Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2010 19:36 - Парламентът обяви нещатните сътрудници
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2008 Коментари: 2 Гласове:
1



Каквито и списъци да се публикуват, от тях няма да се видят неформалните контакти на народните представители, а ако някой прокарва лобистки интереси, няма как това да си проличи от един списък. Така коментира член на ръководството на групата на управляващите публикувания преди дни на сайта на Народното събрание списък с нещатните сътрудници на депутатите, парламентарните групи и комисии.

Самият той обясни, че когато търси някаква консултация, не я взима от хора, с които е в някакви договорни отношения, а просто вика конкретните специалисти на разговор. По всеки казус пък се консултирал с различни хора на неформални срещи. Така кой го е посъветвал за прокарването на някой текст няма как да стане известно. Все пак обаче аз накрая се подписвам под съответното изменение и трябва да си нося отговорността и не мога да се оправдавам с това кой ме е посъветвал, заяви високопоставеният депутат от ГЕРБ.

В края на миналата парламентарна сесия след няколко скандала около съветници на депутати и комисии ръководството на Народното събрание реши да публикува списък на нещатните сътрудници. През юли се разбра, че арестуваният в операцията на МВР "Килърите" Петър Стоянов - Пешо Сумиста е бил нещатен съветник в парламентарната комисия по образованието, младежта и спорта. Бившият вече председател на комисията по европейските въпроси Светлин Танчев (ГЕРБ) пък се оправда със своя неформален съветник Слав Даскалов, който го бил посъветвал да прокара скандалната поправка в закона за наркотиците, облекчаваща рекламата с изображения на наркотици.

Имената на Даскалов и Сумиста така и не са попаднали в списъка със сътрудници. От справката се вижда, че много бивши депутати и зам.-министри, които не са намерили място в новата власт, се водят като сътрудници на депутати и комисии.

Групата на социалистите ползва съветите на дългогодишния зам.-председател на столичната организация Катя Николова, на кмета на Смолян Дора Янкова, на бившия депутат от левицата и лидер на "Рома" Тома Томов, както и на лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев.

Бившият вътрешен министър Румен Петков е взел за сътрудник заместника си в МВР Камен Пенков. Лидерът на БСП Сергей Станишев е записал като съветник Веладин Битолски - някогашен шеф на кабинета му.

Някогашният зам. земеделски министър и сегашен шеф на Селскостопанската академия Светла Бъчварова пък е съветник на левия депутат Корнелия Нинова. Левият депутат Антон Кутев се съветва от бившия икономически зам.-министър Явор Куюмджиев.

Групата на ДПС има 10 съветници, сред които доскорошният член на Съвета за електронни медии Мая Вапцарова, кметът на Кърджали Хасан Азис, зам.-председателят на партията и доскоро депутат, макар и само за няколко месеца, Рушен Риза, бившият зам. образователен министър Мукаддес Налбант.

Бившият парламентарен секретар на министрите Нихат Кабил и Валери Цветанов - Салиха Емин, пък сега е сътрудник на Янко Янков от ДПС. Бившият шеф на Държавен фонд "Земеделие" Ализан Яхова съветва депутата от ДПС Юнал Тасим. Емел Етем си е взела за съветник поетесата Надежда Захариева, която бе и зам.-министър на културата.

В ГЕРБ пък правят впечатление съветниците със сериозен бизнес. Съветник на транспортната комисия, оглавявана от Иван Вълков от ГЕРБ, например е бизнесменът Миролюб Столарски, собственик на няколко фирми, сред които автобусната "Карат-С". Столарски нашумя с активното си лобиране за скандалните промени в Закона за автомобилните превози, с които се забраняват директните линии между населени места под 30 хил. жители и столицата и които дават огромни предимства на големите превозвачи.

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров пък е назначил дългогодишния си бизнес партньор в "Симеон 2", "Табак трейдинг партнърс" и "Елеонора транс" Славян Теофилов.

След като се разбра, че на сайта на парламента ще има списък с нещатните сътрудници, някои депутати са решили да се откажат от договореностите си със свои роднини. Трима депутати вече няма да ползват услугите на синовете си - Валентин Микев от ГЕРБ, Рамадан Аталай от ДПС, както и колегата му Янко Янков. Независимият Марио Тагарински пък вече няма да се допитва до племенника си.

Даниел Георгиев от ГЕРБ обаче е предпочел да запази като сътрудник баща си - кмета на Ботевград Георги Георгиев. Огнян Пейчев от "Атака" запазва пропуска за парламента на сина си Антон. Дарин Матов от РЗС пак ще се допитва до сестра си Маргарита.




Според правилника на парламента Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Тези средства се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, кантори и други дейности, свързани с работата на депутатите.



Гласувай:
1



1. анонимен - Е,
19.09.2010 19:42
и какво от това, че ще вадят "друг списък" ?
Нагледахме се на всякакви списъци, без НИКАКВИ ПОСЛЕДСТВИЯ .
Отново цветен топъл въздух от депутатски усти .....
цитирай
2. reporter - Открих доста интересни имена
19.09.2010 20:28
Открих доста интересни имена
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000921
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031