Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2010 16:06 - Шеф в БНТ хвърли оставка заради далавери
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1289 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Един от шефовете на БНТ Тома Иванов е подал оставка заради несъгласие с новото ръководство, съобщава Frognews. Иванов, който в момента ръководи двете важни дирекции „Телевизионно производство” и „Технологии и технологични средства”, е депозирал в края на миналата седмица намеренията си при генералния директор на медията Вяра Анкова.

Тома Иванов е изпратил до нея и нарочно писмо, в което изразява категоричното си решение да се раздели с позициите си на „Сан Стефано” 29, а като основен мотив е посочил недоверие към новото ръководство на БНТ.

В края на август Иванов сигнализирал Управителния съвет на медията с доклада за серия нередности при изграждането на Апаратно студиен комплекс - 1 в НРТЦ (известен като Студио 1), Разкритията му обаче за системно нарушаване на Закона за устройство на територията, липсата на разрешения за строеж, липсата на част „Телевизионна технология”, изразходването на над 10 милиона лева за довършване на готови помещения от около 1000 кв м., което прави невижданата цена от над 8 хиляди лева на квадратен метър, без техническото оборудване са подминати с мълчание и пренебрежение от екипа на Анкова. В писмото си Иванов твърди, че се е надявал да събуди поне журналистическия интерес на шефа си, а прокуратурата да бъде сезирана за очевидните закононарушения.

През годините Тома Иванов е заемал различни отговорни постове в БНТ - главен счетоводител, финансов директор, изпълнителен директор, член на УС на БНТ, и. д. генерален директор. Освен това е бил член и изпълнителен секретар на СЕМ, нещатен експерт към „Комисия по културата, гражданското общество и медиите” към 41-во НС.

В средата на юли СЕМ избра единодушно Вяра Анкова с мандат за 3 г. за нов генерален директор на БНТ. За важния пост с нея се състезаваха Радомир Чолаков, Радослав Главчев, Светлана Божилова, Любица Кулезич и Александър Бешков.

Конкурсът бе съпроводен с поредица скандали и разкрития за финансови злоупотреби от досегашното ръководство. Упорити версии още в началото определиха Анкова като фаворит, защото била подкрепена от президента Първанов и от лоби в ГЕРБ. Зад кандидатурата й били застанали и олигарси, които очаквали тя да не направи БНТ конкурентна на техните електронни медии и по този начин да запазят монопола си на рекламния пазар и рейтингите.

Тя отхвърли тези обвинения по време на конкурса. Нейни колеги пък организираха подписка, за да я подкрепят. Намесиха се и профсъюзите, които проведоха по няколкочасови разговори с кандидатите. По-късно Светлана Божилова обжалва избора на Анкова за шеф на БНТ пред Върховния административен съд.

СКАНДАЛНОТО ПИСМО НА ТОМА ИВАНОВ:

ДО
ВЯРА АНКОВА
ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР
НА БНТ


Здравей Вяра,

Обръщам се на „ти”, не защото сме близки приятели. Не сме. А, защото като колеги в телевизията се познаваме от дълги години и мисля, винаги сме имали коректни професионални отношения. Впрочем, всички, които се занимават професионално с телевизия в България се познават помежду си. Знаем се кой какво може и кой колко струва. Поради това няма нужда от официалности.

Понеже през двата месеца, откакто беше избрана за Генерален директор на БНТ, ти не намери време за един разговор с мен – все пак аз съм един от ръководителите на две от най-важните дирекции в БНТ. Затова се налага да ти напиша това, което иначе бих ти казал устно. Всъщност, може би е по-добре така, защото като журналист знаеш, че писаният текст има други предимства.

Предварително искам да направя едно много съществено уточнение.
Това писмо не е опит за запазване на служебния ми статус, а още по-малко е за оказване на някакъв натиск върху теб. За себе си съм взел решение, че не мога и не трябва да работя при наличието на липса на доверие между работодател и служител.

В тази връзка, преди да започна по същество и да споделя това, което искам да кажа, предлагам да ме освободиш от заеманата длъжност на основание чл. 331 ал.1 от КТ. Решението ми е окончателно.

Ако съм имал някакво колебание, то реакцията на Управителния съвет на доклада ми, с който сигнализирах за серия нередности при изграждането на Апаратно студиен комплекс - 1 в НРТЦ (известен като Студио 1), депозиран от мен на 25.08.2010 г., с вх.№1689, само затвърди убеждението ми, че няма да работим заедно. Не знам дали Управителният съвет ми има, или ми няма доверие и, честно казано – не ме интересува. По-важното е, че аз нямам доверие на ръководството на БНТ.

Мисля, че не просто управленският, но даже и журналистическият ти инстинкт не е сработил при запознаването ти със споменатия доклад. В който доклад се опитах, възможно най-деликатно, да обърна внимание, преди всичко на теб и Бойко Станкушев, като телевизионни хора, върху едни очевидни и фрапантни нарушения на законите на Република България и на правилата за инвестиции в БНТ, извършени в хода на изграждането на този „престижен обект”.

Мислех си, че фактите:
- системно нарушаване на Закона за устройство на територията,
- липсата на разрешения за строеж,
- липсата на одобрени проекти по различните части на строежа,
- липсата на част „Телевизионна технология” (как се строи студио без да си планирал за каква техника го строиш, не ми е ясно?!)
- похарчването на над 10 (десет) милиона лева за довършване на готови помещения от около 1000 кв м., което прави невижданата цена от над 8 (осем) хиляди лева на квадратен метър (без техническото оборудване, което, както казахме, не е било планирано изобщо)


ще събудят интереса ти поне като журналист. А, като гражданин и добър стопанин /генерален директор/ ще прецениш, че е за твое добро, да изпратиш веднага и официално в прокуратурата, всички материали, свързани със строежа. Понеже закононарушенията са твърде очевидни, аз лично вярвам, че компетентните органи ще успеят да установят много лесно, доколко чрез тях са причинени вреди, има ли и кои са отговорните длъжностни лица в БНТ, допуснали нарушенията. Това щеше да е – пак казвам – за твое добро.
Ако пък се докаже, че милионите са изхарчени законосъобразно и на „ползу зрителю”. Да огласим публично този факт и да предложим за награда патриотите, дали своя принос за това народополезно дело.

За мое най-голямо учудване, вместо да обърне внимание на фактите и поне да разпореди проверка дали са верни или не, Управителният съвет на БНТ (на който ти си председател) е взел едно абсолютно неадекватно решение. Решение, с което от мен се иска да ви обясня причините, поради които е забавено пускането на студиото. Аз ви казвам, че студиото е незаконно „от – до”, вие ме питате защо се е забавило пускането му! Добре, да кажа. Ако аз и други колеги – специалисти от БНТ не бяхме поели самоинициатива и не се бяхме опитали да спасим, каквото може да бъде спасено, сега БНТ нямаше да има едно – поне от технологична гледна точка – годно телевизионно студио, а в най-добрия случай един пре-скъп строеж. Сега е незаконно, но годно. Иначе щеше да е незаконно и негодно.

Докладът ми за нередностите, допуснати при изграждането на студиото, на юридически език се нарича „формален повод”. Той развързваше ръцете на теб и на управителния ти съвет, като – на моя отговорност – ви даваше възможност да демонстрирате широко огласената и обещана решителност и безкомпромисност в борбата със заварените от предишното ръководство проблеми. Да, ама не.
Слава Богу, една информация в демократичното общество никога не може да бъде спряна. За разлика от мнозина, аз не съм загубил вяра в професионализма на българските следователи, прокурори и съдии и очаквам, че те ще дадат точните квалификации на сведенията, които за вас – легитимното ръководство на БНТ, оказва се, не представляват интерес.

Толкова по този въпрос. Ако новото ръководство ще започва дейността си със замитане под килима на нередностите на старото – аз в този процес няма да участвам.

Има, обаче, и още.

Последният ни, нормален, разговор се състоя преди да бъдеш избрана за генерален директор. По моя инициатива, не по твоя. Тогава ти споделих безпокойството си, че твоят „сигурен” избор създава предпоставки за безкритично продължаване на „старата линия” и то с хората, допринесли за плачевното състояние на БНТ. Ти пък изрази съмнение в подкрепата и лоялността ми лично към теб и кандидатурата ти за генерален директор.

Странно, но съмнение в моята лоялност – към нея лично – изрази и бившата генерална директорка, когато й казах /написах/, че БНТ навлиза в кризисен период и е необходимо да се вземат бързи и решителни мерки. Вместо да възприеме сигнала ми като добронамерен опит за предотвратяване на задаващата се опасност, Уляна Пръмова си помисли, че искам да оспоря и неглижирам резултатите от двата й „успешни” управленски мандата. Може и да биха били успешни, ако не се набиваше на очи липсата на адекватно поведение при управлението на БНТ през последните две години. Довело до трагичното финансово състояние на тази национална институция в момента.

Това, че Уляна /а за съжаление и ти/ не признавате и не предприемате антикризисни мерки, не означава, че БНТ е остров на финансово благополучие в световната и българската икономическа криза.

Сигурно, ако не бях казал, че навлизаме в криза, щях да си спестя много отрицателни емоции и може би щях да изглеждам в очите ти като лоялен служител. Но си мисля, че е много по отговорно и честно, както към теб, така и към институцията, нещата да се наричат с истинските им имена и да се предлагат начини за излизане от ситуацията. Не да „замитаме под килима” и да плачем пред държавата колко сме ощетени.

Впрочем, нека кажа, че съм работил с 13 (тринадесет) генерални директора на БНТ (ти си ми четиринадесетият). С мнозина от тях сме имали различни виждания и сме спорили люто по различни въпроси. Но, никой от тях, никога не е подлагал под съмнение лоялността ми към Телевизията. Обърни внимание – към Телевизията. Не към тях лично. Освен Уляна и ти.

В заключение, по въпроса за лоялността. Имай предвид, че хора, които се опитват да вършат експертно работата си и могат да казват истината, обикновено са предсказуеми в поведението си и по начало са полезни за институцията, за която работят. Струва ми се, че предишните генерални директори са разбирали това и са откривали такива качества и в мен. Що се касае до другите, „лично” предани и лоялни служители, които се усмихват и „приемат” безкритично всяко действие или бездействие, на шефа си, тези същите обикновено напускат кораба при първите знаци за потъване.

Мисля, че сега разбираш защо отношението ти към казуса „Студио1” за мен е важно и показателно. Ако денят се познава по заранта, то това управление започва зле.

Ще си позволя да ти кажа още няколко неща, които не са приятни за слушане и следователно никой от „лично лоялните” ти подчинени няма да ти ги каже.

1. Още в първите дни на мандата си, ти „разпредели ресорите” между членовете на Управителния съвет. Това означава, че те стават част от изпълнителната власт и вземат телевизията на „ръчно” управление. Тук се пораждат следните проблеми:
- Според Закона за радиото и телевизията Управителният съвет има надзорни и контролни правомощия. Не изпълнителни (вж. чл.чл. 62 – 64 ЗРТ).
- Твоето решение, освен, че противоречи на закона, отрича действащата структура на БНТ, нейните правилници, принципи на субординация, функционални връзки и т.н.
- Ако членовете на Управителния съвет поемат оперативни функции, това означава, че няма нужда от ръководители на ресори. Ето ти още една причина, поради която си подавам оставката. Като искате да управлявате „ръчно” – управлявайте!

2. Вместо да се изработи програмна концепция, структура, антикризистни мерки, УС се отдава на оперативно управление на медията. Този подход с ежедневни и целодневни заседания, може би изглежда героичен /във Вашите собствени очи/, но е не ефективен и не води към успешно управление. Липсата на постоянна програмна схема, липсата на антикризистни мерки, липсата на стратегия за цифровизация, включваща програмни, технически, организационни и кадрови аспекти, скоро ще станат видими и за намаляващите /за съжаление/ зрители на БНТ. (Забелязахте ли, че през м.август най-гледаната програма на БНТ – централната емисия „По света и у нас” е била на 38-мо място по зрителски рейтинг.)

3. Нищо не се прави и за пълното въвеждане в действие на AVID-а в Дирекция „Информация”, което би позволило закриване на дублиращи се мощности, което ще доведе до не малка икономия на финансови средства. Вместо това пък, по цял ден решавате фундаментални въпроси, като има ли течове във водопроводната система, течове има, но не във водопровода.

4. Първите резултати от програмната дейност на новото управление са неизлъчването на мача България –Англия. Липсата на пари не може да е извинение при условие, че ежедневно се излъчват всякакви „извънредни” спортни, културни и т.н. предавания, с близък до нулата рейтинг, но затова пък струващи не малко пари. Това също не дава оптимизъм за бъдещето.

5. Другият пример за „новата” програмна политика е излъчването в деня на Съединението – 6-ти септември, в най-гледаното време филма „В името на розата”. Връзката на който с националния празник поне на мен не ми е ясна. При това, излъчен без задължителните по закон придружителни знаци, че не е подходящ за деца.

6. Чувам, че Управителният съвет разсъждавал върху възможността да ангажира по договор външна консултантска фирма, която да разработи концепция и да препоръча механизми за провеждане на структурна реформа в БНТ. Ако това е вярно, то – извинявай – вече граничи с абсурд! Ако назначеното ръководство на едно предприятие има нужда от външни консултанти, които да му кажат как да го управлява, то защо е назначено? То какво ще работи? Защо направо не се назначи външната консултантска фирма за ръководство? Дано тази информация да не е вярна! Впрочем, дали е вярна или не, ще се разбере когато се публикува обява за обществена поръчка с предмет: „Консултиране на ръководството на БНТ по управленски въпроси” (!!!).


И един последен, приятелски съвет. За да промениш ситуацията към по-добро, моля те, влез в ролята си на Генерален директор:

- Освободи тези от директорите, които смяташ за некомпетентни (не нелоялни, а некомпетентни);
- Назначи на техните места други, но не външни за системата, компетентни специалисти, докато не са се разбягали и последните такива;
- Изисквай програмна и технологична дисциплина – това е ключа към реалните икономии;
- Не създавай дублиращи отговорности, защото тогава отговорността я носиш ти. Впрочем, ти я носиш така или иначе.
- Очертай параметрите на очакваните промени в програмната, техническата, и т.н. политика;
- Делегирай правомощия и изисквай резултати;
- Съобразявай структурните реформи не със сегашната програмна схема (надявам се да утвърдите такава), а преди всичко с бъдещите нови телевизионни програми, които БНТ трябва да е готова да излъчва в цифровата ера.
- Не очаквай, че външни консултанти ще ти кажат как да управляваш БНТ, ако ти не знаеш.

Да, БНТ е стара машина и може да работи и по инерция. Но до кога, смяташ, ще издържи? Надявам се, че не си решила твоят портрет да бъде последен в галерията на генералните директори. Защото ако е последен, портретите ще бъдат свалени. Но първият и последният ще бъдат запомнени.

Бъди здрава!


Твой,

Тома Иванов – бивш

Главен счетоводител
Финансов директор
Изпълнителен директор
Член на УС на БНТ
и.д Генерален директор
Член и изпълнителен секретар на СЕМ
Нещатен експерт към „Комисия по културата, гражданското общество
и медиите” към 41-во НС


http://www.blitz.bg/news/article/88074Гласувай:
61. didslpole - Хм...
22.09.2010 12:14
А защо не е сезирал прокуратурата и т.н. пък нека тя го уволни, че тогава да стане баш скандал. А къде е бил когато са се правели далаверите при предишното ръководство или те са били по-свестни. Малко ми е съмнителен този случай. Нещо няма логика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12848581
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031