Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2010 19:53 - Нарушаваш пътните правила в чужбина, наказват те у дома
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове:
3



Шофьорите, нарушили правилата за движение в една страна от Европейския съюз, вече ще могат да бъдат наказвани във всяка друга страна членка. Това предвижда, представен в сряда от Европейската комисия (ЕК), проект за нова евродиректива. Тя ще  бъде обсъдена утре в Брюксел от Съвета на европейските министри на транспорта.

За целта комисията предлага обмен на информация между страните членки за извършителите на пътни нарушения. Ще бъде създадена обща система, даваща възможност данните на нарушителя да бъдат изпращани в неговата страна, където

да му бъде наложено наказанието. Всяка европейска страна ще има достъп до всички национални системи за регистрация на автомобилите.

"Чуждестранен шофьор има три пъти повече шансове да извърши нарушение, отколкото местен водач", заяви комисарят по транспорта Сим Калас и подчерта, че всеки ден по европейските пътища загиват средно по сто души.

"Много хора смятат, че като излязат в чужбина, правилата не се отнасят за тях. Моето послание е, че те се отнасят и ние ще ги прилагаме", каза още еврокомисарят.

Според ЕК чуждестранните шофьори съставляват около 5% от трафика, но са отговорни за 15% от нарушенията. Повечето нарушения обаче остават ненаказани, тъй като страните нямат възможност да преследват нарушителите, когато те се завърнат в къщи.

Ще бъдат преследвани превишената скорост, преминаването без спиране на знак стоп или на червен светофар, карането без колани, както и след употреба на алкохол или наркотици, карането на мотоциклет без каска, неправилната употреба на аварийното платно, говоренето по телефона при шофиране.

При определянето на нарушението и на наказанието предимство ще има националното законодателство на страната, в която е извършено нарушението.

Все пак има и две успокоителни за евентуалните нарушители новини. Първо, че планираната обща за ЕС система ще се отнася само за финансови наказания, но не и за отнемане на точки или лишаване от правоуправление.

Освен това извън списъка на нарушенията, за които страните ще си обменят информация и ще преследват нарушителите, остава неправилното паркиране.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039508
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930