Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2010 18:09 - Кризата накарала Николай Банев да смени самолета с Майбах
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1346 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 18.08.2010 18:41


В пространно интервю за "24 часа" 51-годишният едър предприемач и президент на "АКБ корпорация" Николай Банев възкресява идеологемите на прехода, като мъмри БСП за откъсването й от масите, обяснява колко е тежко положението на редовите членове на партията, напомня как трудно се прави бизнес в България и опровергава, че е един от получилите преди 20 години "куфарче", за да стартира начинанията си.

Николай Банев и съпругата му Евгения са често по страниците на светските списания, където се подвизават като гости на лъскави партита, облечени и обкичени с дрехи и бижута, струващи хиляди във валута. Баневи позират пред къщите, вилите или на яхтите си, пред самолета си или в скъпи коли, сред които скромно блести и личния майбах на бизнесмена. Въпреки че е член на БСП от породата на "червените мобифони", Банев не крие близостта си и с премиера Бойко Борисов, който в качеството си на столичен кмет го венча със сегашната му, трета поред съпруга Евгения.

Повод олигархът да се "разкрие" пред вестника е акцията, която кметът на Каварна Цонко Цонев предприе за премахване на бариерата на пътя, водещ към курорта Русалка, собственост на Банев.

"Бариерите в Русалка са част от активите, които закупихме от държавата през 1999 г. от Агенцията за приватизация. Те не представляват незаконен строеж дори и по разпоредбите на Закона за черноморското крайбрежие", казва Банев и отклонява спора дали е законосъобразно премахването на бариерите към обобщенията, че туризмът не получава институционална подкрепа и "поради нечистата игра на преките ни конкуренти в региона много от нашите медии, волно или неволно, противопоставят правата на гражданите на правилата на туристическия бизнес точно в разгара на сезона".

По-нататък Банев е подканен да разкаже за членството си в БСП и да разкрие отношенията си с партията, с която е свързан родово и "по възгледи". Той разкрива, че ходи винаги на Бузлуджа (празника на БСП), когато партията не е на власт.

"Там аз имам повече приятели и познати, отколкото предполагате, тъй като животът ми досега е протекъл сред хиляди съмишленици на лявата идея. Споделяха своето разочарование от партийните велможи и най-вече от липсата на градивна опозиционна стратегия и поведение на централата и депутатите на БСП", казва бизнесменът.

Той отрича да е критикуван от партийни членове за своето поведение на "капиталист" и за това" че е окрал държавата".

"За кражбата на държавата трябва да попитате публично известните крадци и идеолози на кражбите, част от които, за жалост, вече не са живи. Лично мен държавата досега ме е крала многократно чрез антибизнес закони, разпоредби, лицензи, разрешителни режими и чрез отказа от протекции за родния си бизнес. Колкото до партията с голямо П - нейните членове в момента трудно свързват двата края и са далече от псевдоморалните проблеми на отминалите времена", отговаря Банев.

След което и той обявява, че "БСП се нуждае от катарзис. От промени, които засягат както историческата самооценка на следвоенното й управление, така и самооценката на ролята й след 10 ноември и преди всичко от кардинални промени днес и веднага, за да се отърси от безидейността, организационната немощ и кадровата суша по всички етажи в партията".

Бизнесменът се определя като черна овца в партията още от комсомолските си години. Станал партиен член още през 1980 г., да, баща му работел в МВР и Държавна сигурност, но пък бил честен и принципен човек, а самият Банев, въпреки произхода си, не получил нито лев от раздаваните от партията "куфарчета" в началото на прехода. "Лично аз започнах първоначалното натрупване на капитала с 2,40 лв. в джоба през 1988 г.", твърди той, както впрочем и всички, които залпово се замогнаха и оглавиха многомилионен бизнес, придобивайки някогашни държавни активи.

Банев признава, че политическите протекции са важни за правенето на бизнес у нас. "Уви, в една перманентно свиваща се икономика партийните протекции са все по-важни за бизнеса. Липсата на либерални на практика икономически условия, властовозависимата администрация, малкото и слаби български банки, скъсаната връзка между образователната система с реалния бизнес и др. раждат необходимостта от близост до управляващите, за да се осигуряват поръчки, за да се печелят търгове, да се гарантират плащания, да се усвоява ноу-хау".

Запитан дали с ГЕРБ се прави по-лесно бизнес, Банев дава уклончив отговор. "ГЕРБ има глобални евроинтеграционни задачи и не му е до ежедневния бизнес. Еврофондовете, инфраструктурните, енергийните проекти, търговете и концесиите звучат по-мащабно и интересно за управляващите. Не визирам само ГЕРБ - това е управленската болест на последните 20 г.", отговаря той.

Банев отхвърля, че бизнесът му е обект на проверки, каквито публикации се появиха в последните месеци.

"Моята дейност е прозрачна. Аз съм за законов контрол върху бизнеса, но не преимуществено върху легалния. Това е най-лесно. Подкрепям кабинета “Борисов” в борбата му срещу сивата икономика, но засега ефектът не е голям", отговаря той.

Накрая Николай Банев отговаря как се бори с кризата.

"Кризата беше повече от очаквана за мен. Липсата на дългосрочна икономическа стратегия, честата промяна на икономическите приоритети, палиативната подкрепа за местния бизнес доведоха до бум в спекулативните сектори и застой, дори катастрофа във фундаментите. Като прибавим и “енергийната мафия”, която доуби конкурентоспособността и престъпната бюрокрация, която бави и спъва ежедневно бизнеса - ето ви българския вариант на световната криза".

"В личен план кризата върна 14-часовия ми работен ден, както и повече пътувания с майбаха вместо със самолет", завършва простодушно откровенията си Банев.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=580577




Гласувай:
3



1. reporter - Браво, Кольо! Да питаме ли бабите и ...
18.08.2010 18:10
Браво, Кольо! Да питаме ли бабите и дядовците от родния ти край дали си им платил дължимото от боновите им книжки?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999258
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031