Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2010 19:22 - Борисов и Путин обсъждат енергийните договори по телефона преди срещата на живо в София
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 564 Коментари: 0 Гласове:
0



Трети телефонен разговор за последните три седмици са провели премиерите на Русия и на България Владимир Путин и Бойко Борисов, в който отново са обсъдили реализацията на съвместните енергийни проекти. Това съобщи говорителят на руското правителство Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС в сряда.

Путин пристига на 13 ноември. Това ще е първото му посещение в София, откакто на власт е правителството на Бойко Борисов, което след встъпването си в длъжност миналото лято замрази големите енергийни проекти, включително "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис". Те бяха договорени още докато Путин беше президент, заедно с българския му колега Георги Първанов и подписани при предишното българско правителство.

Очакванията са в събота Путин и Борисов да си стиснат ръцете за "Южен поток" и АЕЦ "Белене", а проектът за петролопровода да остане "на трупчета", както беше досега, след като във вторник екоминистерствотого върна за доработка в частта за технологиите за разтоварване на нефта.

На заседанието си в сряда българското правителство даде картбланш за подписването на акционерното споразумение за смесеното дружество между “Газпром“ и “Българския енергиен форум“ (БЕХ) за реализацията на газопровода “Южен поток" на българска територия. Говорителят на руския премиер обясни, че освен този проект, Борисов и Путин са обсъдили и други въпроси на двустранното сътрудничество с оглед предстоящата визита, без обаче да даде подробности.

След предишния си разговор с Путин в първите дни на ноември Борисов заяви, че руският премиер ще дойде в неработен ден, за да си поговорят “хубаво“ и за възраждането на търговията с български стоки в Русия.

Това породи хипотеза за обвързване на договора за смесеното дружество за “Южен поток“ с ангажименти от руска страна за вдигане на българския внос на стоки в Русия.

“Дали договорът с “Газпром“ неофициално или по-скоро дипломатически ще бъдат обвързани с бъдещия стокообмен с Русия – ще питате двамата премиери“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти в сряда.

Той бе доста лаконичен относно програмата на предстоящите срещи с руските представители, като отбеляза само, че предвиденото подписване на акционерното споразумение за “Южен поток“ и устав на паритетното дружество е в изпълнение на договореностите на междуправителствено и междукорпоративно ниво.

Трайков отново посочи, че окончателното решение за инвестицията от българска страна ще бъде взето след като стане готово прединвестиционното проучване, което трябва да определи дали проектът е рентабилен за нас.

“Капиталът в смесеното дружество ще бъде такъв, какъвто е необходим на съответния етап на развитието на проекта. Както знаете България участва с 50% в него“, каза енергийният министър.

Прединвестиционният анализ ще определи и цената на българското трасе, половината от която трябва да плати БЕХ или неговият правоприемник. Плановете на Министерството на икономиката и енергетиката са енергийните проекти като “Южен поток“, АЕЦ “Белене“ и “Набуко“ да влязат в отделно дружество при предстоящото преструктуриране на държания енергиен холдинг.

Българо-руското дружество за “Южен поток“ ще приеме резултатите от прединвестиционното проучване за българското трасе, ще възложи проектирането му и изготвянето на екооценка и ако решението за инвестицията е положително, ще изгради и ще бъде собственик и оператор на българските тръби от "Южен поток".

Във вторник Трайков информира, че България държи да бъдат изчистени максимално детайлите в акционерното споразумение, за да не създават рискове за реализацията на проекта в бъдеще. Явно това вече е станало, след като кабинетът е одобрил проекта на документа.

В средата на октомври Трйков призна, че все още има спорове с “Газпром“ за начина на вземане на решение в бъдещото дружество. “Въпросът е какъв ще е процентът на вземане на решения в дружеството и това ще се разпише в устава. Има въпроси, по които руската страна има оправдано очакване да има влияние при вземането на решението, затова в споразумението ще има изключения за вземане на решенията с обикновено мнозинство“, заяви тогава министърът.

В сряда стана ясно още, че след като Сърбия проявява интерес към участие в АЕЦ “Белене“, а Хърватия отказва, София е отправила покана и към съседна Македония. “Аз разговарях с вицепремиера Владимир Пешевски във Виена, вчера му изпратих и писмо с официално запитване. Стъпките са следните- първо казват: да интересува ни, да говорим по нататък за конкретни цифри и след това говорим“, обясни Трайков.

Очакванията са в събота да се разкрие и схемата за продължаване на проекта за строеж на втората атомна централа у нас. Според запознати може и най-сетне да се обяви името на европейския инвеститор в проекта, който заедно с интерес за участие от две съседни страни да легитимира приемането на руската оферта за финансиране на проекта.

България се надява отново да повдигне въпроса и с намаляването на цената на руския газ за страната с още 5 процента, за което не остана време при посещението на шефа на “Газпром“ Алексей Милер на 15 октомври в София.



Тагове:   на живо,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040266
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930