Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2010 11:58 - Ал Кайда пред "24 часа": България е наша законна цел!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
2



България е законна цел на “Ал Кайда” и муджахидините, след като изпрати свои войници в подкрепа на американските окупатори в Ирак и Афганистан. Това заяви в интервю за “24 часа” говорителят на джихадистката групировка “Асбат ал Ансар” шейх Абу Шариф. Той направи изявлението в лагера “Айн ал Хелуе” в Южен Ливан в присъствието на военния ръководител на групировката Хайсам Абделкарим ал Саади, известен още като Абу Тарик. Съветвам българското правителство да се изтегли от Афганистан, преди да е станало късно, предупреди Абу Шариф.

Трябва да сме особено бдителни при сигнал, който идва от особено екстремистка организация като тази, предупреди шефът на разузнаването ген. Кирчо Киров.

Заканата на “Асбат ал Ансар” съвпадна по време с изказванията на военния министър Аню Ангелов, че има вариант България да изпрати боен батальон от 700 души, който да участва в операции в Афганистан. В момента в размирната страна имаме малко повече от 500 души, които обаче са само с охранителни функции на летищата в Кабул и Кандахар.

Външният министър Николай Младенов отхвърли възможността за преформулиране на мисията на българския военен контингент и на практика опроверга военния си колега. Двете ведомства обаче решиха да излязат с общо изявление, след като научиха за казаното от “Асбат ал Ансар”. (Виж долу.)

“Участието ни в различни мисии ни прави част от общите заплахи, каквито има не само към нас, но и към всички останали страни с военни контингенти зад граница.

Затова, въпреки че в момента не разполагаме с конкретна информация за пряка заплаха, трябва да се отнасяме с необходимата бдителност, когато има такива сигнали, които идват от подобни групировки, особено тази, която е сред най-екстремистките”, коментира ген. Кирчо Киров, шеф на Националната разузнавателна служба.

"Асбат ал Ансар" е салафитска джихадистка организация, която фигурира във всички възможни списъци с терористични групи. Тя е базирана в палестинския бежански лагер "Айн ал Хелуе" в Южен Ливан. Лидер на групировката е Ахмед Абделкарим ал Саади, известен още като Абу Мухджин. Той обаче е в неизвестност от години и затова военно организацията в Ливан се ръководи от брат му Абу Тарик.

“Асбат ал Ансар” насърчава изпращането на муджахидини в Афганистан и Ирак за джихад срещу окупационните сили, водени от САЩ. По време на войната в Ирак хората на “Асбат” се коалираха с групировката “Таухид уа Джихад” на Абу Мусаб ал Заркауи -екзекуторите на двамата шофьори. Георги Лазов и Ивайло Кепов. Самият Абу Мухджин пък бе обявен за заместник на Заркауи като лидер на “Ал Кайда” в Ирак.

МО и МВнР: Помагаме на афганския народ

Министерството на отбраната и Министерството на външните работи приемат с цялата сериозност подобни заплахи, които се отправят не за първи път към българските военнослужещи, както и към другите нации, участващи в операцията ИСАФ на НАТО в Афганистан с мандат на ООН.

Още от самото начало на българското участие в операцията на ИСАФ в Афганистан МО следи ежедневно ситуацията и предприема всички необходими мерки за осигуряване в максимална степен на безопасността на българските военнослужещи.

Подобни заплахи са практика на терористичните организации, които имат връзки с "Ал Кайда", но те не разколебават решимостта ни - и на цялата международна общност - да оказваме помощ на афганистанския народ и да подпомагаме изграждането на стабилни институции за управление и сигурност на страната.

Експерт: Може да ни забележат

"България по принцип не е приоритет на "Ал Кайда", талибаните и другите джихадистки организации, защото малко знаят за нея и страната ни не е важен играч", коментира Мохд Абуаси, експерт по политически ислям и директор на Центъра за близкоизточни изследвания. Според него обаче има реална опасност да привлечем вниманието на отделни екстремисти.

"Някои изказвания на официални лица, които звучат антиислямски, или изявленията на военния министър, че Сирия и Иран са заплаха за страната например. Или пък смешните акции срещу мюсюлманите в Родопите, които са абсолютно безпочвени и само създават напрежение. Всичко това, ако продължава, няма как да не обърне внимание на подобни организации към България и им дава основание да гледат на страната като на цел", коментира Абуаси.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=649922




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044121
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930