Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2010 10:39 - Военният министър на дузпата?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1737 Коментари: 0 Гласове:
1



Бойко Борисов обмисля дали да не смени военния министър Аню Ангелов, пише "Труд". Генерала бил бесен от три гафа на подопечния си. В тв интервю Ангелов обявил, че Сирия разработва ракети срещу нас. Последвала светкавична нота от Дамаск и заплаха да скъсаме дипломатическите отношения. Наложило се Николай Младенов спешно да гаси пожара. Борисов се ядосал и на ангажимента, поет от Ангелов в САЩ, че може да пратим боен батальон срещу талибаните в Афганистан. Не му харесало и задълбочаването на конфликта с Първанов заради военното разузнаване. 

Според публикацията, репортери на вестника засекли информацията преди седмица - потвърдиха я няколко независими един от друг източници от правителството и партия ГЕРБ.

Военният шеф е ядосал министър-председателя с няколко безпрецедентни гафа и отношенията между тях охладнели, разучи “Труд”. В момента контактите на военното ведомство с правителството се осъществявали само чрез началника на политическия кабинет на Ангелов - Йордан Божилов.

Борисов първо се вбесил от изказване на министъра си по телевизия PRO.BG на 3 юни т. г. В него Ангелов говори за необходимостта да влезем под чадъра на натовската противоракетна отбрана. “Заплахата идва не само от Иран, за който е ясно, че има такива технологии(ракети със среден обсег - б. р.). Но имаме информация, че и Сирия разработва такива технологии”, казва Ангелов. И по този начин визира Дамаск като наш враг. Последвала светкавична реакция от външното министерство на Сирия. Кабинетът получил остра критична нота, в която се намеквало за скъсване на дипломатическите отношения. Документът е засекретен. Наложило се външният министър Николай Младенов спешно да лети за Дамаск, за да тушира пожара. За неговата визита нямаше официално съобщение. Служители от Външно обаче потвърдиха пред “Труд” спешната командировка на дипломат № 1.

Вторият гаф на Ангелов бил, че по време на визитата си това лято в САЩ потвърдил, че може и да пратим батальон на първа бойна линия в Афганистан.

Депутат от ГЕРБ коментира, че никой не го е упълномощавал да прави това. Подобен ангажимент е изключително рисков и България никога не е поемала такъв. Причината е, че при подобни мисии има голяма вероятност да дадем жертви, а това винаги срива доверието във властта. Щатите предлагали още на кабинета “Станишев” да пращаме не само войници за охрана, но и бойни подразделения, които да участват в сражения, ако се наложи. Но предният кабинет тактично отклонил отговора.

Чашатана Бойковото търпение обаче преляла по време на скандала за назначаването на нов шеф на военните разведки и конфликтът с президента Първанов.

Всъщност “черешката на тортата” станала друга тв изява на Ангелов. Пред Нова тв той заяви, че трябва да се ограничат правомощията на върховния главнокомандващ и той да не може да отказва укази до безкрай. “Кой е той, че ще реже правомощия. Това не е обсъждано в партията. Не е добре един министър да тича пред вятъра”, коментира пред “Труд” ГЕРБ-ер на висок пост. Най-вероятно, ако Борисов прави нов ремонт на кабинета, това щяло да стане след 15 септември. Дотогава трябвало да се реши кой може да замени Ангелов.
Труд




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995609
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031