Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2010 15:01 - Георги Първанов без контрол над разузнаването
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 710 Коментари: 0 Гласове:
1



Депутатите от Синята коалиция Иван Костов и Димо Гяуров внесоха в парламента законопроект за създаване на Държавна агенция за разузнаване (ДАР). Агенцията ще е правоприемник на активите, пасивите, архива, личния състав, съответно персонала, и другите права и задължения на Националната разузнавателна служба и Служба „Военна информация” към министъра на отбраната.
  Службата ще е на прякото подчинение на премиера, но ще се контролира от парламента. Според неофициална информация Синята коалиция иска новосъздадената комисия за контрол над ДАНС да се трансформира в постоянно действащ орган за контрол над разузнаването. Министър-председателят ще определя и задачите за осъществяване дейността на ДАР и приема отчета за изпълнението им.

В повечето случаи дейността на българските разузнавателни служби се дублира, като се изразходват средства без да се постига желаната ефективност, се казва в мотивите към законопроекта. Въпреки изискването на Закона за отбраната и въоръжените сили устройството и дейността на тези служби да се регламентират с отделни закони, такива не са предложени, се казва в мотивите на вносителите. Източници от парламента потвърдиха пред Bulgaria News, че акцията на Синята коалиция за реформа в разузнаването ни е била подкрепена от ГЕРБ.

Поради тази причина все още не са предвидени онези мерки за граждански контрол върху дейността на тези служби, които да гарантират върховенството на гражданското общество, а това е основно изискване за хармонизиране на българското с европейското законодателство. В тази връзка практиката в САЩ, Германия и други страни от ЕС показва, че след обединяването на дейността на тези служби ефективността й нараства при общо намаляване на разходите, аргументират се сините депутати.

Според тях предлаганото решение за създаването на Държавна агенция за разузнаване предполага по-ефективното използване на ресурса на сега съществуващите две разузнавателни служби и кореспондира с вече действащата единна структура за контраразузнаване.

В момента военното разузнаване все още е без началник, след като на 17 август държавният глава Георги Първанов не утвърди предложението на правителството комодор Валентин Гагашев да поеме службата. Според него не е спазена процедурата за предварително съгласуване на кандидата. Постът стана причина за задочен спор между държавния глава и министъра на отбраната Аню Ангелов.

До края на октомври ще бъде назначен зам.-директор на служба "Военна информация" и той ще е цивилен служител, заяви министърът на отбраната.


Тагове:   контрол,   Над,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997497
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031