Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2010 15:47 - "Южен поток" все пак ще минава през България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
1



Газопроводът “Южен поток” със сигурност ще минава през България – това увери днес чакащите го пред Министерски съвет журналисти шефът на “Газпром” Алексей Милер. Така той отхвърли предположенията в наши и чужди медии за това, че бъдещият газопровод може да подмине страната ни.

Идната седмица от българска и руска страна ще започне работа по техническите параметри на тръбата, а през ноември ще бъде създадена съвместна компания, която ще управлява изграждането на газопровода в България. По думите на Алексей Милер на днешните разговори е постигнат “съществен напредък” по отношение на “Южен поток”.

През 2015 г. ще потекат първите количества природен газ по газопровода, категоричен бе той.

Шефът на “Газпром” бе приет от премиера Бойко Борисов. Въпреки очакванията за официални изявления след срещата, такива не бяха направени. БНР предаде думи на министър Трайчо Трайков, според които двамата с Алексей Милер не са говорили за цената на газа, който България получава от Русия.

В много кратки срокове, още следващата седмица, трябва да получим информация от руска страна, която да ни позволи да работим бързо по създаване на съвместната българо-руска компания. Това заяви енергийният министър Трайчо Трайков след разговорите с Милер.

След около месец, когато компанията е факт, ще имаме повече време да говорим за цени на газа, поясни Трайков. Смятаме, че има възможност да създадем съвместната компания за изграждане на българския участък от „Южен поток“ още след около месец и да започнем възможно най-скоро прединвестиционното проучване, сподели още министърът. Днес е уточнено, че председателят на борда на директорите на съвместната компания ще бъде българин. Българската страна ще има мнозинство на съвета на директорите. Остава да се уточнят някои неща в акционерното споразумение. Упълномощената компания да се включи от българска страна в компанията е Българския енергиен холдинг. Акционерното участие в компанията ще бъде съобразно българо-руското междуправителственото споразумение.

„Има въпроси, които руската страна има оправдано очакване да има достатъчно голямо влияние при вземането на решенията, ще се споразумеем по списък с изключения, където обикновеното мнозинство няма да се прилага“, сподели министърът. Проектът, както е замислен, се основава на най-оптималния маршрут, който минава през България – Северната дъга влиза от Варна, минава през Северна България, южната дъга е от Ихтиман към Гърция. Колко ще струва изграждането на участъка, ще стане ясно от прединвестиционното проучване, каза Трайков.

„В следващите седмици ще има още доста срещи, на които ще се говори за въпросите, свързани с цените на природния газ. Днес не остана време за това“, каза още Трайков. „Всякакви промени на цените на газа е отстъпка от руската страна. Ние искаме още отстъпки и има начин те да се искат, но това не означава, че трябва да поставяме на карта други проекти от наш интерес. „Южен поток“ е проект, който е от наш интерес“, заяви той.

Според него шансовете да предоговорим други цени на газа са „все така добри“. Новите договори са обект на кръг от разговори. Има и разговори по сегашните договори, където Трайков очаква още добри новини. „В следващите седмици дръжте едно око отворено“, предупреди той.

В навечерието на посещението си в България Алексей Милер посети Румъния, където подписа меморандум за намерения по подготовката на техническо-икономически разчети за преминаването на „Южен поток“ през румънска територия. За целта „Газпром“ и румънската фирма „Трансгаз“ се договориха да образуват съвместна експертна група.



Тагове:   България,   Южен поток,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036107
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930