Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2010 19:13 - Задава се нова вълна на икономическата криза
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1299 Коментари: 0 Гласове:
1



Оптимистичните прогнози за бъдещето на световната икономика отстъпват място на нови, притеснителни факти. Икономиката на САЩ бележи забавяне на растежа и родни и чужди инвеститори виждат все по-голяма опасност от така наречената W криза.

“Последните няколко месеца икономиката на САЩ се забавя. Те се възстановиха бързо, но сега вместо да генерират растеж, започват малко по малко да буксуват на едно място. Повечето икономисти твърдят, че това е в следствие на спрените помощи за банките и изтеглиха ресурси от тях. Вследствие на това се затегнаха кредитните условия и икономиката се забавя”, каза пред “Всеки ден” бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

Според него обаче, не забавянето на щатската икономика е най-лошото. В Китай се наблюдава прегряване на икономиката, където се очаква растежът да намалее и да влязат в малка криза. Като се съчетаят проблемите в двете силни икономики, това ще доведе до проблеми в Европа, категоричен бе финансистът.

“Най-бързо развиващата се икономика в Европа е тази на Германия. Тя е ориентирана към износ и то към Азия. Свиването на пазарите там, означава свиване на пазарите в Германия, а оттам и на всички останали. Определено сме застрашени от W криза. България все още не е излязла от кризата и ако трябва пак да влезе, това е много лош сценарий за нас”, каза още Дацов.

Периодът, в който проблемите и усложненията идват от САЩ до България е малко над година. Но сега проблемите могат да дойдат по-бързо. “Когато сте здрави и ви се наложи да боледувате, организмът се преборва по-бързо с болестта. Но когато сте болен и ви засегне друга болест, дори по-безобидна, това може да е дори смъртоносно. С икономиката е същото. Икономиката на България сега започва да се възстановява от кризата, ако дойде нова криза, тя може да е фатална. Можем да противодействаме с механизми на втората болест, но щом първата още ни мъчи, ще ни е трудно. Вярно е, че намалява спадът, но все още го има”, допълни експертът.

“Данните за САЩ не са положителни. Има срив на финансовия пазар, отново има срив в пазара на имоти, така че новините от САЩ не са добри”, заяви пред “Всеки ден” и председателят на БСК Божидар Данев. Според него има опасност САЩ да изпаднат в т.нар. W криза. “Дали ще се опитат да я преодолеят или няма да могат, все още не може да се каже. Но това са първоначалните сигнали, които идват от САЩ. А във всички случаи Съединените щати са икономиката, която тегли света. Така че, да се надяваме, че там нещата ще се оправят, а оттам и в Европа. Но ако там нещата се срутят, кризата ще дойде и в България. Негативите няма как да не се прехвърлят към Европа и оттам към България”, коментира той.

Представители на ГЕРБ също споделят притеснителните факти. “САЩ в момента е най-голямата икономика и от нея зависят много неща. За съжаление за второто тримесечие очакванията не се оправдаха. Най-важният фактор за развитието на Щатите е вътрешното потребление, а там нещата не са добре. Това играе роля при международните пазари и веднага се отразява на долара и на петрола. По “черното злато” най-добре може да се види в каква посока върви световната икономика”, обяви пред “Всеки ден” депутатът от ГЕРБ и член на Икономическата комисия в парламента Валентин Николов.

Затова, според него, трябва усилията да се обединят и да противодействаме на евентуални негативи. “Лошото е, че финансовите ресурси се изчерпват и започват да се изтеглят от мерките, които сме предприели. Реална е опасността от втора рецесия. Тя би била много по-мащабна, защото няма да го има вече този ресурс, който намериха големите държави. Затова е важно да се намери нова структура на световната икономика и икономистите мислят върху това”, допълни Николов.

“60% от българската икономика е обвързана с ЕС. Слава Богу на база политически отношения на ниво премиер с Китай ние добре се ориентирахме както на традиционния европейски пазар, така и на азиатските такива, където се бележи ръст. Обвързани сме  с германската икономика и зависим до голяма степен от развитието й. Германия много добре се преориентира, така че към момента за нас няма опасност”, каза още депутатът.

“Най-накрая започнаха да признават, че икономиката на САЩ не бележи напредък. Все повече хора виждат, че БВП не е най-идеалният индикатор за икономиката. Потреблението се е свило, това говори много. Съвсем логично е, предвид състоянието на американската икономика, да се говори за рецесия. Въпреки, че имаше индикатори, че излизат от нея, те се оказаха нещо временно и заблудиха много хора. Истината е, че САЩ не са излизали от рецесията”, каза пред “Всеки ден” и икономистът Лъчезар Богданов. Не бива да разчитаме само на това, че икономиката на САЩ ще върви нагоре просто така. Трябва да сме конкуренция, а не да се пускаме по течението, допълни той.

Рубини потвърди песимистичните прогнози

Трудни времена очакват световната и американската икономика според световноизвестния анализатор от Нюйоркския университет Нуриел Рубини. В последния си доклад той отбелязва, че през третото тримесечие на тази година икономическият растеж в Съединените щати ще бъде 1 процент, като рискът от нова рецесия в САЩ е 40 на сто.

„Тенденциите, допринасящи за икономическия растеж през първото полугодие, се промениха в противоположна посока и сега затрудняват движението напред“, подчертава Рубини. „При тези условия най-добрият сценарий за развитие на нещата в САЩ ще бъде слабият, неустойчив растеж и бавно подобряване на положението в разстояние на много години, отчитайки необходимостта да се ликвидират задълженията на американските семейства, държавата и цялата финансова система“, посочва анализаторът.

Рубини не изключва в близките месеци да настъпят резки колебания на световните фондови борси, както и нови сътресения на финансовите пазари. Освен това според него те са в състояние да приемат такива мащаби, че да предизвикат нова рецесия.

Обама призна, че няма чудотворен лек

Икономиката на Съединените щати се разраства, но не с достатъчно бързо темпо, а „чудотворен лек“ за отстраняване на тези проблеми няма, призна и президентът Барак Обама в интервю за телевизия Ен Би Си.

Обама посочи, че правителството му е предвиждало поредицата от лоши икономически показатели, разпространени през последните седмици. Мрачните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) и жилищния пазар засилиха опасенията, че крехката икономика може да се върне обратно към рецесия или бавният растеж да продължи продължително време, което няма да допринесе за подобряване на положението с 9,5-процентната безработица.

Според Обама необходимо е членовете на Конгреса да приемат нови мерки за стимулиране на икономиката – като плановете за насърчаване на кредитирането за малкия бизнес и данъчните облекчения за тези компании. Той се позова и на инициативите за окуражаване на инвестициите в чисти енергии.

В петък министерството на търговията оповести данните за нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, които бяха коригирани надолу до 1,6 процента спрямо обявените по-рано 2,4 процента, при прогноза на икономистите за растеж от 1,4 на сто.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002063
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031