Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2010 22:42 - Цветанов пред ФТ: Изчистихме центъра на София от мутри
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 659 Коментари: 1 Гласове:
3



Неформалният индикатор за организираната престъпност в България – колони от черни джипове, пълни с мъже с бръснати глави в тъмни костюми, рязко е намалял в централната част на София и другите градове за последните 12 месеца. Това заявява министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю за авторитетния британски вестник "Файненшъл таймс".

Цветанов е представен като бивш експерт в борбата с незаконния трафик, който е поел МВР, след като на власт е дошла дясноцентристката партия ГЕРБ, която заявила в програмата си да удари организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

"Идентифицирахме престъпните групи, около 200 на брой, и започнахме да ги преследваме. Те вече не парадират по центъра на града, както правеха преди", казва Цветанов, независимо, че гледката на внушителни мутренски кортежи не е актуална далеч преди той да стане вътрешен министър.

Цветанов не подминава любимата си тема за съдебната система. Той твърди, че ще бъде трудно на Запад да се преодолее имиджът на България, в която корумпирани съдии оправдават гангстери, мафиотски босове контролират местната власт, а нечестни държавни чиновници източват парите от европейските фондове.

Трябваше да се справяме със сериозни проблеми – отвличане на бизнесмен всеки месец, висок процент поръчкови убийства и връзки между мафиотските групировки и високопоставени политици, обяснява Цветанов.

Той смята, че е постигнат напредък - повече от 150 предполагаеми членове на мафиотски групировки са в ареста, други 600 се наблюдават отблизо.

Десетина членове на банда за отвличания са задържани. Само две поръчкови убийства са станали тази година при 2-3 на месец в пика на така наречената мафиотска война около 2005 г. Корупцията на високо ниво също е засегната, пише вестникът в статията, озаглавена "България напредва в борбата срещу престъпността".

Четирима министри от предишното правителство получиха обвинения за корупция. Миналия месец бившият премиер Сергей Станишев бе обвинен, че е изгубил класифицирани документи, а лидерът на ДПС Ахмед Доган ще бъде изправен пред съда по обвинения за присвояване. И двамата отричат да са извършили нарушения.

"Файненшъл таймс" пише обаче, че според критиците мерките срещу престъпността не са достатъчни. "В много отношения действията са повърхностни и целят по-скоро да впечатлят обществото, отколкото да се справят с мафиотските босове, които имат успешен официален бизнес", казва директорът на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов.

През юни Европейската комисия заяви, че България е постигнала напредък в борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност, но отбеляза, че твърде малко случаи са приключили в съда.

Цветанов заявява, че отчетността сред съдиите е твърде малка.

"Това е проблем, защото няма официален механизъм за изчистване на съдебната система и защото много съдии са оплетени в корупцията", твърди министърът.

В статията е цитиран и главният прокурор Борис Велчев, според когото присъдите срещу организираната престъпност са се увеличили с 20% за последната година.



Тагове:   мутри,


Гласувай:
3



1. анонимен - :D
18.08.2010 08:13
На мутрите кортежи и голяма охрана не им трябват, тях "Нашата полиция" ги пази. А акция "Малоумните" вече успешно се провежда повече от година на територията на цялата страна и отвъд границите ни.
Добра работа Цветанов, все по-често се появявате на първа страница в различни периодични издания.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998063
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031