Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2010 15:32 - Антимафиоти погнаха нерегистрирана в страната ислямистка организация
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
1



Специализирана съвместна операция по пресичане дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями" се е провела днес, съобщи пресцентърът на МВР.

Извършени са обиски, претърсвания и изземвания на установени жилища и офиси, ползвани от нелегалната структура. Открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна, пиши в официалното съобщение на МВР.

Обискирани са офиси и жилища в Смолянско, община Велинград и района на Гоце Делчев.
В Смолянско са претърсвани офиси и жилища в общините Мадан, Рудозем и Доспат, съобщиха от Окръжна прокуратура в Смолян. Там се проверява за литература, електронни носители и документи. Търсят се връзки на лица, съпричастни с дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация, уточняват от прокуратурата.

Окръжният прокурор на Смолян Даниела Ангелова съобщи, че по операцията е образувано досъдебно производство, по което не може да се даде допълнителна операция.

В резултат на акцията като членове на организацията в Пазарджишко до момента са уличени три лица, коментира наблюдаващият прокурор по случая Нели Попова, цитирана от БТА. От пазарджишката прокуратура съобщиха още, че е образувано досъдебно производство по член 109 във връзка с член 108 от Наказателния кодекс за престъпления срещу републиката. Според прокурор Нели Попова се касае за пропагандиране на идеологическо течение на ислямизма, известно като салафизъм.

В постановлението е посочен период 2008-2009 година. Неизвестният за сега извършител е ръководил и организирал група, която си поставя за цел вършене на престъпления против републиката и изповядване на антидемократична идеология насочена към насилствено завземане на властта и насилствена промяна на установения в Конституцията държавен и обществен строй, уточни говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова.

В рамките на операцията са претърсени и два имота на територията на община Велинград, в град Сърница, а също и гоцеделчевското село Лъжница и сатовчанското село Кочан.

По информация на агенция "Фокус" хора от гоцеделчевското село Лъжница оказват съпротива на представителите на ДАНС, които са извършили претърстване в дома на местния имам. В момента в дома на имама се намират шестима полицейски служители, четирима от тях са от ДАНС, а други двама – от местната полиция в Гоце Делчев. Освен тях има и полиция в самото село, за да се избегнат евентуални сблъсъци.

Жителите на Лъжница, които се събраха пред дома на имама Мохамед Камбер, поставиха условие на служителите на полицията, че ще ги пуснат да си тръгнат само ако оставят книгите, които са намерили в дома на имама.

Самият имам обясни, че служителите на ДАНС и полицията са влезли в дома му около 6 часа тази сутрин със заповед за обиск. По думите му от дома му са били иззети касети, дискове, компютър, книги на арабски език, както и списание, издавано от Главно мюфтийство. Той и неговите близки заявиха, че са стресирани и обидени от това отношение.

Фондация "Ал Уакф Ал Ислами" е учредена в гр. Айндховен, Холандия, и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия, уточнява МВР. След атентатите на 11 септември 2001 година в САЩ централата й е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки, уточнява в официалното си съобщение МВР. Акцията днес е реализирана при съвместни действия на прокуратура, МВР и ДАНС.

Салафитското течение е част от сунитската традиция в исляма и се определя като едно от най-консервативните. Самото име, с което се определят - салаф, може да се преведе от арабски като "праотци" и отразява консервативните им виждания за мюсюлманската практика. Те са против привнесените в исляма елементи от други религии или философски системи. Така например, те са против почитането на гробниците на ислямски пророци и светци. Според салафитите религията е изкривена след първите поколения, последвали пророка Мохамед, и пътят към връщането в правия ислям е подражанието на "праотците" и прочистването на чуждите влияния от мюсюлманите. Течението възниква в Саудитска Арабия и макар неговите съвременни авторитети да се обявяват против т.нар. джихад на "Ал Кайда", често е приравнявано към ислямистите и радикалните войнстващи мюсюлмани.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047424
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930