Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 09:24 - Мулдавският манастир бил опожарен нарочно?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1713 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изгаря архивът за скандални сделки с църковни имоти в Асеновградско, плащеница от VI век и мощите на света Петка, но не и пълната с пари чанта на калугерката.
На 3 октомври горя един от най-старите манастири в Пловдивска епархия –
Мулдавският, но така и не се разбра истинската причина за пожара. Игумен на каръшката обител е дясната ръка на Пловдивския митрополит Николай – 35-годишният отец Добромир /Костов/, доскоро игумен на Араповския манастир. Всички в Синода знаят, че той е спечелил сърцето на най-младия български владика, но с какво, остава загадка, защото протойереят е щастливо женен и явно не принадлежи към “нежната” дружинка около дядо Николай.

Коментарите в Интернет по адрес на фаворита на владиката са убийствени. Ще цитираме само един от тях, подписан от форумджия с ник нейм Rasate: “Учудваща е жаждата за власт на "Негово Високо Благоговейнство" протосингела Добромир. Времето ще покаже как и дали ще успее да съвмести множеството си постове. Явно целта е да се обездуши, обезкърви и заличи иначе парадиращата с блясъка си Пловдивска "света" митрополия. Поръчението да се стъпче грубо всеки и всичко, което не дава очаквания доход и не препълва владишката каса, се изпълнява безпрекословно - с цената на всичко.

Ликвидиране на монашеството,


унизяване на духовниците и ламтеж за материалното, сервилничене пред Дядото и въпиющо лицемерие –
това изпълнява добре новият "големец" в пловдивските църковни среди отец Добромир”.

“Преди Николай да бъде избран с помощта на Кирил Варненски, която, поне така се говори, била подплатена с доста финикийски знаци, отец Добромир беше напълно непознат. Господин Никой. Оказа се обаче, че под невзрачната му външност се крие ловък манипулатор. За отрицателно време успя да влезе под кожата на владиката и сега е негов пръв довереник.

Показателно е, че когато стана Пловдивски митрополит, Николай не доведе никого със себе си от Софийска митрополия. За какво говори това? Че е патологично мнителен човек, че не е допускал никого до себе си, а само е настройвал събратята си в София един срещу друг.

Когато пристигна в Пловдив, дори не се настани в митрополията, а отиде да спи в Кукленския манастир, при дървениците.

В интерес на истината и в митрополията имаше дървеници, защото покойният Пловдивски владика дядо Арсений беше пословично пестелив и не даваше пари за ремонт. Беше се сбутал в една стаичка и там си живееше години наред. Е, после Николай направи ремонт за чудо и приказ и сега всичко е като в петзвезден хотел.

Възходът на отец Добромир започна паралелно с падението на Андрианополския епископ Евлогий. По това време той беше ректор на Пловдивската духовна семинария, но заради гейзакачки със семинаристи го свалиха от поста и го направиха игумен на Рилския манастир. И тъкмо сложиха на негово място архимандрит Сергий, гръмна педофилският скандал в Софийската духовна семинария. Ректорът, епископ Сионий, когото обвиниха, че блудствал с ученици, също беше отстранен, но никой не искаше да заеме поста му.

Страхуваха се от интересите на групировките и от боричканията на митрополитите за постъпленията.

Тогава течеше Църковно-народният събор, на който Николай успя да прокара решението Пловдивската семинария да не се води на подчинение на Синода, а да мине “под шапката” на Пловдивска митрополия. Сергий против волята му го назначиха за ректор на Софийската семинария, а Николай сложи протежето си отец Добромир за ректор на Пловдивската.

В момента протойереят заема и две други ключови длъжности – протосингел на Пловдивска епархия и ефимерий на Мулдавския манастир. Когато Николай го няма, той го замества и е в час с далаверите му, но е доказал, че е много дискретен и лоялен на “патрона” си. Затова владиката е успокоил топката и сега се радва на горещата си мъжка дружба с младичкия архимандрит Арсений”, издават запознати с църковните потайности.

Според тях скорошното опожаряване на Мулдавския манастир “Света Петка”, където отец Добромир никога не е служил поради “липса на време”, не било злощастна случайност, а планомерен акт, целящ да прикрие документни следи на далавери. И не само това.
Когато към 22,30 часа пламъците лумват,

в обителта е само сестра Юлита, друга стара познайница и любимка на Пловдивския митрополит.

Преди да се замонаши, тя е била студентка по богословие, даже още пописва в православните сайтове под името Лия, но по настояване на дядо Николай зарязва следването и облича расото. Определена е за игуменка на богатия и китен манастир “Свети Кирик и Юлита”, но от Съюза на архитектите вдигат вой, тъй като имотът им бил предоставен още по Татово време по силата на някакъв ведомствен акт. Сестра Юлита няма къде да се подслони и “състрадателният” отец Добромир, разбира се, по нареждане на Николай, я приютява в западналия Мулдавския манастир, където тя живее над година преди инцидента.

“Много мистериозни неща има около този пожар, което навежда на мисълта, че може би става въпрос за постановка. Съдете сами. Официалното становище е, че Юлита пуснала печките в целия манастир и инсталацията гръмнала. Няма начин игуменът и дядо Николай да не са знаели за проблема. Но пари за ремонт все не достигаха. А сега откъде се намериха? Отидете и ще видите, че инсталацията се ремонтира, а и самият манастир ще бъде обновен. Второ,

как така владиката пристигна само час след пожара? Да не би да е летял?

Поведението на самата Юлита също буди много въпросителни. Каква е тази “благочестива” калугерка, която пуска ловни дружинки да нощуват в манастира? Вероятно й е било наредено заради въпросните “гости” да отопли етажа и тя е пуснала печките. Откъде е дошло нареждането, и децата ще се сетят.

Най-необяснимото обаче е как изгаря целият архив на манастира барабар с реликвите – плащеница от VI век и част от мощите на света Петка, а чантата с парите на Юлита остава здрава и невредима? Да не би тя да си ляга с чантата? И що за Божия сестра ще си позволи до късно вечерта да зяпа телевизия, вместо да се моли в килията си?

Впрочем въпреки “тоталното безпаричие” Юлита прокара Интернет в манастира и си купи лаптоп. Явно е избрала този “модерен” начин да си общува с Бога.

Всички в клира се питат кой ще поеме отговорността за изпепелените реликви. Би трябвало това да е Николай, но той никога няма да прояви достойнство да се изправи пред синодалите и да се разкае. Дори няма да обясни защо плащеницата и мощите не са били съхранявани в митрополията, както е редно, а в един отдалечен и запустял манастир”, ориентират ни в ситуацията наши информатори от Синода.

Те поясняват още, че пожарът развързва ръцете на Пловдивския владика да настани “бездомната” Юлита в манастира “Свети Кирик и Юлита” и така да отстрани омразните архитекти от апетитния имот.
“С опожаряването на архива пък се заличават следите на продажби на църковни земи и имоти в Асеновградско и при една ревизия Николай ще се окаже чист като Божия сълза.

Вината за скандалните сделки ще бъде прехвърлена на дядо Арсений, който няма как да се защити от гроба”, светват ни вещи в синодалните интриги.

И друго неудобно питане, само че по адрес на Драговитийския епископ Данаил, викарий и първа дружка на Неврокопския митрополит Натанаил, назрява в средите на родните пастири. “ШОУ” научи, че отчето, въпреки че бе “командировано” с вишегласие от Синода за помощник на дядо Йосиф Американски, не само че не било пристигнало в Ню Йорк, ами дори не си е стегнало куфарите за там. Месеци наред Данаил се ослушва като гърмян заек и се покрива в Роженския манастир, дори служи със или без дядо Натанаил из епархията.

Вече витаят подозрения, че младият чернодрешковец не получава виза за САЩ

по причина, която вестникът на народа обещава да разнищи в някой от следващите си броеве. Ако проблемът все пак не е във визата, това означава, че Натанаил няма с кого да замени вярното си протеже и до последно ще го държи в България, от което ще последва поредното пренареждане на картите в Синода.
“Дядо Натанаил много трудно ще допусне непроверен човек до себе си. по всяка вероятност, ако все пак Данаил замине, епархията ще се обслужва от епископ Евлогий. Той няма да се затрудни особено, защото и без друго не си седи в Рилския манастир, а обикаля из цяла България. Неслучайно епископ Геласий, лека му пръст, който приживе бе голям веселяк /името му също означава весел човек/, казваше за Евлогий: “Така не го свърта на едно място, че ако беше квачка, нямаше да измъти”, подмятат иронично служители на БПЦ.

Богомил СЕРАФИМОВ


ДОСИЕ

- От август 2009 г. сестра Юлита е единствената обитателка на манастира, чието пълно име е “Света Петка Мулдавска”. 55-годишната жена премина през ритуала на замонашването пред самите порти на манастира "Свети свети Кирик и Юлита" пред очите на полицаи и прокурори в последната неделя на август 2008-ма. Тогава завършилата икономика велинградчанка, която е била омъжена и дълги години е работила в Института по статистика в София, се отрече трижди от светското си име Лидия и прие каноничното Юлита.
Заради запечатаните порти на манастирския комплекс от Съюза на архитектите тогава Пловдивският митрополит Николай обяви на всеослушание, че временно ще прати сестра Юлита в друг женски манастир, докато тук нещата се уредят и съдебно.

- Мулдавският манастир е един от най-известните за региона на Асеновград. Според легендата е основан през ХІV в., в епохата на Второто българско царство. Близо до него има аязмо с целебен извор.
Обителта наистина има уникална история - с трите си опожарявания - от XIV, та до средата на миналия век. Зографи от Тревненската школа, гръцки и тракийски ктитори, че даже и възстановяване от разкаяли се кърджалийски разбойници е преживяло святото място, разказват местните.
През Възраждането Мулдавският манастир е средище на духовност. В него е имало килийно училище, както и богата библиотека с ръкописи.

В манастира се е криел Васил Левски. Сестра Юлита дори беше направила малък кът до скривалището, посветен на Апостола.

След Освобождението обителта е посетена и от известния чешки художник Иван Мърквичка. Докато е в манастира, умира едногодишният му син, чийто гроб и до днес е до стената на църквата.

- Обителта е на пряко подчинение на Пловдивската митрополия, няма статут на ставропигиална и затова не може да разполага сама със средствата си, даже и да има имоти. А истината е, че и този манастир има прилично т. нар. попско стопанство долу в полето до Златовръх, но то е отдадено под наем и приходите отиват в митрополията. Въпреки това дядо Николай все не отпускаше пари за обновяването на обителта. Докато се стигна до логичния завършек, който може би ще се окаже “ново начало” за главата на Пловдивска епархия и неговата клика.
http://www.blitz.bg/news/article/90416



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. bogolubie - Писано е:
24.10.2010 16:00
"Поради вас се хули Божието име."
Ако човек няма Библията, за да изучи Истината, Пътя и Живота, със сигурност ще се откаже от Бога. Но...всеки ще си получи заслуженото, независимо дали е с расо или без расо. При Бога грешки няма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996142
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031