Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2010 16:46 - БАН заплаши да се самозакрие, ако не получи допълнително пари
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1404 Коментари: 4 Гласове:
2



Българската академия на науките (БАН) заплаши да се самозакрие, ако исканията й за повече пари не бъдат удовлетворени. Учените протестираха с шествие до Министерския съвет, където се опитаха да внесат исканията си. Те не бяха приети от премиера Бойко Борисов, а от министъра на образованието Сергей Игнатов, с когото обаче председателят на БАН Никола Съботинов категорично отказа да се срещне.

Исканията на учените са бюджетът на академията да стане 110 млн. лв. (предвидените средства са 60 млн. лв.), а до края на 2010 г. да бъдат отпуснати 10 млн. лв., с които да се гарантира приключването на реформата. Учените настояват да се разработи национална стратегия за научните изследвания и висшето образование, както и да се подготви оперативна програма "Наука". Последното искане е за оставките на министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов "заради целенасочена политика за финансова ликвидация на българската наука и на БАН".

Декларацията беше прочетена от Съботинов пред събралите се около 200 души пред парламента. Там за половин час представители на различните институти изнасяха речи, в които често се повтаряше, че "науката е в опасност", "поне по един млад учен напуска България", "Дянков афишира няколко пъти амбицията си да ликвидира БАН". Протестът беше обявен от учените като "политически", защото е насочен срещу политиката на правителството в сферата на висшето образование и науката.

Малко преди учените да тръгнат към Министерския съвет, Лъчезар Аврамов от Института по електроника на БАН съобщи, че ако исканията не бъдат изпълнени от правителството, като член на Общото събрание ще внесе предложение за закриването на БАН "по технически причини". Според него обаче вината за това трябва да се носи от управляващите.

Предупреждението на Аврамов беше посрещнато с освирквания, а по-късно останалите членове на ръководството на академията призоваха да не се обръща внимание на едно "емоционално изказване". Аврамов повтори след това на няколко пъти, че ще осъществи намерението си, ако се наложи, дори и да не бъде подкрепен oт колегите си. Той каза, че не му се иска да се стига дотам, но той е свободен човек.

"В момента БАН е полузакрит, това се прави чрез задушаване. Има много институти, в които повечето хора са в неплатен отпуск, а сега, като настъпи студеният сезон и спре парното, няма да можем да работим. Закриването на БАН е фундаментален политически акт, академията е създадена със закон и може да бъде закрита със закон", заяви още Аврамов.

"Ние затова поискахме оставката на Дянков, защото и той поиска да закрие академията. Как може някой от учените да го предложи. Никой, докрай ще се съпротивляваме и няма да допуснем нещо такова", заяви Съботинов.

Сред плакатите, които протестиращите носеха, бяха "Закриването на БАН, стъпка към третия свят", "Унищожението в науката е навеки", "Djankov go home". Повечето от плакатите бяха подобни на използваните при първия голям протест на БАН през май. Тогава обаче имаше повече хора, което беше отчетено и от ръководството на академията. "Много хора напуснаха от май месец досега, много са в неплатен отпуск, затова сме толкова малко", каза Мария Илиева от един от институтите.

"Очаквам мъжко поведение от страна на правителството. Въпрос на разум е да приемат исканията ни. Аз вярвам, че доброто ще надделее. Ние ще продължим да съпротивляваме. Държава без наука е невъзможна в съвременна Европа. Не може една институция, която прави реформи, да бъде закривана. Искаме правителството да изпълни поетите ангажименти, както ние изпълняваме задълженията си", заяви Съботинов. Той отново повтори, че няма да се среща с Игнатов, но други учени ще отидат.

"Не може председателят на БАН да общува с човек, който има една научна публикация. Игнатов не е на ниво да се среща със Съботинов. Председателят на БАН може да общува само с министър-председателя", заяви Христо Лафчиев от сдружението на младите учени "Когито", които също подкрепиха протеста на БАН. След като стана ясно, че Бойко Борисов няма да приеме представители на академията, в тълпата се чуваше: "Тия съвсем ни омаловажиха", "Пращат ни за зелен хайвер".

Пред Министерския съвет учените викаха още "Оставка" и подскачаха, призовани от Лафчиев. "Който не скача е просто. Хайде, колеги, да се сгреем малко."

Антон Дончев: Трябва да се разбере значението на културата
Нашето общество и хората, които са избрани да го представляват, трябва преди всичко да разберат значението на културата, заяви за пловдивската Нова българска телевизия писателят Антон Дончев. Според него, е фатално, когато една държава мисли, че може да реши икономическите и политическите въпроси преди въпросите на своята култура. Антон Дончев, който навърши 80 години на 14-ти септември, днес бе в Пловдив за среща със свои почитатели.
Съжалявам, че не мога да участвам в протестите на академиците от БАН, защото това, което става, е ненормално, каза писателят Антон Дончев, запитан за мнението за ситуацията в академията. Дончев смята, че трябва да се направи реформа в сферата на културата и науката, но не на принципа „събори дворец, вдигни колиба“. Той цитира изказване на министъра на културата на Германия на Панаира на книгата в Лайпциг.
Срещата на академик Антон Дончев с пловдивчани е първата от поредицата, организирана от община Пловдив. Пред нашата камера писателят сподели, че новата му книга ще бъде за сблъсъка на две цивилизации по времето на наследството на Александър Македонски. Романът се казва „Лизимах и Сефт“.


Тагове:   бан,   допълнително,


Гласувай:
2



1. bowman - Един от ръководителите е отказал разговор защото ...
03.11.2010 17:59
Човека с когото трябвало да говори имал само една научна публикация ; (
цитирай
2. анонимен - незабавно
03.11.2010 21:56
"...., Лъчезар Аврамов от Института по електроника на БАН съобщи, че ако исканията не бъдат изпълнени от правителството, като член на Общото събрание ще внесе предложение за закриването на БАН "по технически причини"". Г-н Аврамов, не чакайте, а внесете предложението за закриване на БАН веднага. Крайно време е. До кога ще си играете на наука?
цитирай
3. анонимен - Язък
03.11.2010 21:59
Язък, че си журналист (ако си). Скапаняк! Ще ми одобряваш словото!!
цитирай
4. анонимен - БАН да бъде закрит или
21.12.2010 13:17
всички "учени" с комунистическо минало в досиетата си или ДС досиета сами да напуснат. Има и трети вариянт. Правителството да закрие БАН официално! Причините са много, една от тях е манипулациите и фалшификациите с нашата българска история.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997979
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031