Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2010 07:43 - Дилма Русеф стана първата жена президент на Бразилия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1446 Коментари: 3 Гласове:
2



Потомката на български емигранти Дилма Русеф спечели втория тур на президентските избори и стана първата жена държавен глава на Бразилия. Според данните на централната избирателна комисия след обработването на всички гласове кандидатката на управляващата Партия на трудещите е спечелила с 56% подкрепа, срещу 44% за нейния опонент, бившият губернатор на Сао Пауло Жозе Сера.

image
Дилма Русеф ще поеме поста от своя политически наставник, все още действащия президент Луис Инасио Лула да Силва на 1 януари догодина.

В предизборната централа на Русеф, нейните поддръжници избухнаха в аплодисменти и поздравления при оповестяването на данните.

В своята реч по случай изборната победа, направила я приемник на Луис Инасио Лула да Силва, Дилма Русеф обеща да изкорени бедността, засегнала 20 млн. души в нейната родина.

„Повтарям свето фундаментално обещание – изкореняване на бедността”, каза известната с левите си възгледи бивш началник на президентския кабинет в победната си реч. „Ние не трябва да си отдъхнем, докато има гладуващи бразилци. Изкореняването на крайната бедност е моята цел. Но смирено моля за подкрепата на всички, които могат да помогнат държавата да изгради мост над разделението между нас и да ни направят развита нация”, каза тя.

По време на своята предизборна кампания Дилма Русеф обещаваше да продължи политиката на своя наставник Лула да Силва.

Първите думи на Дилма Русеф, чийто баща е имигрант от България, след като стана ясно че печели надпреварата бяха, че е много щастлива и обещава да „уважава доверието” на бразилците, гласувано й с избирането й за приемник на оттеглящия се президент Лула да Силва.

„Аз съм много щастлива. Благодаря на бразилците и ще уважавам доверието, което те ми дадоха”, каза бившият началник на кабинета на президента.

Малко преди обявяването на резултатите от пълното преброяване на гласовете сенаторът от управляващата партия Пауло Паим, поддръжник на Дилма Русеф заяви: „Все още не можем да празнуваме, но нещата изглеждат много оптимистично”.

Жозе Сера, победеният претендент на втория тур на президентските избори в Бразилия, поздрави победителя, Дилма Русеф, и изрази надежда тя да работи за доброто на страната.

„Гордо се борих с президента. За тези от нас, които смятат, че изгубихме: Ние едва започнахме истинската борба”, каза бившият губернатор на Сао Пауло, които претърпя втори неуспех на президентски избори.

Френският президент Никола Саркози поздрави Дилма Русеф с победата й на президентските избори в Бразилия, уверявайки я в подкрепата и приятелството на Франция.

Победата на Русеф е свидетелство за „признанието на бразилския народ за значителната работа, която тя свърши с оттеглящия се президент Лула да направят Бразилия модерна и по-справедлива държава”, казва Саркози. „Франция и Бразилия споделят еднакви ценности и общи възгледи за света”, допълва той в изявлението си, направено след официално потвърдената победа на Русеф. Това включва общото ни вярване за спешната необходимост от борба с климатичните промени, отбелязва френският държавен глава.
Русеф може да продължи да разчита на приятелството и подкрепата на Франция, подчертава Саркози.

Бразилските власти са задържали 232 души за нарушаване на изборното законодателство и обществената сигурност по време на втория тур на президентските избори, съобщи представител на Върховния избирателен трибунал (б.р - Централната избирателна комисия). По данни на комисията, в дена на гласуването са били регистрирани общи 390 нарушения на закона, свързани с изборите.

„По-голямата част от нарушенията са свързани с опити за агитация в избирателните секции, което в дена на изборите е забранено по закон”, отбелязва председателят на комисията Рикардо Левандовски. По думите му, като цяло изборите в Бразилия са преминали спокойно, прояви на насилие не е имало.


Тагове:   Бразилия,   дилма русеф,


Гласувай:
2



1. veninski - Това се казва новина! Поздрави от ...
01.11.2010 07:50
Това се казва новина! Поздрави от Родопите!
цитирай
2. veninski - Честит празник!
01.11.2010 07:50
Честит празник!
цитирай
3. reporter - Новината е страхотна! Честит ...
01.11.2010 07:56
Новината е страхотна!
Честит празни и на теб!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995822
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031