Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2010 12:44 - Стенограмата от срещата Борисов-Путин: Русия предлага на България съвместно оръжейно производство
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1097 Коментари: 1 Гласове:
2



Правителствената пресслужба публикува пълния текст от разговорите между премиерите на България и на Русия Бойко Борисов и Владимир Путин и водените от тях делегации.

От текста става ясно, че темата за цената на доставката на руски газ за България не е обсъждана, тъй като това са междутърговски отношения и засягат две корпорации в лицето на "Газпром" и "Булгаргаз". От казаното от премиера се разбира, че темата е отпаднала от официалните преговори след срещата на четири очи между него и Путин, която предшества разговора между двете делегации и подписването на официалните споразумения.

Само преди дни министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че България се надява да постигне по време на преговорите с Русия намаление на цената на природния газ с повече от 5 процента. Днес пък руските медии публикуваха информация, според която "Газпром" е формулирал пакетно предложение за цените на газа, доставян в България, които предвиждат понижаването им с 5-7 процента до края на 2012 г.

Руският премиер използва идването си, за да отправи оферта към България за началото на ново съвместно оръжейно производство. От изказването на Владимир Путин става ясно, че Русия има мащабни планове да запази доминиращото си присъствие на европейския енергиен пазар чрез партньорство с различни държави от континента.

Стенограмата от разговора беше публикувана, след като по-рано днес лично премиерът обяви, че разговорът му с Путин ще бъде записан, а след това и разпространен, за да се гарантира "пълна прозрачност".
Разговорът между двете делегации засяга темите, представени по-късно на съвместната пресконференция на Борисов и Путин пред медиите.  

Руският премиер обаче обръща специално внимание на производството на руски въоръжения в България без съответните руски лицензи.

"Бихме искали да ускорите работата, за да решим този проблем, и за това нещо искам да кажа, че производството на стари съветски оръжия без тяхното модернизиране - това е задънена улица. Досега вашите производители все още могат някъде да го продават, но скоро това може да секне. Ние предлагаме да се обединим и да се договорим, защото тук ние можем заедно и да модернизираме оръжията, и да ги произвеждаме, и това ще стане за години напред. С някои от нашите партньори в Централна Европа ние се бяхме договорили по такъв начин".

От казаното от Путин става ясно, че въпросът може да бъде обсъден на следващото заседание на междуправителствената българо-руска комисия през първото тримесечие на 2011 г.

В отговор на подаденото предложение българският премиер заявява, че настоява членовете на комисията да се събират по-бързо, за да бъдат решени всички спорни въпроси между двете държави, отлагани във времето.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков обаче прави уточнението, че "в протокола от предпоследната сесия е записано, че по въпроса с оръжейните лицензи двете страни нямат взаимни претенции и ще намерят начин това да бъде урегулирано". 

Путин заявява още, че търговските отношения между двете държави са пострадали чувствително заради кризата, но въпреки това за първите осем месеца на годината са се покачили с 56 на сто. Очакванията му са до края на 2010 г. ръстът да надскочи нивото от 2009 г. "Тези тенденции трябва да се запазват и увеличават", заявава руският премиер. 

Той подчертава, че Русия се отнася с уважение към българската позиция по проекта "Бургас - Александруполис" (България се отказа от него заради негативни екологични последици и протест на населението в Бургас - б.ред.) "Ние знаем и чуваме вашата гледна точка, няма нищо страшно в това, ние ще осъществяваме подобни проекти с други партньори, но в този регион, в същия", обяснява Путин.

Ръководителят на руската делегация уточнява още, че ако реализацията на "Южен поток" върви по план, Русия ще се откаже от втората част на проекта "Северен поток", която предвижда директна газова връзка с Германия. "Ако нещо ни попречи да не направим това (има предвид "Южен поток" - б.ред.), ние ще разгледаме няколко варианта - или да разширим нашите възможности към Северна Европа, или да направим газопровод, успореден на "Син поток" през Турция и от там да преминаваме за Гърция и Италия. За ваша информация всяка година ние увеличаваме нашите доставки за Турция извън плана - миналата година и тази година, защото има поставени смущения с доставките на газа от Иран за Турция", допълва Путин.

Разговорът продължава с уточнение на премиера Борисов, който информира присъстващите, че двамата с Путин са имали среща на четири очи. "Ние нямаме претенциите да поставяме ново начало, но имаме претенциите да ги поставим на прагматично начало, взаимно изгодно за двете държави", заявява за отношенията между двете страни Борисов. От казаното от него става ясно, че Европейската комисия е изпратила свой представител, който да присъства на подписването на споразуменията за "Южен поток". "Защото "Южен поток" е европейски проект и ще доставя газ на много държави в Европа и с бързото си експедитивно подписване и спазване на пътната карта, дори предсрочно с няколко месеца, ние даваме пример за прагматична работа по общи взаимноизгодни проекти", обяснява българският министър-председател.

Борисов прави предложение към руската страна да използва български строителни фирми в подготовката за олимпиадата в Сочи. "Освен това нашите корабостроителни и кораборемонтни заводи могат да поемат част от вашия риболовен флот, който се ремонтира", продължава той.

И двете делегации показват задоволство от увеличения ръст на руски туристи в България. "Това е много важен обект на сътрудничеството от човешки тип, че все повече руснаци си купуват недвижими имоти по крайбрежието", заявява съпредседателят на междуправителствената комисия от руска страна Сергей Шматко. 

"А у вас има газ, затова разменяме газ за туризъм", заявава Бойко Борисов.

Шматко подчертава и доброто сътрудничество в сферата на културата и на хуманитарните науки и изразява признателност за това, че "по време на празнуването на 65-годишнината от победата над фашизма тук в България дойдоха много известни руски колективи и руската култура, руската естрада, тук бяха представени съответно."

"И "Балшой театър гостува. Ако не, ще гостува", отговаря му Борисов.

Премиерът поставя и темата за българските архиви в Русия, на което Путин отговаря, че "ще разгледаме това". "Аз лично съм на мнение, че такива неща трябва да се върнат, но ние ще разгледаме това".

В края на разговора министър-председателят заявява, че "относно цената на газа решихме с господин премиера, тъй като това са междутърговски отношения, да не ги поставяме на масата междуправителствените преговори". След което Путин обяснява, че и този въпрос ще бъде разгледан.

Още преди пристигането на руската делегация администрацията на президента Георги Първанов публикува стенограма от разговорите на българската и руската делегация от посещение на Путин на 18 януари 2008 г. След това на сайта на президента бяха качени и паметна бележка от разговора между двамата премиери, проведен същия ден.


image  Стенограмата   Изтегляне



Гласувай:
2



1. анонимен - Блогерите, вместо да спорите за ...
15.11.2010 08:27
Блогерите ,вместо да спорите за произхода на луната ,закачете препратката навсякъде .
---http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/11/14/da-pomognem-na-malkata-biliana-da-jivee.103754#comment-newest
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034331
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930