Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2010 18:05 - Илия Павлов си купил американско гражданство срещу $1 милион
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1036 Коментари: 1 Гласове:
0



Божидар Димитров обяви в сряда, че няма законово нарушение при даването на българско гражданство на чужденци срещу дарения. Министърът без портфейл обясни, че такава възможност се осигурява при тълкуване на Закона за българското гражданство, в който е регламентирано че то може да бъде получено за "особени заслуги към Република България". Според професора от висшето училище по библиотекознание в закона не се уточнява за какви заслуги става дума, "именно, за да могат да се тълкуват".

Въпреки че това "тълкуване" осигурява българско гражданство срещу заплащане, според Димитров не става дума за "комерсиализация и финикийски знаци", а за следване на световната практика.

Преди дни министърът се похвали, че американец и канадец ще получат българско гражданство заради дарения за реставрация на църква и манастир, и обяви, че гражданство се получава при дарение от над 100 000 евро. Подобна възможност обаче не е разписана в нито един закон, което признава и самият Божидар Димитров.

"Не само САЩ и Канада, а и много други държави за заслуги към нацията и държавата дават гражданство. В САЩ по време на кандидатпрезидентската кампания не приеха 1000 долара от Илия Павлов, тъй като в масивите излизали някакви лоши работи за него, но приеха 1 млн. долара и той стана американски гражданин и не само той. Държавата не почва да събира пари. Има такава практика в целия цивилизован демократически свят. Не мога да разбера защо трябва да се делим от съвременния, цивилизован демократичен свят", коментира Димитров пред БНР.

Той отново обясни, че такава възможност е осигурена от чл. 16 на закона за българското гражданство, който действал от 2002 година и по силата на който десетки чужденци вече са получили гражданство – главно спортисти. Тройната коалиция обаче дала гражданство по "заслуги" и на сърбин дарил картини за 100 000 лева и този случай вдъхновил Димитров.

"Затова решихме да го приложим за културно исторически обекти – реставрация на крепостни стени на един град, за църкви и манастири. Заслугата може да бъде златен медал, 100 000 евро дарение за реставрация на църква", каза министърът без да обясни конкретно как и по какви критерии се преценяват "особените заслуги".

Случаите с гражданството на споменатите американец и канадец той определи като "хуманитарни". И двамата са женени за българки и така или иначе ще получат гражданство след три години брак, но просто искат това да стане по-бързо, разясни министърът.

Доскоро изискването било бракът да продължава пет години, но по инициатива на самия Димитров законови промени намалили срока на три години. По думите на министъра било преценено, че "брак, който е издържал три години, ще просъществува вечно".

Историкът, сътрудничил на Държавна сигурност под агентурните псевдоними "Кардам"; "Тервел" и "Телериг", допълни, че българско гражданство се дава след проверки на шест институции - ДАНС, МВР, Министерството на правосъдието, Агенцията за българите в чужбина, служба "Миграция" и Министерството на здравеопазването – и че няма опасност срещу дарение с гражданство да се сдобият престъпници.

Божидар Димитров съобщи, че в момента за българско гражданство чакат 30 000 души. При идването на власт на ГЕРБ чакащите били 60 000, но 17 000 от тях вече са български граждани.

Министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, коментира и искането на лидера на СДС Мартин Димитров да подаде оставка заради изказването си за "тоя шибан народ".

"Аз смятам, че Мартин Димитров час по-скоро трябва да се оттегли от ръководството на СДС. Той окончателно загроби тази организация, която на последните избори имаше в цялата страна по-малко гласове отколкото аз само в един окръг. Какво иска един политически лилипут като Мартин Димитров, поне за мен не е проблем", заяви министърът.

Подобен призив Божидар Димитров тези дни отправи и към Сергей Станишев, след като оставката му бе поискана и от бившите му съпартийци от БСП.

В заключение министърът коментира, че атаките срещу него се дължат на високото му чувство за гражданска отговорност и на работата му, "която не се харесва на много хора, на национални нихилисти“.




Гласувай:
0



1. reporter - Божо Поразяващата уста ме разби ...
18.08.2010 18:10
Божо Поразяващата уста ме разби тотално!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029651
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930