Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 17:16 - Вяра Анкова обеща съкращения в БНТ и ревизия на парите за предаванията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1220 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.08.2010 22:01


Новият генерален директор на БНТ Вяра Анкова обяви в четвъртък, че ще има "оптимизация на състава“ на държавната телевизия, както и че ще бъде направена ревизия на бюджетите на всички предавания и на тяхната ефективност.

На пресконференция, на която Анкова представи новите членове на управителния съвет на медията, одобрени от Съвета за електронни медии (СЕМ) предния ден, тя посочи, че "под оптимизация не трябва да се разбира само съкращения на работещите в телевизията".

"Може да се закрие дадено звено, оказало се неефективно, но ще се наложи да се открие ново. Сега например за интернет-новините на БНТ имаме само един-двама души, а е нужен екип“, обясни тя.

Анкова каза още, че за първи път ще се направи и анализ на професионалната натовареност на екипите, нещо, което се твърди, че не е правено от години.

Често за предавания "на терен" екипите са многобройни, но това не е заради раздут щат, а защото техниката е стара и се обслужва от толкова хора. Нужно е да се инвестира в по-съвременна техника, смята още новият генерален директор на медията.

Според Анкова финансирането на БНТ трябва да се регламентира след широко обществено обсъждане. Тя се съгласи, че трябва да има ограничения за рекламите в сравнение с частните телевизии.

Необходимо е обаче да се осигури компенсация при намаляването на бюджета на БНТ, защото изискванията за програмния продукт от нея като обществена телевизия остават.

Ще се търсят и алтернативни източници на финансиране, включително по европейски програми. Ще бъде създадено специално звено от двама-трима души, които ще подготвят и ще защитават проекти по тях.

Анкова обяви още, че директорите на отделните направления в БНТ ще се назначават вече по предложение на генералния директор. Те ще представят концепция и ще имат събеседване с Управителния съвет (УС), на което могат да присъстват репортери от различни медии.

Тази открита процедура се въвежда за първи път в телевизията, уточни шефът на БНТ.

Идната седмица ще бъде назначен програмният директор, след открита процедура по защита на представена концепция, съобщи Анкова.

Ще бъде разширен съставът на Обществения съвет, в който няколко души ще проучват критиките и препоръките на зрителите. Те ще участват и в заседанията на УС и така общественият контрол върху БНТ ще е ефективен, каза още новият генерален директор.

По думите на Анкова работещите в телевизията ще могат да участват пряко в управлението чрез така наречения "Креативен борд на служителите", като дават идеи и предложения за програмите и по всички останали въпроси на съществуване и работа на медията.

ОЩЕ - ТУК

ОЩЕ - ТУК




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035189
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930