Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2010 10:19 - Пожар унищожи половината манастир "Света Петка" над с. Мулдава, Асеновградско
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.10.2010 10:48


Пожар унищожи половината от Мулдавския манастир "Света Петка" над Асеновград. Пострадали няма.

Сигналът за огъня е подаден около 19 часа в неделя от игуменката сестра Юлита. От манастира са евакуирани 15 души.

До късно през нощта продължи работата на пожарникарите по локализирането на огъня, за да не бъде засегната здравата част на манастира.

По първоначална информация църквата не е била засегната от огъня. Изцяло е изпепелено обаче северното крило на светата обител, в която са се намирали монашеските килии и библиотеката.

Причините за пожара все още не са установени.


***** 

Община Асеновград ще направи всичко възможно и ще търси пътища манастирът „Св. Петка Мулдавска“ да бъде възстановен възможно най-бързо. Това каза кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, след като на място през нощта се запозна с пораженията, които огънят нанесе на Светата обител. След разговор с Пловдивския митрополит Николай д-р Грудев уточни, че двете институции - общината и БПЦ в лицето на Пловдивската митрополия ще работят заедно най-напред да се направи пътя до манастира. Докато не направим пътя, който е около 3 км, не можем да започнем възстановителните работи, тъй като теренът е много тежък и непроходим за автомобили, допълни кметът. Той уточни, че манастира „Св. Петка Мулдавска“ е една от най-посещаваните туристически дестинации в община Асеновград и през почивните дни се събират в него много поклонници и туристи. На храмовия празни – денят на Света Петка – 14 октомври – Петковден, манастирът посещават хиляди богомолци, каза още Христо Грудев.

Пожарът, който пламна около 19:00 часа снощи напълно унищожи северното крило на манастира, в което са се намирали монашеските килии и библиотеката. Пострадали няма. Игуменката на манастира майка Юлита и послушницата са напуснали сграда своевременно. В рамките на два часа 10 пожарникарски екипа от Асеновград, Пловдив и Стамболийски успяха да локализират огъня и да спасят църквата „Св. Петка Преподобна”, южното крило, където се намира и скривалището на Васил Левски и по-голямата част от западното крило. На мястото на пожара бяха пловдивският митрополит Николай, кметът на община Асеновград Христо Грудев и директорът на пожарната Румен Димчев. С библиотеката изгоряха много ценни книги от 19 век, сред които кондиката на светата обител, богуслужебника, каза майка Юлита.

По всяка вероятност пожарът е тръгнал от късо съединение в електрическата инсталация, каза Димчев. Огънят се разпростря много бързо, тъй като сградите са изцяло дървени и много стари. Екипите на пожарната бяха затруднени и от тежкия терен и липсата на вода в близост до манастира. Продължава дежурството на пожарникарски екипи в манастира.

Това е петият пожар в Мулдавския манастир от неговото създаване, последният от които е през 1821 година. Той е основан по време на второто Българско царство, най-вероятно през XIV век. Неколкократно е разрушаван и възстановяван. Манастирът е книжовно средище през Възраждането. Свързан е с националноосвободителните войни и е посещаван от Васил Левски, чието скривалище е запазено.



Тагове:   манастир,   Над,   мулдава,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040376
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930