Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 10:13 - Военните разведки временно с цивилен шеф
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 972 Коментари: 1 Гласове:
2



Цивилен шеф най-вероятно ще оглави временно военното разузнаване за неопределен период, докато се разреши кризата с липсата на титулярен началник, научи "Труд". Той щял да командва службата, докато президентът Георги Първанов реши да издаде указ за титуляр или му приключи мандатът.

Миналата седмица на закрито заседание кабинетът прие правилника за дейността на службата. В него има клауза, според която министърът на отбраната може да оторизира някого от заместниците на службата, цивилен или военен, за изпълняващ длъжността "директор", когато тя няма шеф или той отсъства дълго, при болест или неработоспособност по някаква причина. Явно съдържанието на текста кореспондира със сегашното състояние на тази специална служба на Министерството на отбраната.

Експерти твърдят, че именно това е замисълът на новия текст, вмъкнат в правилника, приет на 6 октомври т. г.от кабинета. Досегашният шеф ген. Пламен Студенков подаде рапорт за напускане на 15 юли т. г., тъй като през ноември навършва 58 г.- пределната възраст за званието му, която бе смъкната с 2 г. при ремонта на военния закон, когато ГЕРБ дойде на власт. Оттогава длъжността му е вакантна, тъй като президентът Георги Първанов все още не е издал указ за назначаването на комодор Валентин Гагашев, предложен от правителството за титуляр на разузнаването. Мотивът му е, че МО подменя кандидатурите, след като първоначалното предложение е било за сегашния зам-началник полк. Венцислав Истатков. Сега службата временно се ръководи от другия заместник - ген. Детелин Мажгуров.

С новата поправка в правилника казусът обаче се заплита още повече. Според юристи не е възможно цивилен зам.-шеф временно да ръководи военното разузнаване.

Причината е, че според указ на държавния глава № 168 от 2009 г. длъжността се заема от висш военен със звание генерал-майор (контраадмирал). За да сложи човек без пагони временно на върха на разузнавателната пирамида, кабинетът е трябвало с решение да предложи на президента да девоенизира длъжността, което не е станало. А и не се знае дали Георги Първанов ще приеме този вариант.

"До края на октомври ще бъде назначен цивилен зам.-директор на военното разузнаване", съобщи преди дни министър Аню Ангелов. Според неофициално потвърдена информация ставало дума за бивш военен от системата, служил дълго в разузнаването и експерт по Балканите, чиито инициали са В. И. Именно него Аню Ангелов възнамерявал да оторизира временно начело на службата. Вероятно след няколко месеца човек на министъра щял да бъде назначен и на мястото на другия сегашен заместник полк. Венцислав Истатков, който през пролетта догодина навършва възраст и се пенсионира.

Конфликтът между ген. Пламен Студенков и Аню Ангелов пламна през юни, когато се обсъждаха промените в правилника на разузнаването. Тогава от службата предложиха точка, според която началникът трябва да има минимум 10 г. стаж в разузнаването. На военен съвет Ангелов отхвърлил предложението. Говори се че ген. Студенков станал и в прав текст заявил: "Г-н министър, това означава, че всеки хванат от улицата може да стане началник на разузнаването и отваря вратичка за политически назначения." След тези думи Студенков ядосан си подал рапорта за напускане няколко месеца предсрочно.

Числеността на служба "Военна информация" сега е малко над 1000 души. Преди падането на желязната завеса тя обаче бе над три пъти по-голяма - имаше на разположение полкове за радиоелектронно разузнаване, парашутна бригада (сега "Специални сили", която не е на нейно подчинение - бел. ред.) и т. н. Тогава основната задача в рамките на Варшавския договор бе да разузнава Балканите и най-вече Турция и Гърция, откъдето се очакваше нападение. Следеше и дислокацията на войските и техниката в южните ни съседи. Сега с тези държави сме партньори, въпреки че нито Турция, нито Гърция промениха разположението на гарнизоните си от времето на студената война, а само намалиха числеността на военните в тях. За разлика от нас, които първоначално ликвидирахме в радиус от 100 км от приграничната полоса всички поделения.

После махнахме и останалите, като оставихме основните си войски в географския център на България.

Днес военното разузнаване не следи отделни страни, а работи по конкретни заплахи, където възникнат. Първата му задача е да осигурява с разузнавателна информация контингентите зад граница и най-вече в Афганистан, като помага на съюзниците и в Ирак, макар че там вече нямаме военно присъствие. Бойци разказаха, че военните ни разузнавачи ходели дегизирани в размирните региони с бради и типичните местни облекла, така че понякога и преките им началници не ги разпознавали. "Фактът, че 7 г. не е паднал косъм от наш войник в Афганистан, говори много. Като изключим последния инцидент с посещението на министър Николай Младенов, когато дадохме ранени, но тогава талибаните стреляха напосоки", каза експерт от разузнвателната общност.

Военните ни разузнавачи следят още за пренос на оръжия, дрога и хора и се грижат за сигурността на нашите посолства и учреждения зад граница. Твърди се, че наскоро те получили задача да разберат дали се готвят атентати отвън срещу чужди държавни глави, който пристигат у нас.



Тагове:   МО,


Гласувай:
2



1. orinavi - ..............
13.10.2010 12:12
М-даа.. не е добре да излизат тези вътрешни работи на показ.
Но ние некъдърните уволнени по некъдърност, сме свикнали да се справяме кой както може - и сам воинът е воин ( и то какъв). Явно има някаква липса на кадърни разузнавачи или бъркам бе този ... Студенков!? Ако е така, ми поръчайте си по Интернета уе с Viza Еlectron или Master kart.. -:))) То сега така стана, стоиш зад компа и правиш разузнаване пък , че може да те пързулкат по Нета като по шейна - няма значение, важното е "кадърните" разузнавачи да са такива в собствените си очи и в тези на началниците им. Пък, че ги правят "луди калинки" кой ги хване, това не е важно..-:))) Слушайте там Гошенцето и ще се оправите хептен. Някои забравиха май, че човешкият фактор е от решаващо значение и грижата за него е първостепенна задача!?
Ако не вярвате - питайте олигарсите, те всичко си знаят, щот`са най-можещи и най-знаещи... :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039884
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930