Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2010 22:31 - Соня Колтуклиева: Парите на Доган са в турски банки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 893 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.12.2010 22:32


Интервю

Соня Колтуклиева е била продуцент на култовото предаване "Партньорство за бизнес" по БНТ и автор на телевизионни филми за валутния борд в Аржентина, за финансовия план “Реал” в Бразилия, за империята “Газпром”, за компютърния гигант “Майкрософт”, за Уолстрийт, за Лондонското сити, за азиатските тигри Сингапур и Южна Корея, за бизнеса в Хонгконг, Шанхай и Пекин, за българските общности във Ванкувър, Торонто, Буенос Айрес, Ню Йорк, Лас Вегас, Лос Анджелис, Франкфурт, за туризма в Испания, Франция, Швейцария, Австрия, Дубай, Гърция. Сега е управляващ директор на информационния сайт Bulgaria news...   - Каква очаквате да бъде 2011 година? Ще донесе ли нещо ново на политическата сцена?

По-драматична и по-сенчеста от 2010 година. За жалост, хората ще обедняват, още фирми ще фалират, потреблението ще продължи да се свива, националният капитал ще се изнася в чужбина, сивата икономика ще се увеличава, чуждите инвестиции ще намаляват ( впрочем, през тази година те бяха 12 пъти по-малко от рекордната 2007 година).

Тотално обърканата обществено-осигурителна система, която се превръща в социален тероризъм ще продължава да нанася поражения и да депресира народа. Хаотичните действия на вицепремиера Симеон Дянков, който се държи като касиер-счетоводител на ловешка бакалия, вместо като макроикономист и анализатор – нали така ни беше анонсиран при назначаването му?! – ще ни докара до криза на публичните финанси. Не би ми се искало да е така – ей, Богу, не – но вече няма с какво да поддържам вродения си оптимизъм.

На политическата сцена ще се бият тъпани и ще се мятат гьобеци. Очакват ни със сигурност два важни избора – за президент и за местна власт. Възможно е ГЕРБ да реши да сложи в шейкъра и парламентарния вот и здраво да раздруса храбрия български народ. Харизмата на Бойко Борисов още е въздействаща върху електората, а на хоризонта няма солидна алтернатива на ГЕРБ, така че в интерес на управляващата партия е в един и същи ден да се изцедят максимално дивидентите от въздействието на Генерала върху масовия избирател. При това положение президентът може да бъде принуден да подаде оставка, за да се включи в надпреварата за Народното събрание и да остави вицепремиера Марин да назначи служебен кабинет от про-първанови министри. Ей, тогава ще стане истински интересно! Възможно е нов извънреден конгрес на БСП да разкара Сергей Станишев и да издигне за лидер Георги Първанов, защото се видя от ясно по-ясно, че политически проект АБВ е невъзможен без БСП.

 - От кой политик можем да очакваме изненада през идната година?

Хайде да се доверим на нумерологията, искате ли?! Не влагам никакви лични пристрастия, просто гледам числата. Бойко Борисов излиза от сътресителната година Четворка и навлиза в годината за промяна: „Стягай си куфарите и тръгвай на път!”, това е мотото на Петицата. Дали да не го разбираме така: ще си хване багажа и ще се премести от „Дондуков” 1 на „Дондуков” 2. Ще привика от „Московска” Йорданка Фандъкова за вицепрезидент – тази благородна, фина и лоялна жена май единствена не хвърли сянка върху имиджа на Генерала от неговото най-близко обкръжение, не се замеси в скандали и упорито променя облика на столицата. Още преди да започнат атаките срещу Цветан Цветанов за апартаментите му казах в „Рулетка” по Нова телевизия, че силовият вицепремиер го очаква тежка 2011 година: тегава и депресираща с разочарования от съотборници и предателства на приятели – така че нито той ще е кандидат-президент, нито ще седне в освободеното кресло на премиера. Ахмед Доган залязва, а Волен Сидеров се маргинализира. Навярно младотурският прерат в ДПС най-сетне ще успее, а Сокола ще се отдаде на любимото си занимание: консултации на чаша уиски с редбул. Иван Костов пристъпва в лъчезарната година Тройка, която носи блясък и слава и нейното мото е: „Преминавай през света като манекен на сцена!” Само да напомня, че в лична година Тройка Бойко Борисов спечели убедително парламентарните избори и стана премиер. Аналогията не е буквална, но 2011-та ще е годината на голямото завръщане на Иван Костов – за добро или за зло. Земеделският министър влиза също в благодатната Тройка. И без друго работохоликът Мирослав Найденов притежава обаянието и неподправената спонтанност да общува с хората - качества, които през 2011 г. ще увеличат неговото влияние и полезно действие за правителството.
Догодина Съдбата ще подготви Мария Капон за летящ старт в политиката през 2012 година – дали пък тя не е „русата жена, която ще оправи България”, както беше предрекла пророчицата Ванга?!

 - Трябваше ли да се обвързваме с Русия при строителството на АЕЦ Белене? Имахме ли друг вариант?

Нека да не демонизираме Русия, а?! Германия и Турция са най-големите потребители на руски газ, но ни най-малко не се притесняват от някаква „обвързаност”. Ако България успее да запази мажоритарния си дял в проекта, ще излезе че Русия е обвързана с нас. Трябва ли да се притесняваме, че щом банка HSBC е консултант за „Белене” тя ще прокарва влиянието на Великобритания у нас?! Аз ще призова: повече икономика и по-малко политика в такива стратегически проекти, които в крайна сметка могат да донесат енергийна независимост на страната ни.

Реална ли е цената, на която руснаците ни предлагат ядрените реактори?

Кой да ви каже?! До ден днешен пълна финансово-икономическа обосновка на Втора атомна няма. Чак когато HSBC покаже бизнес модела, ще може да се каже дали тази или онази цена е обоснована и дали проектът е банкируем, както се казва. Ако е надежден, в него ще влязат и други световни енергийни фирми, така че „белене” ще се превърне в международен консорциум. Надявам се България да доминира в него.

Защитава ли Борисов националните интереси или само си мери мускулите с Путин?

Що за въпрос? Бойко със сигурност има по-здрави мускули от Путин, нима се съмнявате?! Генерала е по-красив и мъжествен от дребничкия екс-КГБ агент. Малката, но съществена разлика е, че Владимир Владимирович е управник на втората световна сила, а бат`Бойко е кмет на малка държавица, която за проклятие или благослов има кръстопътно местоположение. Никак не му е лесно на премиера на България да балансира между Русия и Америка, от една страна, и между Русия е Европейския съюз – от друга. Ама нали е спортист, успява да пробяга еднакво бързо разстоянието и към едните, и към другите.
Америка, която даде на света примера, че в 21 век държавите са корпорации, има свой бизнес-план за развитието на САЩ далеч напред, който не се променя съществена, независимо коя е новата администрация в Белия дом. Искам да видя нашия бизнес-план, който да дефинира какво сме: ЕТ ли сме, ЕООД или joint-venture между публичната власт и сивата икономика.

 - Има ли връзка между създаването на президентското АБВ и енергийната война, която се води на наша територия?

Война?! Твърде пресилено. Независимо колко амбициозен е нашият бабаитлък, това не ни прави военачалници, нито пък страната ни - бойно поле на междузвездни войни.
А какво, апропо, е „президентското АБВ” – буквар за начинаещи или убежище за маргинализирани оборотни политици и нискокаратни експерти?! Това е аморфен институционален проект, който се възползва от естествения респект и възможностите на президентската институция. Но той няма да се превърне в политически проект, няма шанс. Кой ще бъде догодина Георги Първанов, кой?! Един отиващ си държавен глава с вярна ловна дружинка. Лицата от новините ще бъдат съвсем други и много по-актуални от него.

 - Ще успее ли Първанов да потрети успешната формула на НДСВ и ГЕРБ – първо гражданско движение, после партия, която печели изборите и накрая премиер начело на нея?

Да, ама само в сънищата на кохортата от безделници или търсачи на слава около Георги Първанов.

 - Къде се изгубиха Доган и ДПС? Ще изплуват ли отново на политическата повърхност в нова черупка?

Какво му е на Доган?! Парите на Сокола с в турски банки и чуждестранни фондове (не както се мисли масово, че са в бутикова българска банка), те отдавна са навлезли в размножителния си период и му носят лихви и дивиденти. Наскоро се срещнах в чужбина с български турчин, който е създал структурите на ДПС в своята втора родина. Той самият беше възмутен от грабителството на Тройната коалиция и на своите в нея, които загубиха срам и свян, на фона на мизерстващия им електорат. ДПС няма да загине като партия, но ще бъде отвоювана от Ахмед Доган – той самият май е прекалено уморен, за да се противопостави на енергията на обновлението.

 - Какво цели Уикилийкс с изнасянето на информацията, че се правят разработки на наши политически лидери?

Ако имах един милион, бих го дала да разбера кои са информационните източници, които снабдяват сайта с такава хипер-строго-секретна информация. „Изтичането” на документи от Уикилийкс показа двуличието, лицемерието, играта на "теория на конспирацията", рецидивите от миналия век и безумията на управляващите, управлявани от специалните служби, всъщност. Който още не е разбрал, да вземе да го осъзнае – световната мрежа промени света, както никога досега не е бил променян. Интернет е новата глобална държава, която живее по свои закони – сред най-важните от тях е прозрачността и разбулването на тайни.

 - Пренасити ли се българският медиен пазар?

С какво?! С много издания – да. Но не са толкова много професионалните, необвързани и коректни към обществото медии. След разрояването на печатните и електронни медии ще последва обединяване и консолидиране на базата на корпоративни интереси. Според мен бъдещето принадлежи на безплатните вестници и на комбинацията: вестник-интернет сайт-интернет телевизия.

 - Външни наблюдатели констатират, че свободата на медиите у нас е застрашена. Вие като вътрешен наблюдател какво мислите?

Да ви кажа честно, най-много се страхувам да не загубя вътрешната си свобода. Боя се да не допусна да ме смаже автоцензурата, която е коварна като вируса на СПИН за журналистите. Както казваше навремето писателят Мирон Иванов ( светла му памет!):” Няма власт над оная глава, която не иска власт”. Страдам, че нямаме истинска журналистическа гилдия, която да брани свободите и честта на професията. Изненадвам се всеки път, когато след мои телевизионни изяви в популярни предавания на Нова телевизия и БТВ, и най-вече след гостуване при Велизар Енчев в СКАТ, доброжелателни зрители ме питат:”Не ви ли е страх като говорите такива неща, като критикувате всички?!” Мили хора, от какво да ме е страх, от какво всички нас да ни е страх? Да ме е страх от страхливците – не, няма да им го позволя.

 - Щастлив човек ли сте?

Да. Защото съм наясно със себе си и съм в мир с вътрешния си глас.

 - Какво значение имат парите за Вас?

Парите дават независимост. Но аз нямам дарба и карма да правя пари. Моята сила е в networking, както е модерно да се казва. Умея да събирам хора, да изграждам компании от съмишленици, да задвижвам енергията на приятелите си… Аз самата имам енергия като за два блока на АЕЦ „Козлодуй”.

 - За какво се молите най-често?

За здравето и щастието на дъщеря ни Венета. За дълголетие на родителите ми.

 - Кое е най-голямото Ви прегрешение?

Черният шоколад с вишни. А още по-голямото ми прегрешение е, че по силата на обстоятелствата и на мои лични заблуди съм направила медийни звезди тарикати и притворни властолюбци.

 - Какво не можете да си простите?

Че не родих повече деца. И не научих повече чужди езици.

 - Кое е най-голямото Ви постижение?

Вярата, че най-доброто ми предстои. Животът за мен е всекидневен конкурс, в който искам да спечеля, но не се сломявам, когато загубя.

 - С какво печелите хората?

С лъчезарието и непоколебимия си характер. С откровеността. Както каза една приятелка онзи ден, след участието ми в „Денят е прекрасен” по БТВ:”Много забавна оса си, Сонче”. Ако ме предизвикат лошо, мога да бъда брилянтна интригантка.

 - Коя е най-голямата Ви загуба?

Бях загубила обичта на брат ми Петър, но я намерих отново, слава Богу.

 - За какво тъгувате?

Тъгувам по неизживените любовни истории и по непропътуваните пътища.

- Кое е непростимо?

Емоционалното рекетьорство. Грандоманското пренебрежение на по-богатите към по-бедните, на по-силните към по-слабите.


ИЛИ / ИЛИ

 - Номера или числа?
Нумерология.

 - Бойко или не?
Бойко отношение към света!

 - Красива или интелигентна?
Очарователна.

 - Книжка или мишка?
Kindlе – новата електронна книжка с вградена мишка.
http://www.blitz.bg/news/article/93782


Тагове:   Доган,   турски банки,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13273594
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37071
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031