Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 20:54 - МО блокирало преговорите за френските корвети заради високи цени
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 942 Коментари: 0 Гласове:
0



Военното министерство е блокирало преговорите с френската фирма "Армарис" заради исканата висока цена, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов в понеделник.

Според министъра исканата цена за два кораба – 498 млн. евро - е "невъзможна" и то за такава малка фрегата, която все още не е построена.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов допусна, че отказът от корветите влияе върху френската позиция за забавяне присъединяването на България към "Шенген“.

Ангелов обясни, че въпросът за покупката е попаднал в декларацията за стратегическо партньорство между България и Франция, която подписаха Никола Саркози и бившият премиер Сергей Станишев във Франция на 4 юли 2008 година. След това са започнали разговори по темата, но по-късно процесът е бил замразен.

Фирмата, спечелила конкурса, обявен от МО с цена от 187 млн. евро за един кораб. По време на преговорите обаче цената "изведнъж" се увеличила до 249 млн. евро.

"Ние не можем да си позволим да продължим преговорите, тъй като ще бъдем дадени на съд от другите компании, участвали в конкурса, ако си позволим да сключим договор на два пъти по-висока цена“, каза министърът.

Той обаче пропусна да уточни, че първоначалната цена е била предложена при условие, че България купи четири корвети, както бе обявен конкурсът през 2005 година. Първоначално за победител бе избрана холандската фирма ""Медведе“. МО обаче поиска подобряване на офертите и за победител бе обявена ""Армарис".

Френският президент Никола Саркози постави въпроса за закупуването на корветите през есента на 2007 година, когато бе посрещнат триумфално в София като "освободител" на българските медици в Либия. Разговорите продължиха в началото на юли 2008 г., при посещението на премиера Сергей Станишев в Париж, когато броят на заявените корвети бе сведен до две по финансови съображения.

Впоследствие Франция предложи България да закупи лицензи за строителството на военни и граждански кораби у нас, но и тази оферта не бе реализирана. През октомври миналата година Бойко Борисов заяви след среща с френския си колега Франсоа Фийон в Париж, че България няма пари да закупи корвети, а Фийон проявил разбиране по темата, която била "много неприятна". "Очаквах Франция по въпроса за корветите да реагира по-тежко", отбеляза тогава Борисов.

459 военни не са толкова важни за врачанската икономика

Аню Ангелов съобщи още, че не се е отказал от плановете си да закрие поделението във Враца, въпреки протестите на местните жители, които събраха над 8000 подписа срещу идеята на военния министър. Ангелов обясни, че 459-те военнослужещи от поделението в града ще могат да кандидатстват за други длъжности в армията.

"Не считам, че 459 военнослужещи са такъв огромен принос за икономиката и за проходите на общината, колкото искат да ги представят", обясни Ангелов и се зарече ръководството на МО да тръгне по-активно из страната, за да обяснява защо се налагат съкращения.

В понеделник семейства на военнослужещи започнаха и подписка срещу закриването на артилерийското поделение в Шумен.



Тагове:   армия,   МО,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036545
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930