Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2010 09:53 - Големи фирми спипани да слагат соя в продукти “Стара планина“
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 774 Коментари: 1 Гласове:
1



Четири месопреработвателни предприятия ще останат без лицензи за производство на местни продукти “Стара планина“, тъй като проверки на ветеринарните служби установили, че слагат забранената по стандарта соя. Това съобщи на извънредна пресконференция в сряда вечерта министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, час след като получил пробите от ветеринарната служба.

Проверените продукти “Стара планина“, които се оказало, че съдържат соя, са карначе на фирма "Сами-М", колбас "Майстор Цвятко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД, кебапче на "Унимес" АД, Монтана, и кренвирши на "КЕН".

Всички те са членове на Асоциацията на месопреработвателите в България, която бе в основата на разработването на стандарта за 12 вида месни продукти. Шефът на една от фирмите нарушителки дори е в управителния съвет на асоциацията.

Не съм очаквал точно тези фирми да го направят, обяви Найденов. Според него незабавното отнемане на лицензите им за производство по стандарта “Стара планина“ ще служи за назидание на останалите фирми в сектора, за да не смеят да правят подобни нарушения.

Ще бъде направена и комплексна проверка на дейността на четирите фирми, тъй като е “недопустимо да злоупотребяват с доверието на потребителя и да печелят на гърба му”. “Тежко им“, заяви министърът.

Ще бъде подадена информация и към Национална агенция по приходите (НАП) дали няма и други нередности.

Винаги съм знаел, че рано или късно някой от производителите ще направи опит да наруши изискванията на стандарта “Стара планина”, каза още Найденов, който още при обявяването на стандарта се закани, че ще има много тежки санкции и затваряне на производствата на фирмите, които бъдат уличени в измама.

Проверките на въпросните продукти не са по сигнал, а следствие на рутинния контрол по места, посочи министърът. Той допълни, че пробите не са отчели какво е наличието на соя в уличените в измама продукти, тъй като анализите са за качество, а не за количество. В продуктите “Стара планина“ е забранено изрично влагането на соя.

Органите на ДВСК в Стара Загора, Враца, Монтана и Перник ще понесат дори по-голяма отговорност, защото са допуснали тези продукти да достигнат до търговската мрежа, каза министърът.

Физическото присъствие и контрола в търговската мрежа работи. Генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба Йордан Войнов не изключи регионалните дирекции да са допуснали въпросните продукти заради подкуп.



Тагове:   Стара планина,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. kapito - Чак да не повярваш!
14.10.2010 10:03
Чак да не повярваш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043801
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930