Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2010 19:24 - Първанов и Станишев договорили да няма хора от ръководството на БСП в проекта АБВ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 806 Коментари: 1 Гласове:
0



Малко от популярните лица на БСП се очаква да бъдат видени в четвъртък в зала 3 на НДК, където ще бъде даден официалният старт на президентския проект "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ). Според информация на Mediapool, това е резултат от предварителна договорка между Георги Първанов и лидера на БСП Сергей Станишев с цел да се избегнат спекулациите, че Първанов прави "БСП-2" и обезкръвява бившата си партия.

От по-известните представители на левицата се очаква да присъстват Костадин Паскалев, Ивайло Калфин, Стефан Данаилов и Андрей Пантев.

Самото учредяване на политическия проект не е замислено като официално учредително събрание, а като дискусия "България - на другия ден", на която ще прозвучат идеи за нова "гражданска" алтернатива. Преди ден бяха обявени десетте инициатори на "алтернативата" начело с кмета на Благоевград Костадин Паскалев.

Според информация на Mediapool, покани за участие в дискусията са изпратени на четирима от членовете на Изпълнителното бюро на БСП (от общо 21) и до 12 депутати от парламентарната група на Коалиция за България.

Самият Станишев не е получил покана. Така той и колегите му от ръководството на БСП засега няма да се наложи да афишират подкрепа за проекта.

Планът за "спонтанно" разрастване на АБВ обаче предвижда на по-късен етап това да се случи. Подкрепата щяла да бъде засвидетелствана от социалисти чрез "нарочни“ писма до Първанов, както и във връзка с прояви на движението АБВ. Така един по един участниците в проекта ще излизат на светло.

Висши представители на левицата неособено словоохотливо коментираха в сряда, че не са въодушевени от предстоящата сбирка на инициативния комитет.

Георги Първанов е поканен на форума и ще отиде, казаха за Mediapool от прессекретариата на държавния глава. Оттам обаче изрично посочиха, че президентът няма "никакво организационно отношение“ към мероприятието.

На сайта на президента е обявено, че той ще участва във форума по покана на инициативната група.

Наскоро обаче обаче шефът на НДК Христо Друмев потвърди, че зала 3 на двореца е наета от президентството за целия ден на 11 ноември и вече е капарирана.

Макар все още да не е обявен формалният лидер на президентския проект (Георги Първанов ще остане неформален лидер поне до изтичането на президентския му мандат след една година), очакванията са това да е бившият депутат от БСП, бивш вицепремиер в кабинета "Сакскобургготски“ и настоящ кмет на Благоевград Костадин Паскалев.

"Дясноцентристки" щрих в проекта е участието на Борислав Китов, бивш секретар на оглавявания от Анастасия Мозер БЗНС – НС, депутат в четири парламента, преминал през различни коалиционни превъплъщения и метаморфози. В групата на инициаторите е и плевенският хирург, ректор на Медицинския университет в града - професор Григор Горчев. Друг инициатор на АБВ е проф. Васил Проданов, директор на Института за философски изследвания към БАН, станал професор в АОНСУ, бивш щатен съветник на Милко Балев.

Там са също бившият председател на Организацията на евреите в България "Шалом" и бивш кандидат за евродепутат от Коалиция за България Емил Кало; бившият началник на Генералния щаб на армията, съветник на президента Първанов и посланик в Македония генерал Михо Михов; бившият директор на Главна дирекция “Гранична полиция”, а преди това през 90-те години началник на Специализирания отряд за борба с тероризма и директор на СДВР генерал Красимир Петров; многократният световен и европейски шампион по гимнастика Йордан Йовчев; олимпийският и многократен европейски и световен шампион по свободна борба Валентин Йорданов; Мариана Тодорова.

Според инициаторите на гражданския проект, "на България е нужна алтернатива, която поставя в основата ценностите, заложени дълбоко в българския дух и държавност“. Затова те ще потърсят отговор на въпросите защо на България е нужна алтернатива, каква алтернатива и кои са националните цели, които могат да ни обединят.

Както по-рано писа Mediapool, президентският проект ще заложи основно на кметове и местни власти в цялата страна. АБВ очаква мощна подкрепа от кмета на Пловдив Славчо Атанасов, който е от алтернативното ВМРО, през 2007 г. бе избран с подкрепата на ГЕРБ, но след разрив с управляващата партия в момента управлява с подкрепата на БСП.

Проектът разчита на учени, творци, спортисти и други популярни лица.



Тагове:   БСП,   ръководство,   Станишев,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. bowman - Залата ...
10.11.2010 20:15
е капарирана от президентството. Държа да чуя защо играчките на президента се плащат от държавния бюджет и как ще обясни той това .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998489
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031