Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2010 14:34 - Очакванията за конгреса на БСП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
0



Висшите форуми на БСП, като конгреси и пленуми, обикновено носят интрига, която кара медиите почти винаги да очакват с интерес тяхната развръзка. Предстоящото второ издание на 47-мия конгрес на партията обаче се очертава като едно от най-скучните. За мнозина социалисти, с които Mediapool разговаря, конгресът е и "ненужен“ с оглед и на дневния му ред.

Очаква се на конгреса в събота в НДК лидерът Сергей Станишев да направи анализ на едногодишната работа на БСП в опозиция, както и да очертае предстоящите задачи на партията за президентските и местните избори догодина. Според социалисти обаче посочването на подобни задачи би трябвало да стане на заседание през пролетта, когато ще има по-ясна картина на политическата конфигурация за двата вота.

Досега Станишев пусна две популярни имена в средите на левицата – Стефан Данаилов и Ивайло Калфин, за да "тества“ дали те могат да бъдат евентуални кандидати за президентските избори. Мнозина обаче не приемат двете номинации "на сериозно“ и коментират анонса на Станишев като проверка на нагласите на соцактива. Самият Данаилов дори бил "силно изненадан“ от номинацията, а Калфин официално заяви, че не "играе за президент“.

Високопоставени социалисти твърдят, че реалните кандидатури ще бъдат ясни някъде към пролетта, след като партията се опита да се "консолидира“ и различните фракции в нея се обединят поне за едно "достойно представяне“ на изборите. Именно и това вероятно ще е и една от задачите на Станишев на конгреса в събота.

За представители на БСП обаче по-интересно е какво послание ще отправи той по адрес на бъдещата формация на президента Георги Първанов. Станишев вече я определи като партньор, но пък някои социалисти виждат заплаха в определяната от някои като "професорска“ президентска алтернатива.

"Откъде Първанов ще търси съмишленици и подкрепа? От нашите среди, естествено“, коментираха пред Mediapool висши социалисти. Те признават, че все по-често уговарят президента да се върне в БСП и да изостави идеята си за нов граждански проект. Отговорът му обаче бил, че няма да го направи и че няма да се "афишира“ на преден план в този проект.

В БСП не изключват Първанов да даде начало на формацията на 1 ноември, Денят на народните будители, каквито слухове се чуват все по-често.

Другата, често дискутирана тема в левицата – за смяна на лидера Станишев, едва ли ще бъде повдигната на този конгрес. А ако някой го направи, ще се сблъска с тезата, че подобна промяна в БСП е била нужна след провала на парламентарните избори миналата година, а сега вече е "закъсняла“ и махането на председателя вече е "безсмислено“.

Пък и самият Станишев "задуши“ всякакви опозиционни настроения, след като включи в партийното ръководство Янаки Стоилов и Георги Кадиев. Последният дори бе "овъзмезден“ и с номинацията за кандидат кмет на партията за изборите догодина.

Лидерът на вътрешно-партийната опозиция Стоилов тези дни постави въпроса за нов конгрес през пролетта, когато да бъде избран нов председател, а след това и ново ръководство, но едва ли ще го повтори и на съботния форум.

Апатия и дистанциране от "лидерския“ проблем се усеща и в средите на другите две основни фракции в партията – около Румен Петков и Румен Овчаров. И двамата демонстрират незаинтересованост, което е знак, че засега надпреварата за поста на Станишев, се отлага.



Тагове:   БСП,   конгрес,   очаквания,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029543
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930