Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2010 16:21 - БДЖ ще си прави фирма за охрана, за да наеме съкратени служители
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 685 Коментари: 0 Гласове:
0



БДЖ ще регистрира охранителна фирма, в която да наеме част от работниците, които ще съкрати в следващите години. Дружеството можело да поеме охраната на обекти и линии на железниците и така да се спестят пари от наемането на външни фирми. Това каза министърът на транспорта Александър Цветков днес.

Министърът добави, че предложението за създаването на фирмата дошло от синдикатите. "Това ще е дружество, което ще участва и в други поръчки - една пазарно ориентирана компания, а не сателит на БДЖ", добави Цветков. Той не каза колко хора могат да бъдат наети в нея, а на този въпрос отговори с "колкото са нужни за охраната". Министърът добави, че тя вероятно ще работи паралелно с външните фирми.

До 2014 г. служителите в БДЖ трябва да бъдат намалени с 3 хил. Днес Цветков повтори посланията на ръководството на компанията, че масови съкращения няма да има. Броя на служителите щял да се намалява основно през пенсиониране и преразпределяне на щатовете на хората, които доброволно напускат. Част от тези, които трябва да бъдат съкратени заради оптимизиране на функциите пък щели да отидат в новата охранителна фирма.

Цветков отново припомни, че финансовите резултати на железопътния превозвач БДЖ и инфраструктурната Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) през тази година се подобряват. Двете дружества все още регистрират загуби, но те вече били по-малки съответно със 17 млн. лв. и 30 млн. лв.

Във връзка с подготвяната от синдикатите в железниците стачка около Коледа Цветков заяви, че служителите на железниците нямат основание да протестират. Синдикатите са недоволни заради забавеното изплащане на ваучери за храна. "Има два вида ваучери за храна. Едните са задължителни и те се изплащат навреме. Забавяне има само при незадължителните. Не смятам, че това е достатъчно основание за стачка", каза Цветков. Той добави, че заплатите на служителите в БДЖ и НКЖИ се изплащат навреме въпреки тежкото финансово състояние на компаниите.

Столичната община има горчив опит от поддържането на охранителна фирма. Общинската "Егида" от доста време регистрира загуби. Основната причина според ръководството на дружеството и според общинската администрация е, че дружеството е неконкурентоспособно на частните компании. Това се обяснява с факта, че като общинска фирма "Егида" плаща пълните осигуровки на служителите си, което пък увеличава цената на труда и от там стойността на охранителните услуги. За сметка на това частните компании можели криели осигуровки и предлагали по-ниски цени.


Тагове:   охрана,   фирма,   наеме,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034524
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930