Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2010 07:59 - САЩ отнеха визата на Румен Петков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 855 Коментари: 0 Гласове:
0



САЩ са отнели визата на бившия вътрешен министър Румен Петков, съобщиха дипломатически източници снощи.

Бившият вътрешен министър е бил уведомен от US посолството следобед, че вече не може да влиза в Америка.

"Не мога да коментирам такова нещо. Преди месец и нещо бях в САЩ", бяха единствените думи на депутата от БСП пред "24 часа".

Посланик Джеймс Уорлик отказа да коментира консулски въпроси.

Не е ясна причината за отнемането. Неофициално дипломатическите ни източници обясниха, че се прави “заради започнали процедури в България”.

Вероятно става дума за поисканото отнемане на депутатския имунитет на Румен Петков, за което настоя Волен Сидеров. Вчера в писмо до главния прокурор Борис Велчев лидерът на “Атака” посочи своите аргументи.

Срещата на Румен Петков с Братя Галеви на басейна “Спартак” през декември 2006 г. отново стана актуална след изявление на 19 ноември т.г. на директора на Агенция “Митници” Ваньо Танов. Бившият шеф на антимафиотите обяви, че там е договорено преразпределение на наркопазара между Златко Баретата и Братя Галеви.

Тази среща, която е била с посредничеството на Алексей Петров като съветник в ДАНС, струваше поста на вътрешен министър на Петков. Той подаде оставка през април 2008 г.

Процедурата за отнемане на визи е нормативно уредена в САЩ с президентски указ от 2004 г.

До този момент официално в България не е било оповестено отнемане на щатска виза, както и отказ такава да бъде дадена на определени хора.


Шеф на ДОИ уволнен след срещата Петков - Галеви

Шефът на Дирекцията за оперативно издирване (ДОИ) Огнян Атанасов е бил отстранен от длъжност заради скандалната среща на бившия вътрешен министър Румен Петков с Братята Галеви, съобщиха информирани източници.

Според тях, отивайки към басейна “Спартак”, Румен Петков не е и подозирал, че Ангел Христов и Пламен Галев са обект на ДОИ и точно това ще стане причина срещата му с дупнишките босове да стане по-късно обществено достояние.

Служителите, които са били ангажирани да проследяват т. нар. Братя, веднага след това са докладвали на началника си Огнян Атанасов, че Галеви са отишли в ресторанта до басейна “Спартак” и са се срещнали с Алексей, като към тях се е присъединил и Петков.

Самият Атанасов бил силно смутен от присъствието на министъра на подобна среща и се чудел какво да предприеме. Докато се бавел в продължение на няколко дни с решението дали да докладва на Румен Петков или не, негов подчинен “го прескочил” услужливо и съобщил на вътрешния министър за ситуацията.

Петков бил разгневен, че шефът на ДОИ не му съобщил за присъствието на хората си в района на басейна “Спартак” и решил да го отстрани. Това се случва точно месец след скандалната среща.

Вътрешният министър води разговора с Алексей Петров и с Братя Галеви на 9 декември, а отстраняването на Атанасов е обявено от МВР в средата на януари.

Като официален мотив пресцентърът посочва навършени години за пенсия. Източници от министерството обаче са убедени, че истинската причина е конфузната ситуация в ресторанта до басейна.

Година след скандалната среща самият Петков ще твърди пред Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, че е знаел, че хората на ДОИ са на място и правят видеозапис.

Искането за проследяването и подслушването на Галеви обаче не идва от него, а от ГДБОП. И тъй като антимафиотите не правят искане от видеозаписа да се изготвят веществени доказателствени средства, той е унищожен, съгласно правилата.

Алексей Петров пък наистина е написал докладна до водещия си офицер в Националната служба “Сигурност”. В нея се казвало “..г-н министър, както сам знаете... бе проведена среща....”. Не е ясно обаче кога точно е постъпил рапортът на внедрения агент Петров - преди Румен Петков да научи, че служители на ДОИ са били на място, или след това.

След като се разбира за скандалната среща при едно друго парламентарно разследване през пролетта на 2008 г., Румен Петков обяви, че разговорът е проведен, за да се тушира напрежение между престъпни групировки, което пречело за присъединяването на България към ЕС.

Така и не стана ясно обаче какво изисква лично вътрешен министър да участва в подобна операция.

Ако разработката по Братя Галеви, както и да се казва тя, е била предшествана от информационно дело, нека да бъдат разсекретени, призова Румен Петков. Нека обществото разбере на какво основание е започнала тази разработка, защото спекулациите и оклеветяването ми минаха всякакви граници, добави ексминистърът.

Шефът на агенция “Митници” Ваньо Танов пък, който тогава бе шеф на ГДБОП, заяви, че министърът, Галеви и Алексей Петров са уредили трафикът на синтетични наркотици и хероин да става бартер с групировката на Златко Баретата.

Огнян Атанасов вчера не отговаряше на мобилния си телефон. Бившият главен секретар на МВР ген. Илия Илиев пък заяви, че отказва коментар, за да не излизат наяве факти от кухнята на министерството.

 


Волен иска прокурор №1 да му свали имунитета

Парламентарната група на “Атака” начело с Волен Сидеров изпрати вчера искане до главния прокурор за сваляне на депутатския имунитет на Румен Петков.

“Атака” иска да се провери дали Петков е участвал в преразпределението на наркопазара у нас на срещата с Братя Галеви на басейна “Спартак”.

“Злоупотребява се с правото на прокуратурата да се самосезира”, коментира обвинител №1 Борис Велчев по повод искането.

Той изрази усещането си, че в момента се работи много усилено по делото за убийството на висшия прокурор Николай Колев.

“В България живеят куп ненормалници, които могат да направят главен прокурор със съмнително психично състояние и същевременно не са в състояние да кажат какъв беше неговият заместник.

Той не беше ли човек с ясна криминална ситуация. И ако това е така, по какъв начин беше стигнал до заместник главен прокурор”, каза по-рано вчера Татяна Дончева пред БНТ, визирайки Николай Колев.

“Защо хората са склонни да забравят, че за да се разправи главният прокурор със заместника си, трябваше да организира подхвърлянето на наркотици в колата му”, подчерта тя.

Лидерът на Движение 21, която бе член на вътрешната комисия в предишния парламент, разследвал дълго въпросната среща на Петков с Братя Галеви, бе категорична, че разговорът не е бил записан със СРС-та. “Има СРС-та на ГДБОП отпреди това, но те са унищожени, защото ГДБОП не е искало веществени доказателства въз основа на тях”, каза още Дончева.


Комисия унищожава ненужни бръмбари

Събраната с подслушване и филмиране информация, която не става за доказателства, се унищожава до 10 дни след прекратяване използването на спецразузнавателните средства. Процедурата е описана в закон.

Данните се унищожават от структурата, която е поискала използването им - главните дирекции в МВР (БОП, криминална, Охранителна или Гранична полиция, "Вътрешна сигурност"), областните и специализираните дирекции в министерството, ДАНС, цивилното и военното разузнаване, военното контраразузнаване, наблюдаващия прокурор. Информацията се унищожава от тричленна комисия - кой влиза в нея, решава шефът на структурата, поискала да използва СРС-а. Съставя се протокол за заличаването на данните, който се пази заедно с искането и разрешението за използването на СРС-ата.

По закон вътрешният министър като ръководител на организационна единица има право както да разпореди използването на СРС-та, така и да нареди тяхното декласифициране и унищожаване. Това заяви Цвета Маркова, шеф на ДКСИ, пред “24 часа".

Тя направи уточнението, че цитира закона, без да твърди, че ексминистър Румен Петков сам е разписал унищожаването на записите от срещата му с Братя Галеви. Нямам идея дали изобщо има такива записи, само припомням закона, каза Маркова. По думите й законът задължавал службата в 10-дневен срок да унищожи СРС-та, ако не бъдат използвани като веществено доказателствено средство.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=685208



Тагове:   виза,   Алексей Петров,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999812
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031