Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2010 13:17 - ОЛАФ отрече участие в назначението на Калина Илиева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 595 Коментари: 0 Гласове:
0



От Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ отрекоха да са оказвали каквото и да е влияние за назначаването на Калина Илиева като директор на Държавен фонд "Земеделие”, предаде БНР във вторник, цитирайки говорителя на службата Павел Борковец.

Миналия петък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който се оказа подслушван по сигнал на Илиева до ДАНС, обяви, че нейната кандидатура била предпочетена, тъй като работела изключително близко с ОЛАФ и прокуратурата по разследване на злоупотреби със средства от ЕС за фермерите. Той дори заяви, че “референции за Илиева бяха направени от най-високо място от ОЛАФ“, след което уточни, че става въпрос за препоръки от покойния шеф на службата Франц Херман.Брюнер.

По думите на Борковец обаче преди време в ОЛАФ са били неофициално уведомени от българските власти за предстоящото назначение на Илиева, но не са се намесвали по никакъв начин.

"ОЛАФ няма никакви правомощия да подкрепя или да проверява служители на отделни държави, които се назначават от съответните оторизирани органи в страните членки. От самите национални власти зависи да оценят кандидатите и да пристъпят към назначения в съответствие с националните си процедури", заяви Борковец.

По повод публикации у нас, според които причина за бързата кариера на Илиева са "близките й връзки с представителя на ОЛАФ в България Арно Хайнен”, Борковец заяви, че Хайнен не е представител на ОЛАФ в България. “Той е служител на ОЛАФ, работил е в България, бил е на няколко мисии в страната“, заяви говорителят на службата и допълни, че на служителите на ОЛАФ не е разрешено да контактуват директно с медиите.

По думите на Борковец Хайнен е отрекъл всички твърдения за близки връзки с Илиева. “ОЛАФ изцяло го подкрепя и ще продължи да го подкрепя, ако той реши да предприеме някакви действия в своя защита”, каза говорителят на службата.

Той уточни също така, че Европейската служба за борба с измамите е получила за последната година 93 официални сигнала от България за нередности в използването на еврофондовете. В същото време обаче отказа да съобщи дали сигнали от Илиева въобще не са постъпвали или не са били взети предвид, позовавайки се на конфиденциалността на източниците на данни за разследванията на ОЛАФ.

"Всяка информация, получена от ОЛАФ, се проверява много внимателно и обстойно, за да решим дали трябва да започнем разследване. Но не мога да кажа какви конкретни разследвания са били или не са били открити", допълни говорителят на ОЛАФ.

Миналата седмица Найденов съобщи още, че Калина Илиева е подала над 400 сигнала от личната си електронна поща до ОЛАФ, нарушавайки процедурата за докладване на нередности по европрограмите, която изисква те да се внасят през звеното АФКОС. Земеделският министър обяви още, че с действията си на практика Илиева е блокирала работата на целия агробизнес, който сега бил разследван. Найденов обяви също така, че сега големите фирми, срещу които бившата шефка на фонд “Земеделие“ подавала сигнали, щели да съдят нея и държавата за нанесени щети.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039331
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930