Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2010 11:30 - Външно със замъци във Франция и Швейцария без да знае
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 790 Коментари: 0 Гласове:
5



Министерството на външните работи откри, че притежава два замъка, по един във Франция и Швейцария. Имотите излезли наяве при проверката на имотното  състояние на МВнР, извършена по заповед на министър Николай Младенов. Държавна вила в един от най-баровските квартали в Ню Джърси пък се руши и е натрупала 30 млн. долара глоби. Това съобщава на последното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата. „Понеже кварталът е един от най-скъпите, всеки ден трябва да се коси тревата. Ако не се коси, идват глоба след глоба. Имаме натрупани около 30 милиона долара”, казал Борисов. По време на дебатите на министрите за бюджета премиерът заявява, че финансовият министър Симеон Дянков е прав да реже от бюджета на Министерството на външните работи, защото заради лошо стопанисване

 

имоти за стотици милиони се рушат

 

вместо да носят приход. Във вилата няколко пъти е отсядал Живковият външен министър Петър Младенов. От Външно уточниха, че към 2007 година дължимата сума за имотите ни в Ню Йорк е била над 36 млн. долара, а към 2009-а заради лихви и нови глоби сумата надхвърлила $50 млн. Вилата е купена през 1972 година за представителството на България в ООН и оттогава не са плащани данъци. Застроената й площ е 600 кв. м, а

 

в двора има басейни, тенис корт и гаражи

 

които от десетилетия не се използват. До натрупването на колосалната сума се е стигнало отчасти и заради решение на американския съд, че за дипломатически имоти не се дължат местни данъци, след което обаче управата на Ню Йорк не се съобразила с магистратите. Казусът в момента е в американския върховен съд.

 

„Кой нормален истински стопанин от вас, ако е частна тази вила, ще остави да протече водата, да дойдат да ни глобят от общината, да се съсипе десетилетия наред, да й плащаш и да не получаваш лев от нея?!”, възмутил се премиерът. „Да имам аз моя вила в Ню Джърси, ами аз ще съм станал милионер само от наеми и от мениджмънта на тази вила”, казал още Борисов. Той обяснил, че положението с вилата е такова, че ако държавата иска да я продаде, трябва да доплаща.

 

Двата замъка – в Женева, Швейцария и във Франция, са дарени на държавата през 2002 г. от покойния вече зам.-директор на библиотеката на ООН Теодор Димитров. Имотите не могат да бъдат продавани по изрична воля на покойника. В същото време държавата все още не е влязла във владение на замъка във Франция, защото трябвало да плати под формата на данък 60% от стойността му, а това не било сторено. Теренът в Швейцария, който е край Женева, пък имал нужда от основен ремонт, който също не бил направен досега.

 

„Уволнявайте този, който го е допуснал – махайте го и пишете отгоре с големи букви мотива – за безстопанствено отношение, за нанасяне на щети на държавата”, призовал Борисов. От думите му става ясно, че за безстопанствеността на имотите зад граница са виновни чиновници от средния ешелон, които са „набутани” от предишните правителства.


Тагове:   Франция,   Швейцария,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042307
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930