Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2010 19:20 - МО купува още бронирани машини от американска фирма по скандален договор
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1230 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.10.2010 19:22


Военният министър Аню Ангелов съобщи във вторник, че може да бъдат закупени още бронирани машини по скандалния договор с американската фирма "Текстрон".

Освен тях министерството иска да закупи и други бойни машини, оборудвани срещу самоделни взривни устройства, които се използват в Афганистан. За целта ще се търси финансиране от американската програма за чуждестранно военно финансиране – FMF.

Договорът с "Текстрон" за доставка на 7 бронирани машини М1117 ""Гардиън” за 14 млн. лева бе сключен в края на 2007 г. по времето на Веселин Близнаков (НДСВ). Неговият наследник на поста - Николай Цонев обяви, че техническото задание на търга е било променяно няколко пъти, докато не са били “нацелени” параметрите, които да отговарят на определена фирма доставчик. След това бившият командващ Сухопътните войски ген. Иван Добрев съобщи, че от заданието на конкурса са били променяни шестнайсет пункта. Впоследствие фирмата заплати и неустойки на МО, защото не успя да достави в срок поръчаните машини. Сделката привлече вниманието и на прокуратурата, но засега не е ясно какви са резултатите от нейната проверка.

Аню Ангелов обясни във вторник по време на конференция за Афганистан, че договора с "Текстрон" е рамково споразумение и по него може да бъде закупена още техника, ако бъде осигурено финансиране. Оборудването е необходимо за българското участие в международната мисия ISAF в Афганистан.

Министърът каза, че до края на тази година броят на българите там ще достигне 600, а догодина българското участие в мисията няма да се променя. От 2012 година обаче е възможно формата на това участие да бъде променена, посочи Ангелов във вторник.

Неотдавна той заяви, че догодина започва подготовка на боен батальон от около 700 души, който може евентуално през 2012 г. да бъде разгърнат в Афганистан на мястото на сегашното ни участие в мисията. За целта обаче ще е нужно политическо решение.

По думите на министъра е възможно също българските военни в Афганистан да бъдат събрани на едно място. По този начин ще се постигне едновременна ротация с по-малко ресурси и осигуряване на повече военни способности на контингента ни.

Българските военни в Афганистан в момента са дислоцирани основно в Кабул и Кандахар, където изпълняват задачи по охраната на летищата.

Ангелов каза, че България не е заявявала нито официално, нито неофициално намерения за удвояване на българския контингент в Афганистан.

Министърът отхвърли твърденията, че евентуалното преструктуриране на участието ни в мисията ще доведе до по-голям риск за българските военнослужещи там. По думите му няма да има крещящо различие в степента на риска, ако българските военни са в пряко съприкосновение с талибаните.

"Те и сега са в бойни действия, не знам защо се мисли, че не са в бойни действия. Единственото, което ги различава, от участието им в някакви операции е, че те са стационарни. Разположени са в строго определени пунктове в Кандахар, а в Кабул патрулират", обясни военният министър.

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик заяви от своя страна, че България несъмнено би могла да направи повече. Той коментира, че истинският въпрос, който трябва да си зададе правителството, е дали е от голям интерес за България да направи повече и изрази увереност, че премиерът и неговите съветници ще вземат правилното решение за България.

"Никога не е лесно да се изпращат млади мъже и жени на места, където са застрашени. Аз обаче вярвам, че стабилизирането на Афганистан, осигуряването на по-добър живот на хората, страдали прекалено дълго, и на един, казано най-общо, по-безопасен свят, си струва риска", каза още Уорлик.

Аню Ангелов за обстановката в Афганистан: "Нито е конвенционална война, нито е конвенционален мир. И двата възможни отговора са невъзможни. Не може да се каже дали е война или мир".


Търсят се начини за по-широко участие на наши фирми в търгове на НАТО


Възможностите за насърчаване на български дружества за по-широко участие в поръчки за доставки за нуждите на НАТО, обсъдиха във вторник зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов и генералният мениджър на Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване (NAMSA) Антониос Кадзидакис, което е на посещение у нас.

NAMSA е най-голямата логистична агенция на организацията, а дейността й включва поддръжката на системите въоръжения и военната техника, осъществяването на проекти в подкрепата на мисиите и операциите на НАТО, управлението на програмите на алианса за демилитаризация и утилизация на военното оборудване. За изпълнение на основните си задачи NAMSA работи активно с индустрията на страните членки на алианса, като провежда международни тръжни процедури.

Кадзидакис се е срещнал и с представители на повече от 20 фирми и организации от българската отбранителна индустрия, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Той е представил основните направления в дейността на агенцията, някои нейни актуални проекти и приоритетните области за сътрудничество. Генералният мениджър е дал практически съвети как компаниите могат да работят успешно с агенцията.

В началото на 2011 г. ще бъде организиран “Индустриален ден“ в седалището на NAMSA в Люксембург, по време на който български дружества ще имат възможност да представят дейността си.

Медиапул




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041760
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930