Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2010 19:52 - Пълно мъгла за разследване срещу транспортния министър
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 761 Коментари: 0 Гласове:
1



Новината, че Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) разследва транспортния министър Александър Цветков и негови подчинени за оскъпена жп поръчка, бе посрещната с пълно мълчание както от Цветков, така и от премиера Бойко Борисов.

Източници на Mediapool от разследването потвърдиха за стартиралото разследване, за което съобщи в. "Стандарт" в четвъртък. Става въпрос за терминала за комбинирани превози до жп гарата в Драгоман, който се изгражда за 6 млн. лева с ДДС от Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване". Срокът за изпълнение е три месеца и се очаква той да бъде завършен в началото на октомври.

Според неназовани експерти, цитирани от вестника, съоръжението струвало три пъти по-малко. Причина за надутата цена според тях е, че конкурсът е обявен, без да бъде направен и икономически анализ на проекта.

Поръчката е подготвена и възложена от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). На конкурса се явили "4-5 фимри", обясни за Mediapool изпълнителният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев. Всички освен ДП "ТСВ" отпаднали на етап технически оферти, каза Ламбрев и уточни, че нито един участник не е обжалвал търга.

"Подозренията, че поръчката е оскъпена 3 пъти, са абсолютно неоснователни. Такова съоръжение досега не е изграждано в България, то отговаря на най-високите европейски изисквания, направили сме го така, че да не се налага да го преправяме после", каза Ламбрев.

БНР съобщи по-късно в четвъртък, че министър Цветков ще направи изявление в ефир във връзка със ситуацията, но в последствие се оказа, че се е отказал да говори.

Лаконичната реакция на пресцентъра на подопечното му ведомство бе, че "статията в "Стандарт" е тенденциознна и съдържа обидни квалификации"

Името на ДП "ТСВ" се забърка и в скандала с анулирания търг за ремонта на жп отсечката Пловдив – Бургас. То игра заедно с "Главболгарстрой" и "Лейнър Вайс". Цената им беше една от ниските, след като от 8 участника 5 отпаднаха. Търгът бе анулиран по настояване на Брюксел. Освен съмненията, че е нагласен, търгът бе компрометиран от факта, че в изборната комисия била служителка от списъка с нарушители по използването на европари. Проверка по случая все още тече от министъра по еврофондовете Томислав Дончев, МВР и ДАНС.

Ако информацията за разследването срещу Цветков е вярна, той ще се окаже вторият министър от правителството на ГЕРБ – обект на проверка заради съмнения за злоупотреби. С поста си се прости здравният министър Божидар Нанев, след като срещу него започна прокурорска проверка за доставката на антивирусни препарати.
Медиапул



Тагове:   транспорт,   министър,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025152
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930