Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 14:48 - Никола Филчев: От нищо не ме е страх, само от оня горе
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1851 Коментари: 5 Гласове:
2



"От нищо не ме е страх. Опериран съм като млад от страх. Само от оня горе". Това заяви в сряда бившият главен прокурор Никола Филчев, който е разследван за убийствата на подчинения си Николай Колев и на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Ексръководителят на държавното обвинение се появи последователно в сряда в сутрешните блокове на бТВ и на Нова телевизия. Преди това той даде и пространни изявления и в ред всекидневници.

Филчев призна, че нищо не чувства, че не са му приятни твърденията, че е луд и че е пълен с грехове, преди всичко към близките си и вероятно в задълженията и отговорностите към държавата. Каза, че не му е повдигнато обвинение за убийство и че Казахстан (след като излезе от прокуратурата, Филчев бе пратен за посланик в тази държава – бел. ред) е традиционно място за заточение в Азия.

Той определи вътрешния министър Цветан Цветанов като човек с много власт, "който може да изпрати и автоматчици или телевизионни камери".

Филчев разкритикува Цветанов за публичното му говорене и го посъветва да внимава с властта, която притежава.

"Събират се доказателства, дават се на прокурора, преценява се, когато те са достатъчно, повдига ти се обвинение и се внася в съда. И в съда обясняваш, даваш обяснения, защитаваш се, колкото можеш. Може и да има (доказателства срещу него – бел. ред).Като има, по законния ред. Но той няма право като един от хората с най-много власт в държавата, като човек, който може и да отиде по телевизията да те окепази, който може и практически да ти повдигне обвинение, да ти тури целия живот под контрол, подслушване и проследяване, ако много знаеш, да те арестува, а ако иска, може и да ти прати автоматчици, а ако иска, може да ти прати и телевизионни камери. И един човек, който притежава огромна или може би най-голямата власт и отговорности в държавата, той трябва много да внимава с властта, когато я упражнява", заяви Филчев.

Ден по-рано бившият главен прокурор обяви, че Цветанов изпълнява задачи от американското посолство. Това стана, след като министърът потвърди, че Филчев е сред заподозрените за двете екзекуции. Попитан какво отношение има дипломатическата мисия на САЩ към неговия случай, Филчев отговори, че "неведнъж служители на това посолство са се опитвали да ме злепоставят, а други служители са ми го казвали".

Работата ми като главен прокурор не бе да обикалям медиите и да давам интервюта, но сега се появиха въпроси и аз им отговарям, обясни появата си по медиите след дълго мълчание Филчев.

Той обяви, че убийствата на Колев и Георгиева са дело на мафията. Според него от задълбочена проверка на НСС се е разбрало, че убитият прокурор се е занимавал с контрабанда на наркотици и оръжие. Филчев отрече твърденията, че преди конфликта му с Колев, последният е бил "дясната му ръка". По думите му и Колев, и тогавашният градски прокурор Нестор Несторов са били компрометирани и управляващи искали отстраняването им.

Филчев добави, че преди девет години е било тайна, че Колев се е занимавал с трафик на дрога. "Днес това излезе по вестниците и тази тайна стана публична", аргументира се гостът вестниците и сутрешните блокове.

Другата версия за убийството на Колев била, че прокурорът е свързан със Сретен Йосич, че взел пари, но не свършил работа, защото ген. Борисов арестувал сърбина и го екстрадирали в Холандия.

Филчев обяви, че разпространител на наркотици в Стара Загора е публицистът и дисидент Николай Колев - Босия, а разпространител на наркотици за варненския район е подсъдимата по делото за убийството на Надежда Георгиева – Димитринка Калайджиева. "Това е моята версия за убийството - мафията", обясни Филчев.

За най-яростните си и многогодишни критици Николай Колев – Босия и Едвин Сугарев, когото нарече "Балдуин Сугарев", Филчев заяви, че са "клозетни писачи". "Извинявайте, в смисъл, че ако беше преди години, щяха да пишат по стените на градските клозети, а сега вече има демокрация и те си се изказват. Всеки има сайт, всеки има вестници...", продължи Филчев като добави, че не е влизал в женските, но знае какво пишеше в мъжките клозети.

В обвиненията на съпругата на Николай Колев - Нанка Колева, за злоупотреба с власт и мокри поръчки, Филчев видя приказки на една изстрадала жена и отрече да е пречил на разследването за убийството на прокурора.

Бившият главен прокурор допълни, че от смъртта на един човек не трябва да се прави интрига, с която да се хранят най-ниските човешки страсти.

Филчев обвини бившият депутат от ДСБ и някогашен шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов в лъжа. Атанасов бил излъгал, като казал, че Филчев лансирал Алексей Петров в службите.

По повод информациите, че е близък с бившия служител на ДАНС и са съседи, ексглавният прокурор обясни, че е бил по-близък с Атанасов. "Ходил съм у тях, а с Алексей Петров сме на "вие", добави Филчев.

До скандала през 2008 г. с осветяването на Петров, Филчев не е знаел, че е таен служител.

"Виждали сме се през този период - на едно събиране на баретите и в един ресторант се засякохме, той говореше с мой бивш студент", каза още някогашният висш магистрат.

След това обаче добави нов нюанс в отношенията си с бившата барета - събирали се като съседи, за да обсъдят изграждане на улица, но "никога насаме".



Тагове:   Никола,   Филчев,   оня,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Има една българска поговорка :
17.11.2010 18:04
" Луд умора няма ". Сега разбрах, че няма и страх .... :)))))))))))))
цитирай
2. karambol5 - И с пълноправо трябва да го е старх от ...
18.11.2010 12:24
И с пълноправо трябва да го е старх от оня горе !
цитирай
3. injir - Правилно май се страхува от, , оня ...
20.11.2010 19:17
Правилно май се страхува от ,,оня горе,,...
цитирай
4. анонимен - С очите си видях!
21.11.2010 10:37
Преди промените Филчев и проф. Вучков много обичаха да ходят заедно по кръчми. Много яко люскаха, а като се насмучеха, почваха да пеят мръсни песни. След време вадеха пищови и почваха да стрелят в тавана.

С очите си видях как веднъж рикошет уби едно момче. За да прикрият следите си Филчев и Вучков изпозастреляха всички свидетели. Включително и мен.
цитирай
5. анонимен - ФИЛЧЕВ Е ГОЛЯМ ЧОВЕК
04.04.2012 17:44
Филчев е голям човек. Той защитаваше гражданите както от посегателствата на престъпния свят, така и от посегателствата на администрацията. Отличен юрист, дългогодишен върховен съдия, професор по наказателно право, главен прокурор. Той бранеше законността. Думата му струва, колкото подписа му. На никого шапка не сваля. Филчев помогна на много хора в рамките на закона. Евалла Филчев, браво ! Голям пич си !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979803
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031