Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 14:50 - Пълната тв-цифровизация се отлага с три години
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 621 Коментари: 0 Гласове:
2



Правителството удължи срока за въвеждане на изцяло наземно цифрово телевизионно разпръскване, който съгласно евроангажиментите ни предвиждаше до края на 2012-та година да отпадне аналогово радиоразпръскване. Новият график предвижда това да стане до 1 януари 2015 г., съобщиха от правителствената пресслужба след редовното заседание на Министерски съвет в сряда

Причините за отлагането на цифровизацията са “трудности от финансово, правно и пазарно естество“.

“Има редици проблеми с цифровизацията. Тя няма да се изпълни в срока, предвиден през 2008 г.“, обясни пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. По думите му трябвали няколкостотин милиона лева на Министерството на отбраната за освобождаване на честоти за цифровото радиоразпръскване. Освен това трябвало да се проведе също така широка обществена кампания, и да се заделят средства за социално слабите, за да си купят декодери за по-старите телевизионни приемници. “Не знаем колко ще струват декодерите през следващите години“, каза Цветков.

Компаниите, които извършват цифровизацията у нас, са коментирали, че цените на декодерите не надхвърлят 60 евро.

“В този кратък срок такива средства не са по силите. Освен това има правни проблеми - необходими са корекции на закони, наредби“, каза Цветков, без да навлиза в подробности.

Министърът обясни, че сегашният срок за цифровизация до края на 2012 г. бил препоръчителен и “неговото удължаване не е в разрез с правилата на ЕК“. “Последният пример е Румъния, преди това Великобритания“, допълни той.

Не става ясно обаче дали само липсата на средства в бюджета за освобождаването на честоти и законовите поправки налагат удължаването на срока, или то е поискано и от фирмите, които спечелиха лицензи за изграждането на платформите за цифрово радиоразпръскване.

Словашката “Тауърком“ взе миналото лято изграждането на два от мултиплексите за частните радиа и телевизии, а “Хану Про“ - другите три частни платформи и мултиплекса за разпръскването на държавните “Българска национална телевизия“ и “Българско национално радио“. През 2010 г. “ стана ясно, че “Тауърком“ се влива в Националното управление “Радиотелевизионни системи“ (НУРТС), в което след сделка собственици поравно са "Виваком" и офшорката “Манселорд Лимитед“ представлявана у нас от Цветан Василев, собственик на Корпоративна банка и държащ контрола над медийната група, управлявана от бившата шефка на Тотото Ирена Кръстева и сина й депутат от ДПС Делян Пеевски.

“Лицензиите за мултиплексите се издават от Комисията за регулиране на съобщенията, техният срок на валидност е по-голям, няма да има нужда от преиздаване. Предстои диалог със тях, не само с телевизиите и радиостанциите. Създаваме една работна група, която включва всички министерства, плюс КРС и тези, които трябва да се цифровизират. Ще се изготви екшън план, реалистичен и според финансовите възможности на държавата“, каза още Цветков.



Тагове:   отлага,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039940
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930