Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2010 17:20 - Съдия от Велико Търново задържан с подкуп от 6000 лева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 558 Коментари: 0 Гласове:
0



Съдията от Окръжния съд във Велико Търново Славчо Петков е бил задържан в сряда вечерта с подкуп от 6000 лева при акция на полицията и прокуратурата. Акцията е била проведена от ГДБОП под надзора на Софийската градска прокуратура, без да бъдат уведомявани местните полицаи и магистрати, за да не се стигне до изтичане на информация.

Съдия Петков е арестуван пред блок в квартал Картала във Велико Търново, докато подсъдим за кражба му предавал парите. Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи, че на търновския магистрат ще бъдат повдигнати обвинения за приемане на подкуп и търговия с влияние.

Славчо Петков не е бил съдия-докладчик по делото за кражба, но прокуратурата счита, че той разполага с достатъчно механизми, за да повлияе върху своите колеги. Кокинов уточни, че разследващите нямат данни останалите двама от съдебния състав да са знаели за подкупа.

Софийският градски прокурор заяви, че Петков ще бъде задържан за 72 часа, а след това вероятно ще бъде поискано налагането на постоянен арест. Той обоснова това вероятно бъдещо искане с аргументите за "висока обществена опасност от престъплението" и "уронения престиж на съдебната власт".

Властите са получили сигнал от подсъдимия за подготвения подкуп около 3 дни преди акцията. Специалните разузнавателни средства са разписани от шефа на Софийския градски съд Георги Колев. През това време съдия Петков и обвиненият в кражба са се срещнали няколко пъти.

Човекът вече бил оправдан по дело в Районния съд в Свищов и предстояло процесът да бъде разгледан на втора инстанция от съдебен състав във Велико Търново, чийто член бил съдията Петков. По неофициална информация съдията поискал 25 хиляди лева от гражданина, за да потвърди оправдателната му присъда и е взел шестте хиляди лева като първоначална вноска.

Кокинов не пожела да съобщи името на подсъдимия, нито за каква кражба е съден.

Председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев коментира случая с думите, че лично той няма спомен досега във ВСС да са постъпвали сигнали срещу задържания съдия.

"Изглежда има малка част от магистратите, за които, както вътрешният министър каза преди няколко дни, шумоленето на пари е привлекателно”, коментира Цонев.

Той съобщи, че се проверяват всички сигнали, които постъпват във ВСС за корупция сред магистрати, но досега нито един не е потвърден. По думите му, причината за това е, че подобни действия трудно се доказват, а и постъпилите сигнали от граждани често са базирани на предположения.

Цонев каза още, че е трудно да се определи дали постъпват повече сигнали срещу прокурори или срещу съдии, но уточни, че последните няколко сигнала, постъпили в комисията, са били срещу съдии.

В коментар за акцията вътрешният министър Цветан Цветанов заяви пред БНР: "Истински се надявам, че независимата съдебна система ще продължи да се реформира”.



Тагове:   търново,   подкуп,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032607
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930