Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 09:50 - Правителството отстъпи пред Първанов за военното разузнаване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 521 Коментари: 0 Гласове:
2



Правителството се съобрази с волята на президента Георги Първанов и изтегля кандидата си за шеф на военното разузнаване. Решението ще бъде прието на правителственото заседание в сряда.

Досегашният избраник на правителството за директор на военното разузнаване комодор Валентин Гагашев ще бъде предложен за зам.-командващ на Съвместното оперативно командване. Преди време Първанов обяви, че Гагашев е по-подходящ именно за този пост.

Въпреки че правителството изтегля кандидатурата на Гагашев, на този етап няма информация за нова. Очаква се президентът Първанов и военният министър Аню Ангелов да обсъдят ситуацията по време на срещата на върха на НАТО в Лисабон в края на седмицата.

В момента службата е без директор. Наскоро Ангелов съобщи, че за зам.-директор на служба "Военна информация" ще бъде назначен вече цивилният Веселин Иванов, полковник от резерва, бивш военен аташе в Гърция. Това назначение не изисква съгласуване с президента. По неофициална информация е възможно Иванов да стане изпълняващ длъжността директор на службата, ако не се стигне до решение на спора с Първанов.

Кадровите противоречия между Аню Ангелов и Георги Първанов излязоха публично преди армейските висши назначения през май, когато министърът отказа да повиши съветника на Първанов по военната сигурност Николай Николов. След това Първанов отхвърли две кандидатури на правителството за началник на военното разузнаване – ген. Динчо Карамунчев и комодор Валентин Гагашев.

Ангелов настоява службата да бъде поета от външен за системата човек, докато Първанов иска приемственост.

В един от последните си коментари по темата Ангелов заяви, че Първанов си е избрал човек за поста, но това не влиза в неговите конституционни правомощия.

По неофициална информация Първанов подкрепя един от сегашните заместници на службата Венцислав Истатков.

Кадровият спор досега мина през различни измерения, в някои от които военният министър заплаши президента да го лиши от някои негови правомощия и го посъветва да търси в администрацията си непочтени хора.



Тагове:   министър,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979878
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031