не си съдейства с куп други науки. Има и такава, която изследва кокали, не са им ли казали на нашите "копачи"?!

reporter написа:
Археологията е наука на обоснованите предположения.


Отлично определение!
Археологическите открития пък са продукт на отлично интердисциплинарно сътрудничество на археолозите с работещите в сферата на други науки.
И тъй като такова сътрудничество в България НЯМА, затова и БГ-археоложкото копаене и свързаните с него БГ- "обосновани предположения" увисват във въздуха - от тях файда няма!
Докарват я до датировки 4-5 век преди Христа, изработки - в Гърция, принадлежност "Византия". Пък нито Гърция, нито Византия по това време има!
Живо папаглстване...

Тъй ще е.....


цитирай
13. misbis - ne viarvajte na vsi4ko,koeto vi se kaje
06.08.2010 15:11
Кой и как доказа,че това са мощите на св,Йоан?
Владиkите ,патриарха ли казаха? На тях някой свисше ли им каза, или свиcше от по-горните етажи на властта как да тълкуват чий са мощите.Някакви научни методи да са използвани? Отворили капака и изведнъж-ама те на библейски светец....Колко сме лесни хората!!
цитирай
14. misbis - a da ne govorim
06.08.2010 15:12
4e te sa bili na ostrov, voenen obekt. Tova zna4i,4e varhu6kata otdavna e znaela kakvo ima tam. No ne mu e bilo do6lo vremeto za sledvashtata manipulaciia nad saznanieto na masata
цитирай
15. galina1 - semtomovi
06.08.2010 21:02
semtomovi написа:
Този светец е бил разчленен и разнасян по света като Храна за Гарги! Отвратително е!


На мен по-ми струва, че е неква криминална история. Това по-бих повярвала отколкото на некви си мощи. Затова предлагам да се вземе днк. Все пак може и да се окаже нещо. Знае ли човек.
цитирай
16. saradiva - Ами
08.08.2010 00:01
Добре де, ама къде е ДНК-то на Предтечата, че да се сравнява и доказва, а?!?!

А криминална история е цялата тая тупурдия! :):)
Щото някой май имаше нужда да излъска имидж. Божо, БПЦ или най-паче старчетата-"историци" от БАН, щото толкоз годин само преписват от една книжка в друга пожълтелите лъжи на Златарски и последователи... И докарват Българите от Азия....
Ама туй е друга издънка, де...
Тая с кокалите вече има развитие - Божо се накукуфирти и пак сгафи, заради жаждата си слава и всенародна любов!
...
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996573
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031