Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 12:25 - Удължиха пререгистрацията до 30 юни 2011 г.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1412 Коментари: 0 Гласове:
1



Пререгистрацията на фирмите в Търговския регистър, която трябваше да приключи до края на 2010 г., се удължава с още половин година - до 30 юни 2011 г. Дружествата, които пропуснат и този срок, няма да минават през служебна ликвидация, а ще бъдат обявени на сайта на Агенцията по вписванията. Така всеки, който има интерес, ще може да поиска пререгистрация и обявяване в ликвидация по реда на Търговския закон. Това предвижда законопроект, подготвен от правосъдното министерство.

Фирмите имаха 3 г. да се пререгистрират, но 80 дни преди крайния срок се оказа, че по-малко от 300 000 са го сторили. 800 000 не са подали документи за вписване. Много от тях са неактивни.

***

Пререгистрацията на фирмите в Търговския регистър, която трябваше да приключи до края на 2010 г., се удължава с още половин година - до 30 юни 2011 г. Дружествата, които пропуснат и този срок, няма да минават през служебна ликвидация, а ще бъдат обявени на сайта на Агенцията по вписванията. Така всеки, който има интерес, ще може да поиска пререгистрация и обявяване в ликвидация по реда на Търговския закон. Това предвижда законопроект, подготвен от правосъдното министерство.

Заварените от Закона за търговския регистър фирми имаха на разположение 3 г. да се пререгистрират, но 80 дни преди крайния срок се оказа, че по-малко от 300 000 са изпълнили задължението си. В същото време над 800 000 предприятия, които съществуват в съдебните регистри, не са подали документи за вписване. Много от тях всъщност са неактивни - източени, фалирали или просто замразени, без никаква дейност.

Законът сега предвижда след крайния срок фирмите, чиито собственици нехаят или се крият, да бъдат ликвидирани служебно, т.е. държавата да се погрижи за това и после да си търси парите от търговеца. Процедурата предполага назначаване на ликвидатор, обявяване на ликвидацията, даване на срок на кредиторите да предявят претенции. Според някои изчисления това би струвало на бюджета към 500 млн. лв., които после държавата би трябвало да си прибере от собствениците на ликвидираните дружества. Но в повечето случаи това ще са фирми, източени и натоварени със задължения, включително към бюджета.

Затова се предлага друго решение, с което разходите по ликвидацията ще поемат онези, които имат претенции към фирмата. От 1 юли 2011 г. по силата на закона ще се счита за прекратена дейността на търговските дружества и кооперациите, които не са пререгистрирани и в новия срок. ЕТ ще бъдат заличени, защото и след заличаването те си остават отговорни с цялото си имущество и като физически лица за задълженията, които са поели. Клоновете на чужди компании пък ще бъдат закрити, а фирмените им дела ще се архивират и ще се съхранявани от окръжните съдилища. Исканията за ликвидация на търговските дружества ще могат да се правят до 3 г. след крайния срок за пререгистрация - юни 2014 г.

От догодина Агенцията по вписванията ще публикува на електронната си страница списъци - на едноличните търговци, на клоновете на чуждестранни търговци, на дружествата и кооперациите, чиито собственици и управителни органи не са поискали пререгистрация в указания срок. Така всички заинтересовани ще се считат автоматично за уведомени. И ако някой има претенции към дадена фирма, може да поиска откриване на процедура по ликвидация - например НАП, топлофикация, ВиК, доставчици или заемодатели, отделни съдружници и т.н. А ако никой не поиска пререгистрация и последваща ликвидация по Търговския закон - защото не вярва, че има шанс да си получи парите, съответното дружество просто ще се заличава.

Това означава, че няма да има масово служебно закриване на фирми и държавата ще бъде разтоварена от разходите. Ако някое заинтересовано лице поиска, Агенцията за вписвания ще пререгистрира фирмата, ще назначи ликвидатор и ще определи срока за приключване. В този случай обаче лицето, поискало ликвидацията, ще трябва да поеме разноските по нея, а платените разходи ще му се върнат след осребряване на имуществото. Ако се окаже, че дадена фирма няма имущество, средства, вземания и задължения, ликвидаторът трябва да уведоми агенцията, а тя да впише заличаването му.

-------ПРОЦЕДУРА

Процедурата с ликвидацията обаче може да създаде много сериозни проблеми. Не е ясно например какво ще стане, ако има работници с неизплатени заплати. Ако друг не поиска ликвидация на фирмата, излиза, че те трябва да го направят и да платят разходите, без изобщо да е сигурно, че ще си получат парите. Ликвидацията по Търговския закон и сега е проблемна, а в проекта се предлага само една поправка - добавя, че ликвидаторът трябва да се грижи за имуществото като добър стопанин.

в. СЕГА



Тагове:   юни,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043187
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930