Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 14:49 - Първото обвинение срещу Николай Цонев падна в съда
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 731 Коментари: 1 Гласове:
0



Софийският градски съд оправда в сряда бившия военен министър Николай Цонев по обвинение, че е нанесъл вреди за държавата в размер на 8 милиона лева, одобрявайки закупуването на машина за изграждане на хангари, складове и казармени помещения.

По-рано прокуратурата поиска 4 години и шест месеца затвор за министъра в кабинета "Станишев".

След като беше оправдан, Цонев призова българските граждани да продължат да вярват в съда. Той каза още, че очаква оправдателни присъди и по другите обвинения срещу него. Той обясни заведените дела срещу него с политическа намеса от управляващата партия. 

По повод показания на свидетел, според когото при подготовката на сделката министърът не бил доволен и се ядосал на доклади на подчинените си, Цонев коментира: "Човек се ядосва на началниците си, а не на подчинените си. Попитан дали някоя политическа партия му се е ядосала и затова е в съда сега, Цонев посочи, че това била "партията, която не иска сега той да й бъде опонент".  

"Ще имам сила да изтърпя и следващите дела, както имах сила да изтърпя 69 дни незаконен арест", каза Цонев. Той съобщи още, че ще потърси правата си в България и в Страсбург затова, че е изтърпял 69 дни незаконен арест. 

"Ако бях съдия, щях да прекратя това дело още в разпоредително заседание поради липса на престъпление", коментира адвокатът на Цонев Васил Василев. "Не мога да се сърдя на съдията, че живеем в България и върху съда се оказва безпрецедентен натиск", посочи още адвокатът

Прокуратурата обяви, че ще протестира оправдаването на Цонев на по-горна инстанция. 

Според държавното обвинение той е нарушил служебните си задължения и е одобрил закупуването на машина за изграждане на хангари, складове и казармени помещения. В резултат на подписания с американска фирма “MIC Industries" контракт са настъпили вреди за държавата за 8 милиона лева, смята обвинението.

Според прокуратурата престъплението, за което е обвинен Цонев, е тежко, но досега не е осъждан и затова се иска такава присъда. Законът предвижда от 1 до 8 години затвор по това обвинение. "Считаме присъдата за неправилна и постановена без да се изследват внимателно доказателствата на прокуратурата, които са представени", коментира пред журналисти прокурорът по делото Борис Балев.

Прокуратурата твърди, че пренасочвайки пари от бюджета на военно-въздушните сили за купуването на тази машина, Цонев дори е намалил отбранителната способност на армията.

Представител на американската фирма за България е съпругата на бившия зам.-външен министър от предишното правителство Родион Попов - Таня Попова. Фирмата е изплатила комисиона от 482 000 долара.

Според обвинението първоначално Попов е бил представител на американското дружество, но след като е избран за заместник-министър, е прехвърлил правата на съпругата си.

В рамките на процеса Цонев заяви, че сделката е била изгодна като купената машина позволява да се строи по-евтино.  

Сегашният началник на Щаба по отбрана и шеф на военновъздушните сили по времето, когато е сключена сделката – ген. Симеон Симеонов заяви пред съда, че му е бил оказан натиск да подпише прехвърлянето на средствата. Симеонов каза пред съда, че е "бил привикан в кабинета на началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков, който, видимо притеснен, му казал: "Министърът е бесен, господин генерал. Трябва да подпишете". Симеонов разказа, че е искал с парите за техника от бюджета на ВВС да се извърши ремонт на авиотехниката.

Златан Стойков обаче защити пред съда Цонев и заяви, че закупуването на машината се е налагало заради тежкото инфраструктурно състояние на армията. Вече пенсионираният генерал потвърди, че средствата за машината са били взети от бюджета на ВВС, но според него това били пари от неосъществени разходи по обществени поръчки.

Освен за закупуването на машината Цонев е обвинен и по други дела, като най-шумното от тях е делото за подкуп, в което освен него са повдигнати и обвинения срещу бившия съдия Петър Сантиров, и някогашния чиновник на висок пост във финансовото ведомство Тенчо Попов. Цонев е обвинен за даване на подкуп от 20 хил. евро на следователя Петьо Петров, за да се спре разследването на неизгоден договор на Министерството на отбраната, сключен от Цонев. При зрелищния му арест на първи април тази година зам.-градският прокурор Роман Василев обяви, че Цонев е "абсолютен престъпник", след което трябваше да се извинява.

Делото трябваше да започне в края на миналия месец, но това не стана, тъй като по същото време имаше друго дело срещу Цонев, но пред военния съд.



Тагове:   николай,   обвинение,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - Защо никой не запита
17.11.2010 18:00
НЕЩО МНОГО СЪЩЕСТВЕНО - днес строи ли се нещо с тази "машина" и какво ?
От отговора ДАЖЕ и ние простосмъртните ще можем да преценим " Що е Цонев свършил " !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12980046
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031